Hoppa till huvudinnehåll

Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.
En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt. Bild: Yle/Monica Forssell mat,mathantverk

Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

Embla skall bidra till att stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen i Norden samt öka intresset för nordisk mat även utanför Norden. Matpriset är en del av Ny nordisk mat III-programmet.

Det är sex lantbruksorganisationer inom Nordiska Bondeorganisationers Centralråd NBC, som lanserar den första gemensamma nordiska mattävlingen någonsin.

De finländska representanterna i projektets styrgrupp Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman på Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Mia Wikström, informatör på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, påminner om att det finns mycket gott i den nordiska maten.

– I Norden har vi fantastiskt smakrika och rena råvaror. Dessutom finns det ett stort kunnande och innovationer bland våra matproffs. När vi delar med oss av allt det goda som den nordiska maten har att bjuda på får vi mångfalt tillbaka, säger Wikström.

Informatör Mia Wikström
Mia Wikström välkomnar Embla. Informatör Mia Wikström Bild: SLC / Mia Wikström informatörer,mia wikström,Svenska lantbruksproducenternas centralförbund

– Vi har all anledning att vara stolta över de finländska matproducenterna och aktörerna bakom maten. Den finländska maten håller hög standard i internationell jämförelse och vi har en intressant matkultur som vi ska visa upp för våra nordiska vänner. Vi hoppas få in många bidrag till de sju tävlingskategorier från de finländska mataktörerna, säger Syväniemi.

Mads Frederik Fischer-Møller, seniorrådgivare vid Nordiska Ministerrådet, framhåller bredden bakom den nya nordiska mattävlingen.

– Det är en styrka för Embla-prisets identitet och syfte, att organisationerna bakom tävlingen representerar den nordiska maten på bred front, säger Fischer-Møller.

Bromarvbon Sara Randström plockar nypon för sina produkter.
Nordiska bär är av hög kvalitet. Bromarvbon Sara Randström plockar nypon för sina produkter. Bild: Yle/Monica Slotte Bromarv,fm i mathantverk,mathantverk,Raseborg,sara randström

Embla-priset kommer att utdelas vartannat år. Den första prisutdelningen sker i Danmark 2017, med den danska lantbruksorganisationen Landbrug & Fødevarer som värd. I samband med prisutdelningen offentliggörs även värdlandet för Embla 2019. Prisutdelningen i Köpenhamn sker vid det danska miljö- och matministeriets toppmöte Better food for more people i samband med Copenhagen Cooking 2017 i augusti.

Sju pris i sju kategorier

I Embla-mattävlingen kan man tävla i sju kategorier. Till den nordiska tävlingen nomineras ett bidrag till respektive kategori från varje nordiskt land. I varje nordiskt land utser en nationell jury en nominerad per kategori till den nordiska tävlingen. En samnordisk jury kommer i sluttävlingen att utse vilken av de nominerade som vinner Embla-priset i de respektive kategorierna.

De sju kategorierna till Embla-priset 2017 är: Mathantverkare 2017, Råvaruproducent 2017, Mat till många 2017, Matkommunikatör 2017, Matdestination 2017, Matentreprenör 2017 samt
Mat till barn och unga 2017.

Även Färöarna, Grönland och Åland deltar med egna kandidater i tävlingen. Anmälningar från Åland sker via en separat anmälningsblankett. Nomineringar från dessa områden går direkt till den samnordiska juryn och de nominerade tävlar på samma villkor som nominerade från respektive nordiskt land.

Anmälningstiden till Embla 2017 pågår från den 14 mars till den 17 april 2017. Anmälningsblanketten och ytterligare information om det nordiska matpriset Embla finns på tävlingens hemsida, med skild finlandssvensk anmnälningsblankett.

Tilläggsinformation:
Mia Wikström, informatör, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, 050 355 3213 eller mia.wikstrom@slc.fi
Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, 050 511 8909 eller anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

  • Kristian Vesalainen i HPK:s tröja.

    U18-landslaget ska försvara VM-guldet – första truppen uttagen

    VM-turneringen börjar om två veckor.

    För ett år sedan vann Finlands under 18-åringar VM-guld i USA. Om två veckor börjar turneringen i Slovakien där de finska ishockeyungdomarna ska försvara guldet. Den första truppen är uttagen och innehåller en del bekanta namn.

  • Förhandsröstning på torget i Vasa

    Rösta intill Frihetsstatyn

    Förhandsröstningen i kommunalvalet inleddes.

    På onsdagen inleddes förhandsröstningen i kommunalvalet. Det var kö till det nyinrättade röstningsstället på Vasa torg inför öppningen klockan 10.

  • Bilden visar en 1 000 år gammal tidning skriven på arabiska

    Arabiskan tredje största främmande språket i Finland, efter ryska och estniska

    Antalet personer som talar främmande språk har ökat överlag.

    I slutet av år 2016 bodde det 353 993 personer med ett främmande språk som modersmål i Finland. Alltfler av dem talar arabiska, den arabiska gruppen gick om de somaliska och engelska grupperna och blev tredje störst. Orsaken tros vara den stora flyktingströmmen år 2015.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med varmrökt laxhuvud

    Varmrökt laxhuvud

    En saftig delikatess att värna om!

    Laxhuvuden innehåller mycket kött; kinder, nacke, tunga och inte minst köttet kring halsfenorna är fett och smakrikt. Fiskhuvuden har man traditionellt ätit i fiskesamhällen runtom i Finland - en saftig delikatess som vi absolut ska värna om. Mums!

  • Grästrädgård på Strömsö

    Grästrädgården - det nya stenpartiet

    En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

    De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

  • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

    En dörr är en perfekt målarduk

    Släpp loss din inre konstnär!

    En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

  • Mathylla i S-market i Ekenäs.

    Lagförslag: Också köttet i färdigmat måste ursprungsmärkas

    I Finland behöver bara helköttsprodukter märkas.

    I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.

  • Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer

    Brasilien efter krismöte: Köttexporten är trygg

    Flera misstänkta köttfabriker har stängts.

    Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen. President Michel Temer kallade i söndags till krismöte på grund av skandalen, i mötet deltog också jordbruksministern Blairo Maggi.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Närbild på pillerburk med kalcium, magnesium och zink.

    Mångsidig mat vinner ännu över alla piller

    D-vitamin är det enda kosttillskott du kan behöva.

    Burkarna med kosttillskott upptar allt fler hyllmeter i hälsokostaffärerna, apoteken och matbutikerna. Här trängs vitaminer med mineraler, fettsyror, växtextrakt och proteinpulver. Marknaden har vuxit enormt, men hur mycket av det här behöver vi på riktigt?

  • Pia Lehtinen

    På en mula över Anderna

    Tvåbarnsmamman Pia Lehtien red över Anderna på en mula.

    Tvåbarnsmamman Pia Lehtinen är en av 350 människor som i modern tid har avverkat den historiska rutten i krigaren San Martins fotspår mellan Chile och Argentina - ridandes på en mula.