Hoppa till huvudinnehåll

Fångar läser sagor för sina barn – "För att de inte ska glömma mig"

Barnböcker och sagoböcker på biblioteket.
Barnböcker och sagoböcker på biblioteket. Bild: YLE/ Nora Engström barnbok,barnböcker,bibliotek,bok,böcker,litteratur

Många fångar har varit ivriga att läsa sagor för sina barn med hjälp av videor.

Fångar i nio fängelser i västra och södra Finland deltar i ett projekt, där de läser sagor för sina barn via video. Sammanlagt 80 fångar har hakat på projektet, där personal från Åbo stadsbibliotek åker runt till fängelserna, hjälper fångarna att hitta böcker och spelar in sagovideor tillsammans med dem.

Det är Brottspåföljdsmyndigheten som står för kostnaderna. Tanken är att sagostunderna ska främja kontakten mellan fångarna och deras barn.

En av fångarna som deltar i projektet är Jesse. Han har redan hunnit läsa tre böcker för sina barn.

- Det har alltid varit en stor grej att läsa böcker, säger han till Yle.

Gör det för att inte glömmas

Fången bandar in videoklippet på en minnespinne, som sedan skickas hem tillsammans med boken. Böckerna är gamla biblioteksböcker.

- Det skapar en koppling till barnet, fast jag sitter inne. Det betyder mycket för vårt förhållande. Så att man inte glöms, säger Jesse.

Irmeli Malka-Kannisto är projektansvarig för Åbo stadsbibliotek och förbereder filmningssessionen i fängelsebiblioteket.

- Det här är något unikt mellan fången och barnet. Det passar väl för stängda avdelningar, där fångarna inte riktigt har någon kontakt med hemmet, säger hon.

Irmeli Malka-Kannisto.
Irmeli Malka-Kannisto sitter och följer med högläsningen i Åbo fängelse. Irmeli Malka-Kannisto. Bild: Yle / Petra Ristola irmeli malka-kannisto

Malka-Kannisto har rest runt om i Finland för att banda in högläsningar. Ett givande arbete, säger hon.

- Jag har fått respons av en pappa som berättade att det är kvällens höjdpunkt då videon når fram till barnet, berättar Malka-Kannisto.

En annan fånge som deltar i projektet är Jukka. Han säger att det inte är så lätt som det låter att banda in högläsningen. Stämningen är inte den samma.

- Om barnet sitter i min famn så gör jag allehanda ljud och imiterar röster. Men det här är ett viktigt sätt att hålla kontakten med barnen. Det är dem jag tänker på när jag gör det här, säger han.

I projektet "Kirjastosta juuret elämään" (Biblioteket ger rötter till livet) deltar fångar från de slutna fängelserna i Åbo, Satakunta, Vasa, Helsingfors, Riihimäki, Jokela, Tavastehus och Kylmäkoski, samt på den öppna anstalten i Käyrä.

Både Jesses och Jukkas namn är ändrade.

 • Narkotikabrott, utpressning och misshandel gav fängelse

  Domen blev fängelse i 5-9 månader.

  En man som köpte hasch i Raseborg blev hotad och misshandlad då han inte hade betalat sina skulder till försäljaren. Tre män har nu dömts till fängelsestraff på mellan fem och nio månader för narkotikabrott, försök till utpressning och misshandel.

 • Polisen.

  Allvarlig kollision mellan tåg och bil i Vasa

  Tåget från Helsingfors till Vasa försenades.

  En paketbil och ett tåg kolliderade på fredag kväll på Solbacksvägen i Höstves, nära Vasa flygplats. Enligt uppgifter som Yle har fått har en person omkommit.

 • Dörr till tandkliniken i Ingå.

  Ingåbornas tänder fortsättningsvis i Mehiläinens händer

  Ingå kommun förlänger avtalet med Mehiläinen.

  Ingå hade länge problem med att få sin tandvård att fungera som den ska. Men efter att kommunen slöt avtal med vårdproducenten Mehiläinen om munhälsovårdstjänster har kommunen och invånarna varit nöjda med verksamheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland