Hoppa till huvudinnehåll

Folkhälsan erbjuder talterapi i Vasaregionen

Folkhälsans hus i Vasa
Arkivbild. Folkhälsans hus i Vasa Bild: Yle/Roger Källman folkhälsan,folkhälsans hus,vasa,österbotten

Två talterapeuter har nu mottagning i Folkhälsanhuset Wasa. De kommer att åka ut till klienter i hem, daghem, skolor och boenden mellan Närpes och Oravais.

Folkhälsan erbjuder sedan tidigare talterapi också i huvudstadsregionen, Åboland och Jakobstad med omnejd. Talterapeuterna gör utredningar, ger individuell eller gruppterapi enligt behov. Bland annat personer med specifika språkstörningar, autism, utvecklingsstörningar, stroke eller röstproblem har nytta av talterapi.

Folkpensionsanstalten, Korsholm, Vörå, Vasa och Vasa sjukvårdsdistrikt har avtal om betalningsförbindelse med Folkhälsan Rehab Wasa.

– Det är en fördel att träffa klienterna i deras vardagsmiljöer där det är lättare att stöda dem i deras vardagliga utmaningar. Speciellt barnen är ofta tryggare i sin egen miljö. Dessutom ger det oss möjlighet att samverka med och engagera föräldrar, assistenter samt daghems- och skolpersonal, säger Amanda Andersson, en av talterapeuterna.

Hos barn upptäcks utmaningarna oftast under en rådgivningskontroll.

– Det kan handla om att de har svårt att förstå tal, har ett litet ordförråd eller har ett mycket otydligt tal, till exempel. Det är viktigt att komma till talterapeuten i tid, säger Ida Finnäs, Anderssons kollega.

 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Våra barn är teknikens bakåtsträvare!

  Varför vill mina söner ha sämre datorspel än jag hade?

  I årtionden har Hollywood jobbat på filmer och datorspel med allt mer uppskruvat tempo och allt häftigare specialeffekter. Men barnen tycks trivas bäst i 1980-talets simpla virtuella landskap, menar Marcus Rosenlund.

 • Regatta resorts byggs i Hangö

  Hangökandidater: Vi uppskattar nog sommarinvånarna

  Men Hangö behöver bättre förvaltning anser flera kandidater.

  Hangö borde i sitt beslutsfattande i första hand tänka på sina egna fast bosatta invånare. Det tycker samtliga sju kandidater som deltog i Yle Västnylands valdebatt. Kandidaterna gillar de fritidsbosatta men efterlyser bättre kommunal förvaltning. Se videor.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Polisbil i Vasa.

  Dödsfallet i Vetil utreds som dråp

  Polisen har hört fyra personer, en del av dem har släppts.

  Fallet med den döde mannen som hittades i terrängen i Vetil utreds som dråp. Polisen har hört fyra personer.

 • Joakim Gistö ordnar SYh-FIILIS race

  Pampasveckan dag för dag för tre Vasastuderande

  Tre Vasastuderande berättar om sina Pampasplaner.

  I tisdags kickade Pampasfirandet i gång för många Vasastuderande! Det är just denna vecka som för många studerande blir den vecka de kommer ihåg allra bäst från studietiden. Här berättar tre erfarna Pampasfirare om den kommande veckan.

 • Mezzosopranen Erica Back

  Mezzon Erica Back fick Caj Ehrstedts pris

  Sångerskan Erica Back fick pris.

  Mezzosopranen Erica Back fick Caj Ehrstedts pris. Det delas ut av Svenska folkskolans vänner vart tredje år till en finlandssvensk sångare inom klassisk musik som ännu inte har fyllt 30 år. Prissumman är 5000€.