Hoppa till huvudinnehåll

Hietanen & Henrikson: Ja till dålig stämning

Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla
Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla Bild: Björn Karlsson anne hietanen,ida henrikson

Vi får ifrågasätta, vi får försvara oss själva och vi får alltid säga nej oberoende av hur dålig stämning det än må skapa.

Jag kan inte titta på The Office annat än i mycket korta stunder i taget, den dåliga stämningen som bara förvärras, aldrig upphävs, på sin höjd planar ut i en antiklimax - nej det är för jobbigt. Det är jobbigt för att det påminner om det verkliga livet som till viss del alltid kommer att innehålla en del pinsamheter, missförstånd och dålig stämning.

Vända andra kinden till

Jag har hittills gjort allt för att försöka undvika och också avstyra dålig stämning. Jag har gått nästan hur långt som helst för att det skall vara gemytligt och ofarligt och jag har försökt se till att ingen tappar ansiktet. Om och när någon skymfat mig har jag vänt andra kinden till, låtsats att jag inte förstått och kanske till och med tackat, men från och med nu tänker jag testa en ny teknik.

Gråa zoner

Ida Henrikson och jag pratar om en deckare där en kvinna utsätts för en stalker. Kvinnan har tidigare spenderat en natt med sin förföljare och detta leder till att hon känner sig skyldig till att ha uppmuntrat stalkern. Vårt samtal glider snart in på gråa zoner och att man har rätt att säga nej när man vill och rätt att inte bära någon annans skam eller skuld. Det borde vara självklart, men är det kanske ändå inte i praktiken ifall man hela livet uppfostrats till att vara en bra typ, en snäll flicka och en god kvinna.

Säga nej

Vi måste bygga upp ett självförtroende som tillåter oss att säga nej när helst det känns som ett nej. Vi måste öva oss att säga nej till allt som inte känns bra, må så vara sex, misogyna angrepp, rasistiska ”skämt” eller annat vi varken underskriver eller ställer upp på. Vi får ifrågasätta, vi får försvara oss själva och vi får alltid säga nej oberoende av hur dålig stämning det än må skapa.

Det är inte farligt med dålig stämning, det är inte farligt att vara den som ger upphov till det och jag tänker börja öva mig nu.

Ida lär mig skapa och stå ut med dålig stämning i det nyaste avsnittet av Hietanen & Henrikson. Vi pratar om Lena Ackebos Världens vackraste man som snart får sin uppföljare och Claire Kendals Jag vet var du bor.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Gustav Djupsjöbacka

  Gustav Djupsjöbacka tar avsked av en era

  Gustav Djupsjöbacka avslutar lektorspositionen med konsert.

  Gustav Djupsjöbacka tar avsked från sig position som lektor i liedinterpretation vid Sibelius-Akademin.

 • Märta Westerlund och en äldre man med vr-glasögon

  Seriestart: Fem fenomen i arbetslivet

  Ta en djupdykning i framtidens arbetsliv.

  Häng med i arbetslivets svängar tillsammans med Märta Westerlund och Tuomas Enbuske i den nya serien Fem fenomen i arbetslivet. Först ut får vi veta hur teknologin kommer att påverka våra jobb i framtiden. Tar maskinerna över?

 • Kenneth Nars serverar bubbel till Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.

  Efter Nios första maj-meny

  I Kenneth Nars uppsättning ingår både matplock och dryck.

  Saknar du idéer för vad du ska servera på picknick-filten den första maj? Matskribenten Kenneth Nars presenterar några säkra, goda och enkla alternativ. Som tillbehör kan man alltid servera ost, struvor, munkar och gravad lax på ett gott rågbröd.