Hoppa till huvudinnehåll

Evira: Brasilianskt skandalkött kan ha nått Finland

Lammkotletter
Lammkotletter Bild: FOTO: YLE/BananaStock Ltd smältpunkt

Finland har importerat tusentals kilogram kött från brasilianska inrättningar som är insyltade i den omfattande köttskandalen. Det meddelar Livsmedelsverket Evira.

Som det nu ser ut har Finland i januari och februari importerat fryst nötkött och kring 6 000 kilogram färskt nötkött samt 9 000 kilogram fryst kött av fjäderfä från de misstänkta brasilianska inrättningarna.

Sammanlagt har Finland i år importerat kring 30 000 kilo färskt nötkött och cirka 3 500 kilo nedfryst nötkött från Brasilien. Mängden fjäderfäkött uppgår till kring 155 000 kilogram.

Det är alltså ungefär en femtedel av det importerade brasilianska nötköttet som kommer från någon av de problematiska inrättningarna. Motsvarande andel för fjäderfäkött är ungefär sex procent.

Om det har funnits dåligt kött bland det som importerats till Finland är fortfarande oklart. Evira kommer att fortsätta utreda saken.

Importförbud förbereds

Europakommissionen utreder också ärendet. Kommissionen har bett de brasilianska myndigheterna att snabbt informera om problemens omfattning och i hur stor utsträckning det berör de partier som importerats till Europa. Kommissionen förbereder också ett importförbud som skulle gälla för probleminrättningarna.

Brasilien exporterar kött till över 150 länder.

Enligt Evira är det inte direkt farligt att äta medfaret kött men i det här skedet vet man inte om fallet involverar andra hygienproblem som kan vara farliga.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes