Hoppa till huvudinnehåll

Fångar läser sagor för sina barn – "För att de inte ska glömma mig"

Barnböcker och sagoböcker på biblioteket.
Barnböcker och sagoböcker på biblioteket. Bild: YLE/ Nora Engström barnbok

Många fångar har varit ivriga att läsa sagor för sina barn med hjälp av videor.

Fångar i nio fängelser i västra och södra Finland deltar i ett projekt, där de läser sagor för sina barn via video. Sammanlagt 80 fångar har hakat på projektet, där personal från Åbo stadsbibliotek åker runt till fängelserna, hjälper fångarna att hitta böcker och spelar in sagovideor tillsammans med dem.

Det är Brottspåföljdsmyndigheten som står för kostnaderna. Tanken är att sagostunderna ska främja kontakten mellan fångarna och deras barn.

En av fångarna som deltar i projektet är Jesse. Han har redan hunnit läsa tre böcker för sina barn.

- Det har alltid varit en stor grej att läsa böcker, säger han till Yle.

Gör det för att inte glömmas

Fången bandar in videoklippet på en minnespinne, som sedan skickas hem tillsammans med boken. Böckerna är gamla biblioteksböcker.

- Det skapar en koppling till barnet, fast jag sitter inne. Det betyder mycket för vårt förhållande. Så att man inte glöms, säger Jesse.

Irmeli Malka-Kannisto är projektansvarig för Åbo stadsbibliotek och förbereder filmningssessionen i fängelsebiblioteket.

- Det här är något unikt mellan fången och barnet. Det passar väl för stängda avdelningar, där fångarna inte riktigt har någon kontakt med hemmet, säger hon.

Irmeli Malka-Kannisto.
Irmeli Malka-Kannisto sitter och följer med högläsningen i Åbo fängelse. Irmeli Malka-Kannisto. Bild: Yle / Petra Ristola irmeli malka-kannisto

Malka-Kannisto har rest runt om i Finland för att banda in högläsningar. Ett givande arbete, säger hon.

- Jag har fått respons av en pappa som berättade att det är kvällens höjdpunkt då videon når fram till barnet, berättar Malka-Kannisto.

En annan fånge som deltar i projektet är Jukka. Han säger att det inte är så lätt som det låter att banda in högläsningen. Stämningen är inte den samma.

- Om barnet sitter i min famn så gör jag allehanda ljud och imiterar röster. Men det här är ett viktigt sätt att hålla kontakten med barnen. Det är dem jag tänker på när jag gör det här, säger han.

I projektet "Kirjastosta juuret elämään" (Biblioteket ger rötter till livet) deltar fångar från de slutna fängelserna i Åbo, Satakunta, Vasa, Helsingfors, Riihimäki, Jokela, Tavastehus och Kylmäkoski, samt på den öppna anstalten i Käyrä.

Både Jesses och Jukkas namn är ändrade.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.