Hoppa till huvudinnehåll

Flygkonflikten är löst – parterna godkände medlingsbudet

Finnairs Airbus A319 på väg att landa. (Arkivbild)
Finnairs Airbus A319 på väg att landa. (Arkivbild) Bild: Alexander Granholm airbus,airbus a319,finnair,finnairplan,flygplan,landning,oh-lvk

Luftfartsunionen IAU och servicearbetsgivarnas förbund Palta har godkänt medlingsbudet som riksförlikningsman Minna Helle lade fram på måndagen.

Det här sätter stopp för en lång och besvärlig konflikt, skrev Helle på Twitter.Hoppa över Twitterpostning

I och med att medlingsbudet godkändes inhiberas de strejker som har utlysts till onsdag, torsdag och fredag.

- Ända fram till den sista metern var det fullt med vändningar, men nu fick vi faktiskt till en lösning och arbetsron kan återvända till flygtrafiken, säger Helle.

Enligt Helle var det svårt att nå en lösning eftersom parternas förhandlingsförhållande inte var särskilt bra.

- Dessutom är den här konflikten till sin karaktär väldigt principmässig, en ja- eller nej-fråga. Det gör det svårt att nå en kompromiss.

Palta: Nöjaktig kompromiss

Palta meddelar att de är nöjda över att strejkerna inhiberas. Palta anser att lösningen är en nöjaktig kompromiss på en långt utdragen konflikt.

Lösningen innebär att de anställda vid Helsingfors-Vanda flygplats och Uleåborgs flygplats kommer att lyda under ett kollektivavtal som inte gäller andra flygplatser. I nuläget följer de IAU:s arbetsvillkor. Det nya avtalet gäller i tre år.

Det nu godkända förslaget är redan det andra medlingsbudet i konflikten. Det första förkastade Luftfartsunionen IAU förra veckan.

Konflikten har gällt villkoren för de anställda vid Airpro.

Det här handlar konflikten om

 • Kärnfrågan är vilket kollektivavtal som ska tillämpas för de anställda vid Airpro. Ett företagsspecifikt avtal som hittills eller det allmänbindande avtalet som gäller flygtrafikservicen.
 • Parter i konflikten är arbetstagarnas IAU, det vill säga Luftfartsunionen och arbetsgivarorganisationen Palta.
 • Facket anser att det nuvarande företagsspecifika avtalet ger svagare villkor och borde ersättas med ett allmänbindande avtal.
 • Airpro sköter service på 16 flygplatser i Finland: Säkerhetskontroller, passagerartjänster, kabinpersonal och hall- och rampfunktioner.
 • Airpro ägs av Finavia, som i sin tur är statsägt.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Inrikes