Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Politiker måste ta ställning mot invandringsfientlighet

Demonstranter med en stor banderoll.
Bild från högerextremistisk demonstration i Helsingfors. Demonstranter med en stor banderoll. Bild: Lehtikuva demonstration,flyktingar,Helsingfors,Högerextremism,Järnvägstorget, Helsingfors stad,nynazism,protester,rasism

Spänningarna som vuxit mellan demonstranter på Järnvägstorget i Helsingfors spetsades till på söndagen då en asylsökande utsattes för en gasattack. Enligt forskaren Katariina Petterson är det dags för politikerna att ingripa i det polariserade samhällsklimatet.

- Sådana här incidenter måste absolut tas på allvar. De måste också tas på allvar av våra makthavare, de har en stor roll i hurdant samhällsklimat vi har, säger Pettersson.

Asylsökande har demonstrerat mot Finlands asylpolitik på Järnvägstorget i ungefär en månad. Lika länge har den nationalistiska gruppen Suomi Ensin drivit en motdemonstration på andra sidan torget.

Många tycker gränsen borde dras innan vi har nynazistiska organisationer som marscherar på gatorna.

Stämningen på torget har varit spänd och det har skett flera, främst verbala sammandrabbningar. Polisen har också utrett ordningsvakternas agerande på den nationalistiska demonstrationen. På söndagen tillspetsades situationen till då en asylsökande blev sprejad i ansiktet med någon slags gas.

- I grund och botten är det frågan om hur mycket intolerans ett demokratiskt samhälle ska tolerera. Rätten att demonstrera ska värnas om men samtidigt så är det ju en fråga om var gränsen går, säger Petterson.

På många håll har det saknats en politisk vilja att riktigt kraftigt säga ifrån.

Petterson är forskare i socialpsykologi vid Helsingfors universitet och har forskat ibland annat hatretorik och politik. Enligt henne är det i nuläget otydligt var man drar gränsen mellan yttrandefrihet och hatretorik.

- Många tycker den borde dras innan vi har nynazistiska organisationer som marscherar på gatorna.

Makthavarna tystlåtna

Makthavarna i Finland har varit tystlåtna gällande spänningarna mellan asylsökande och främlingsfientliga grupperingar. Pettersson anser att de ledande politikerna borde ta ställning och bära sitt ansvar i det rådande samhällsklimatet.

- På många håll har det saknats en politiskt vilja att riktigt kraftigt säga ifrån. I och med denna incident ska vi hoppas att det sker en förändring. Framför allt hoppas jag att våra regeringspartier ska ta starkare ställning, säger hon.

Om vi blickar tillbaks i historien så kan vi påminna oss om att starka klyftor i samhället kan ha väldigt allvarliga följder.

Om makthavarna fortsätter tiga kan konsekvenserna enligt Pettersson bli grava.

- Om vi tittar på läget i Europa nu och om vi blickar tillbaka i historien kan vi nog påminna oss om att väldigt starka klyftor i samhället mellan ”oss” och ”dem” kan ha väldigt allvarliga följder.

Hon säger att små, stegvisa ändringar i attitydklimatet kan vara speciellt farliga eftersom man inte lika lätt märker dem i vardagen.

- Vi måste ta tag i situationen innan den går mot ett ännu obehagligare håll.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Petteri Orpo intervjuades i Yle-programmet Morgonettan den 29 april 2017.

  Orpo: Vi gjorde vad vi kunde åt förvaltarregistret

  Kritiken gällde det gamla förslaget, säger finansministern.

  Finansministern och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger att det inte införs förvaltarregister i Finland. Däremot kan regeringen inte hindra att finländare använder sig av sådana i andra europeiska länder.

 • De grönas riksdagsledamot Touko Aalto.

  KSML: Touko Aalto vill bli De grönas ordförande

  Beslutet mognade efter samtal med flera personer.

  Riksdagsledamoten Touko Aalto, 33, ställer upp i De grönas ordförandeval, rapporterar Keskisuomalainen. Aalto säger till tidningen att beslutet mognade under veckan efter samtal med flera personer.