Hoppa till huvudinnehåll

Fångar läser sagor för sina barn – "För att de inte ska glömma mig"

Barnböcker och sagoböcker på biblioteket.
Barnböcker och sagoböcker på biblioteket. Bild: YLE/ Nora Engström barnbok

Många fångar har varit ivriga att läsa sagor för sina barn med hjälp av videor.

Fångar i nio fängelser i västra och södra Finland deltar i ett projekt, där de läser sagor för sina barn via video. Sammanlagt 80 fångar har hakat på projektet, där personal från Åbo stadsbibliotek åker runt till fängelserna, hjälper fångarna att hitta böcker och spelar in sagovideor tillsammans med dem.

Det är Brottspåföljdsmyndigheten som står för kostnaderna. Tanken är att sagostunderna ska främja kontakten mellan fångarna och deras barn.

En av fångarna som deltar i projektet är Jesse. Han har redan hunnit läsa tre böcker för sina barn.

- Det har alltid varit en stor grej att läsa böcker, säger han till Yle.

Gör det för att inte glömmas

Fången bandar in videoklippet på en minnespinne, som sedan skickas hem tillsammans med boken. Böckerna är gamla biblioteksböcker.

- Det skapar en koppling till barnet, fast jag sitter inne. Det betyder mycket för vårt förhållande. Så att man inte glöms, säger Jesse.

Irmeli Malka-Kannisto är projektansvarig för Åbo stadsbibliotek och förbereder filmningssessionen i fängelsebiblioteket.

- Det här är något unikt mellan fången och barnet. Det passar väl för stängda avdelningar, där fångarna inte riktigt har någon kontakt med hemmet, säger hon.

Irmeli Malka-Kannisto.
Irmeli Malka-Kannisto sitter och följer med högläsningen i Åbo fängelse. Irmeli Malka-Kannisto. Bild: Yle / Petra Ristola irmeli malka-kannisto

Malka-Kannisto har rest runt om i Finland för att banda in högläsningar. Ett givande arbete, säger hon.

- Jag har fått respons av en pappa som berättade att det är kvällens höjdpunkt då videon når fram till barnet, berättar Malka-Kannisto.

En annan fånge som deltar i projektet är Jukka. Han säger att det inte är så lätt som det låter att banda in högläsningen. Stämningen är inte den samma.

- Om barnet sitter i min famn så gör jag allehanda ljud och imiterar röster. Men det här är ett viktigt sätt att hålla kontakten med barnen. Det är dem jag tänker på när jag gör det här, säger han.

I projektet "Kirjastosta juuret elämään" (Biblioteket ger rötter till livet) deltar fångar från de slutna fängelserna i Åbo, Satakunta, Vasa, Helsingfors, Riihimäki, Jokela, Tavastehus och Kylmäkoski, samt på den öppna anstalten i Käyrä.

Både Jesses och Jukkas namn är ändrade.

 • Modecatwalk i Jakobstad gör ingen skillnad på ålder

  Nada Nord arrangerar modevisningar för äldre i Jakobstad.

  Välgörenhetsorganisationen Nada Nord arrangerar modevisningar för äldre i Jakobstad tre till fyra gånger om året. Modellerna är pensionärer och i publiken sitter klienter från äldreboenden.

 • 227 kilometer i timmen - motorcyklist flydde undan polisen

  Mannen greps på Obbnäsvägen.

  En motorcyklist körde undan polisen från Sjundeå till Kyrkslätt i 227 kilometer i timmen i dag. Polisen skulle stanna motorcyklisten på stamväg 51 i Sjundeå, men mannen stannade inte utan flydde.

 • Socioekonomisk bakgrund kan inverka på hjärtats storlek

  Lägre inkomst, större risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

  Forskning vid Åbo universitet påvisar att en lägre socioekonomisk ställning i barndomen kan leda till att hjärtat får en förstorad vänster kammare i vuxen ålder.

 • Namnsdagslåtar till Cedrik, Elvis och Monika med c

  Skräddarsydd namnsdagslåt till alla utanför systemet.

  Den vanliga namnsdagskalendern är gammal, konservativ och orättvis. Därför har Jakob Norrgård skapat skräddarsydda namnsdagslåtar till alla utanför systemet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland