Hoppa till huvudinnehåll

Flygkonflikten är löst – parterna godkände medlingsbudet

Finnairs Airbus A319 på väg att landa. (Arkivbild)
Finnairs Airbus A319 på väg att landa. (Arkivbild) Bild: Alexander Granholm oh-lvk

Luftfartsunionen IAU och servicearbetsgivarnas förbund Palta har godkänt medlingsbudet som riksförlikningsman Minna Helle lade fram på måndagen.

Det här sätter stopp för en lång och besvärlig konflikt, skrev Helle på Twitter.Hoppa över Twitterpostning

I och med att medlingsbudet godkändes inhiberas de strejker som har utlysts till onsdag, torsdag och fredag.

- Ända fram till den sista metern var det fullt med vändningar, men nu fick vi faktiskt till en lösning och arbetsron kan återvända till flygtrafiken, säger Helle.

Enligt Helle var det svårt att nå en lösning eftersom parternas förhandlingsförhållande inte var särskilt bra.

- Dessutom är den här konflikten till sin karaktär väldigt principmässig, en ja- eller nej-fråga. Det gör det svårt att nå en kompromiss.

Palta: Nöjaktig kompromiss

Palta meddelar att de är nöjda över att strejkerna inhiberas. Palta anser att lösningen är en nöjaktig kompromiss på en långt utdragen konflikt.

Lösningen innebär att de anställda vid Helsingfors-Vanda flygplats och Uleåborgs flygplats kommer att lyda under ett kollektivavtal som inte gäller andra flygplatser. I nuläget följer de IAU:s arbetsvillkor. Det nya avtalet gäller i tre år.

Det nu godkända förslaget är redan det andra medlingsbudet i konflikten. Det första förkastade Luftfartsunionen IAU förra veckan.

Konflikten har gällt villkoren för de anställda vid Airpro.

Det här handlar konflikten om

 • Kärnfrågan är vilket kollektivavtal som ska tillämpas för de anställda vid Airpro. Ett företagsspecifikt avtal som hittills eller det allmänbindande avtalet som gäller flygtrafikservicen.
 • Parter i konflikten är arbetstagarnas IAU, det vill säga Luftfartsunionen och arbetsgivarorganisationen Palta.
 • Facket anser att det nuvarande företagsspecifika avtalet ger svagare villkor och borde ersättas med ett allmänbindande avtal.
 • Airpro sköter service på 16 flygplatser i Finland: Säkerhetskontroller, passagerartjänster, kabinpersonal och hall- och rampfunktioner.
 • Airpro ägs av Finavia, som i sin tur är statsägt.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Inrikes