Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsministeriet vill begränsa utländska markköp - "Gör vi rätt eller skrämmer vi bort utländskt kapital?"

Skylt i Syndalen om förbjudet tillträde.
Skylt i Syndalen om förbjudet tillträde. Skylt i Syndalen om förbjudet tillträde. Bild: YLE / Robin Lindberg tillträde förbjudet

En arbetsgrupp vid Försvarsministeriet föreslog förra veckan kraftiga åtgärder för att begränsa utländska markköp i Finland. Förslaget är att staten ska ha förköpsrätt på områden som är viktiga för rikets säkerhet. Andreas Johansson, miljönämndsordförande i Pargas, det vill säga nämnden som ansvarar för Pargas stads markinnehav, tycker att det hela är lite överdrivet.

Man har också diskuterat att ta i bruk olika tillståndsförfaranden då det gäller markaffärer med parter utanför EU.

Andreas Johansson tycker att saken har fått lite för stora proportioner.

- Inte säger jag att det inte alls finns en säkerhetsaspekt i det här. Men jag har inte en tendens att drabbas av panik och börja riva spelbyxorna och säga herregud nu kommer ryssarna, bara för att de har köpt ett par holmar i Åbolands skärgård. Det är kanske den här dimensioneringen av paniken som jag tycker har varit lite överdriven. Det är helt okej om Försvarsministeriet nu drar upp riktlinjer gällande lagstiftningen, för hittills har det inte direkt funnits något lagstiftningsmedel som har kunnat stoppa dylika markaffärer och det är ju det som de nu planerar. Det är helt okej om de planerar det, men jag tänker inte börja bygga en bunker bara för den sakens skull.

Andreas Johansson, SFP
Andreas Johansson betonar att han inte är oroad, men han tycker ändå att det är bra om man nu skapar en klar nationell linje i den här frågan. Andreas Johansson, SFP Bild: Yle/Nina Bergman kommunalvalsdebatt i pargas 2012

Enligt tidigare uppgifter misstänker Skyddspolisen att vissa fastigheter, som köps av utlänningar, kan användas som inkvartering för oidentifierade soldater.

I fjol listade även Finlands Säkerhetskommitté ryska fastighetsaffärer nära strategiskt viktiga platser som ett så kallat hybridkrigshot. Affärer har gjorts bland annat i närheten av Försvarsmaktens övningsområden och vapendepåer.

Tom Simola ser inte heller något större hot

Raseborgs stadsdirektör Tom Simola tycker också att det är vettigt om man nu skapar en klar nationell linje i den här frågan, men precis som Andreas Johansson är han inte heller så orolig över att det skulle finnas något större hot.

Andreas Johansson menar dock samtidigt att det alltid är svårt att veta hur stort det eventuella hotet skulle kunna vara, då Försvarsministeriet alltid har mycket mer information än vad allmänheten känner till.

Hur som helst passar Andreas Johansson också på att lyfta fram en annan viktig aspekt i den här frågan.

- Det som jag är rädd för är om gör vi rätt eller skrämmer vi bort utländskt kapital som vi ju egentligen skulle behöva till det här landet? Också från vår granne i öst finns det ju helt vanliga snälla människor med pengar. Sedan då om finska säkerhetsmyndigheter börjar granska hemskt noggrant vad är det för ena som kommer, så kan det nog vara så att intresset att komma hit svalnar.

På Försvarsministeriet understryker man att meningen inte är att försvåra utlänningars mark- och fastighetsaffärer. Försvarsministeriets rapport ska publiceras i slutet av månaden.

Hybridkrig - vad är det?

  • I hybridkrig försöker motståndare uppnå sina militära mål i första hand genom politisk-militära påtryckningar, inte genom direkt våld. Verksamheten under det förberedande skedet har stor betydelse.
  • Försvarsmakten, Gränsbevakningsväsendet och polisen har under den senaste tiden uppdaterat sina direktiv för att kunna möta hot som är typiska för hybridkrig.
  • Säkerhetskommittén har listat olika uttryck för hybridkrigsföring. Bland dem finns styrande av flyktingströmmar, informationskrig och markanskaffning vid strategiskt viktiga platser. Också försvårande av export, cyberattacker, infiltrering, rubbning av försörjningstryggheten, påtryckningar och kriminalitet kan höra till hybridkrigsföring.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland