Hoppa till huvudinnehåll

Hietanen & Henrikson: Ja till dålig stämning

Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla
Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla Bild: Björn Karlsson ida henrikson

Vi får ifrågasätta, vi får försvara oss själva och vi får alltid säga nej oberoende av hur dålig stämning det än må skapa.

Jag kan inte titta på The Office annat än i mycket korta stunder i taget, den dåliga stämningen som bara förvärras, aldrig upphävs, på sin höjd planar ut i en antiklimax - nej det är för jobbigt. Det är jobbigt för att det påminner om det verkliga livet som till viss del alltid kommer att innehålla en del pinsamheter, missförstånd och dålig stämning.

Vända andra kinden till

Jag har hittills gjort allt för att försöka undvika och också avstyra dålig stämning. Jag har gått nästan hur långt som helst för att det skall vara gemytligt och ofarligt och jag har försökt se till att ingen tappar ansiktet. Om och när någon skymfat mig har jag vänt andra kinden till, låtsats att jag inte förstått och kanske till och med tackat, men från och med nu tänker jag testa en ny teknik.

Gråa zoner

Ida Henrikson och jag pratar om en deckare där en kvinna utsätts för en stalker. Kvinnan har tidigare spenderat en natt med sin förföljare och detta leder till att hon känner sig skyldig till att ha uppmuntrat stalkern. Vårt samtal glider snart in på gråa zoner och att man har rätt att säga nej när man vill och rätt att inte bära någon annans skam eller skuld. Det borde vara självklart, men är det kanske ändå inte i praktiken ifall man hela livet uppfostrats till att vara en bra typ, en snäll flicka och en god kvinna.

Säga nej

Vi måste bygga upp ett självförtroende som tillåter oss att säga nej när helst det känns som ett nej. Vi måste öva oss att säga nej till allt som inte känns bra, må så vara sex, misogyna angrepp, rasistiska ”skämt” eller annat vi varken underskriver eller ställer upp på. Vi får ifrågasätta, vi får försvara oss själva och vi får alltid säga nej oberoende av hur dålig stämning det än må skapa.

Det är inte farligt med dålig stämning, det är inte farligt att vara den som ger upphov till det och jag tänker börja öva mig nu.

Ida lär mig skapa och stå ut med dålig stämning i det nyaste avsnittet av Hietanen & Henrikson. Vi pratar om Lena Ackebos Världens vackraste man som snart får sin uppföljare och Claire Kendals Jag vet var du bor.

 • Vintern närmar sig – premiär i Finlands cup i Vuokatti

  Sex tävlingsorter för Finlands cup på skidor 2017-2018.

  Den första snön har redan fallit i Lappland och till veckoslutet blir det också längdskidåkningspremiär på Yles kanaler när det första av totalt sex tävlingsveckoslut i Finlands Cup på skidor går av stapeln i Vuokatti.

 • Polisen söker misstänkt pyroman i Vanda

  Fyra bilar antändes i Håkansböle, polisen ber om tips.

  Fyra bilar antändes under veckoslutet i Håkansböle i Vanda. Polisinrättningen i Östra Nyland ber nu om hjälp av möjliga ögonvittnen.

 • Babyluckor kan bli verklighet i Danmark

  Förslaget ogillas av danska barnmorskor.

  En majoritet av ledamöterna i det danska Folketinget är för ett förslag om så kallade babyluckor, där oönskade spädbarn kan lämnas in.

 • Historier om sexmissbruk sprider sig från filmvärlden

  #metoo-rörelsen har nått USA:s senat.

  Kvinnor är utsatta oberoende av yrke. Nu berättar fyra amerikanska senatorer om sina sextrakasseriminnen, för tv-kanalen CBS: Det behövs en kulturell förändring. Det räcker inte med en kvinnorörelse där vi berättar för varandra, säger senatorerna. Samtidigt fortsätter Harvey Weinsteins behandling för sexmissbruk i en ny fas.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje