Hoppa till huvudinnehåll

Folkhälsan erbjuder talterapi i Vasaregionen

Folkhälsans hus i Vasa
Arkivbild. Folkhälsans hus i Vasa Bild: Yle/Roger Källman folkhälsans hus

Två talterapeuter har nu mottagning i Folkhälsanhuset Wasa. De kommer att åka ut till klienter i hem, daghem, skolor och boenden mellan Närpes och Oravais.

Folkhälsan erbjuder sedan tidigare talterapi också i huvudstadsregionen, Åboland och Jakobstad med omnejd. Talterapeuterna gör utredningar, ger individuell eller gruppterapi enligt behov. Bland annat personer med specifika språkstörningar, autism, utvecklingsstörningar, stroke eller röstproblem har nytta av talterapi.

Folkpensionsanstalten, Korsholm, Vörå, Vasa och Vasa sjukvårdsdistrikt har avtal om betalningsförbindelse med Folkhälsan Rehab Wasa.

– Det är en fördel att träffa klienterna i deras vardagsmiljöer där det är lättare att stöda dem i deras vardagliga utmaningar. Speciellt barnen är ofta tryggare i sin egen miljö. Dessutom ger det oss möjlighet att samverka med och engagera föräldrar, assistenter samt daghems- och skolpersonal, säger Amanda Andersson, en av talterapeuterna.

Hos barn upptäcks utmaningarna oftast under en rådgivningskontroll.

– Det kan handla om att de har svårt att förstå tal, har ett litet ordförråd eller har ett mycket otydligt tal, till exempel. Det är viktigt att komma till talterapeuten i tid, säger Ida Finnäs, Anderssons kollega.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten