Hoppa till huvudinnehåll

Folkhälsan erbjuder talterapi i Vasaregionen

Folkhälsans hus i Vasa
Arkivbild. Folkhälsans hus i Vasa Bild: Yle/Roger Källman folkhälsans hus

Två talterapeuter har nu mottagning i Folkhälsanhuset Wasa. De kommer att åka ut till klienter i hem, daghem, skolor och boenden mellan Närpes och Oravais.

Folkhälsan erbjuder sedan tidigare talterapi också i huvudstadsregionen, Åboland och Jakobstad med omnejd. Talterapeuterna gör utredningar, ger individuell eller gruppterapi enligt behov. Bland annat personer med specifika språkstörningar, autism, utvecklingsstörningar, stroke eller röstproblem har nytta av talterapi.

Folkpensionsanstalten, Korsholm, Vörå, Vasa och Vasa sjukvårdsdistrikt har avtal om betalningsförbindelse med Folkhälsan Rehab Wasa.

– Det är en fördel att träffa klienterna i deras vardagsmiljöer där det är lättare att stöda dem i deras vardagliga utmaningar. Speciellt barnen är ofta tryggare i sin egen miljö. Dessutom ger det oss möjlighet att samverka med och engagera föräldrar, assistenter samt daghems- och skolpersonal, säger Amanda Andersson, en av talterapeuterna.

Hos barn upptäcks utmaningarna oftast under en rådgivningskontroll.

– Det kan handla om att de har svårt att förstå tal, har ett litet ordförråd eller har ett mycket otydligt tal, till exempel. Det är viktigt att komma till talterapeuten i tid, säger Ida Finnäs, Anderssons kollega.

 • Vörås ekonomi ser bra ut

  "Följer samma positiva trend som ifjol".

  Vörå kommuns ekonomi ser bra ut. Delårsrapporten visar på ett bruttoresultat på drygt en miljon euro.

 • Tolvanen gjorde hattrick då Jokerit vände 0–2 till 5–2

  Jokerit tog sin nionde seger på elva försök.

  Jokerit gällde som storfavorit hemma mot Vitjaz men låg under med 0–2 i den första periodpausen. Därefter tände laget till och Eeli Tolvanen såg till att Jokerit tog sin sjunde raka vinst och nionde seger på elva försök.

 • Ny dramaserie visar barns vardag i 100 år

  Bygger på autentiska barndomsminnen som samlats in.

  På måndagen sändes det första avsnittet av dramaserien Barn i 100 år på Yle Fem. Under hösten får tittaren följa med på tidsresor till tio årtionden och uppleva dem genom ett barns ögon.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Österbotten