Hoppa till huvudinnehåll

Fångar läser sagor för sina barn – "För att de inte ska glömma mig"

Barnböcker och sagoböcker på biblioteket.
Barnböcker och sagoböcker på biblioteket. Bild: YLE/ Nora Engström barnbok

Många fångar har varit ivriga att läsa sagor för sina barn med hjälp av videor.

Fångar i nio fängelser i västra och södra Finland deltar i ett projekt, där de läser sagor för sina barn via video. Sammanlagt 80 fångar har hakat på projektet, där personal från Åbo stadsbibliotek åker runt till fängelserna, hjälper fångarna att hitta böcker och spelar in sagovideor tillsammans med dem.

Det är Brottspåföljdsmyndigheten som står för kostnaderna. Tanken är att sagostunderna ska främja kontakten mellan fångarna och deras barn.

En av fångarna som deltar i projektet är Jesse. Han har redan hunnit läsa tre böcker för sina barn.

- Det har alltid varit en stor grej att läsa böcker, säger han till Yle.

Gör det för att inte glömmas

Fången bandar in videoklippet på en minnespinne, som sedan skickas hem tillsammans med boken. Böckerna är gamla biblioteksböcker.

- Det skapar en koppling till barnet, fast jag sitter inne. Det betyder mycket för vårt förhållande. Så att man inte glöms, säger Jesse.

Irmeli Malka-Kannisto är projektansvarig för Åbo stadsbibliotek och förbereder filmningssessionen i fängelsebiblioteket.

- Det här är något unikt mellan fången och barnet. Det passar väl för stängda avdelningar, där fångarna inte riktigt har någon kontakt med hemmet, säger hon.

Irmeli Malka-Kannisto.
Irmeli Malka-Kannisto sitter och följer med högläsningen i Åbo fängelse. Irmeli Malka-Kannisto. Bild: Yle / Petra Ristola irmeli malka-kannisto

Malka-Kannisto har rest runt om i Finland för att banda in högläsningar. Ett givande arbete, säger hon.

- Jag har fått respons av en pappa som berättade att det är kvällens höjdpunkt då videon når fram till barnet, berättar Malka-Kannisto.

En annan fånge som deltar i projektet är Jukka. Han säger att det inte är så lätt som det låter att banda in högläsningen. Stämningen är inte den samma.

- Om barnet sitter i min famn så gör jag allehanda ljud och imiterar röster. Men det här är ett viktigt sätt att hålla kontakten med barnen. Det är dem jag tänker på när jag gör det här, säger han.

I projektet "Kirjastosta juuret elämään" (Biblioteket ger rötter till livet) deltar fångar från de slutna fängelserna i Åbo, Satakunta, Vasa, Helsingfors, Riihimäki, Jokela, Tavastehus och Kylmäkoski, samt på den öppna anstalten i Käyrä.

Både Jesses och Jukkas namn är ändrade.

 • Programledaren Sonja Kailassaari: Att ha två pappor är en rikedom

  Gästar Ira Hammermann i programmet En önskan.

  Programledaren Sonja Kailassaari har nästan 20 år bakom sig i mediebranschen och hon älskar fortfarande sitt jobb. Hennes genuina intresse för andra människor och äventyrslystna personlighet är till fördel i hennes arbete där hon ständigt träffar nya människor och får ta sig an nya utmaningar.

 • Tv-serier att se fram emot i höst

  Kulturredaktionen tipsar om intressanta tv-serier.

  Svenskt epokdrama och norskt spänningsdrama. Animerad och deprimerad häst och Drottning Elizabeth. Amerikanskt skilsmässodrama och australiensisk såpopera. De här tv-serierna lönar det sig att kolla in i höst.

 • Jan Guillou hittade sin försvunna pappa – i Finland

  Svenska succéförfattaren besöker Efter Nio.

  När den svenska succéförfattaren Jan Guillou är i Finland brukar han passa på att äta middag med sin 97 år gamla pappa Charles. Men så har det inte alltid varit. Pappan försvann ur familjens liv då Jan Guillou bara var en liten pojke. Det skulle ta årtionden innan slumpen förde dem samman igen i Helsingfors. Jan Guillou växte upp utan sin far.

 • Både näringslivet och facket eniga – företag borde satsa mer på artificiell intelligens och hundratusentals måste vidareutbildas: "Ju snabbare, desto bättre"

  Att stöda sig på AI kan bli livsviktigt i framtiden.

  Finlands näringsliv EK säger att finländska företag modigt måste börja experimentera med AI-teknik för att inte hamna på efterkälken. Tjänstemannacentralen STTK håller med. Samtidigt förutspår en framtidsforskare att AI kommer att vara livsviktig för oss alla i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland