Hoppa till huvudinnehåll

I dag får vi veta om ruttet brasilianskt kött säljs i Finland

entrecote och olika köttbitar
entrecote och olika köttbitar Bild: Yle/Antti Lempiäinen entrecote

Livsmedelssäkerhetsverket Evira utreder om finländska affärer har sålt av det brasilianska skandalköttet. En stor muthärva har lett till att skämt och dåligt kött har nått marknaden i Brasilien som är en av världens största köttexportörer.

En omfattande köttskandal började nystas upp under veckoslutet i Brasilien och visar att ruttet kött och kött med spår av salmonella har nått marknaden. Nu undersöker finländska Livsmedelssäkerhetsverket Evira från vilka brasilianska enheter finländska företag har importerat kött.

Evira informerar om resultatet av sin undersökning under måndagen.

Företagen vill knappast riskera sitt rykte genom att servera skämt kött― Leena Räsänen, chef för livsmedelssäkerhet på Evira

- Vi utreder hur mycket kött Finland importerar från Brasilien och om det har förekommit problem. För några år sedan har finländska företag hittat partier av lägre kvalitet i sina egna kontroller. Företagen har returnerat partierna och handlar inte längre med de här köttleverantörerna, säger Leena Räsänen som är chef för Eviras livsmedelssäkerhet.

Räsänen var gäst i morgonprogrammet Ykkösaamu på Yle Radio 1.

Räsänen tror att de finländska företagen är väl medvetna om situationen och att de kontrollerar sina lager.

– Företagen vill knappast riskera sitt rykte genom att servera skämt kött. Jag tror att också storköken är ansvarsfulla och inte använder kött med nedsatt kvalitet.

Medfaret kött luktar och smakar illa

Illafaret kött både smakar och luktar illa, men är inte nödvändigtvis direkt farligt, säger Räsänen.

Hon uppmanar ändå att inte äta sådant kött.

Medfaret kött kan förorsaka olika slag av mag- eller tarmsymptom eller i det här fallet hygien problem som man inte känner till.

Ruttet kött och salmonella

Den brasilianska polisen slog i fredags till mot flera inrättningar för köttproduktion och grep över 30 personer misstänkta för förseelser och korruption.

Enligt polisen finns det bevis för att en del köttproducenter har mutat hälsoinspektörer för att de ska se mellan fingrarna när det gäller ohygieniska förhållanden, ruttet kött, bristfälliga dokument och spår av salmonella.

Misstankarna gäller bland annat två av landets största köttproducenter JBS och BRF samt mindre producenter.

Presidenten bjöd krismöte på biffrestaurang

Brasiliens president Michel Temer med servitörer som skär kött från stora spett på vardera sidan om sig.
Brasiliens president Michel Temer lugnade ner och bjöd ambassadörer från länder med stor köttimport på biffrestaurang i söndags . Brasiliens president Michel Temer med servitörer som skär kött från stora spett på vardera sidan om sig. Bild: EPA/Joédson Alves Michel Temer,Brasilien,köttskandal

Brasilien är en stor köttexportör och president Michel Temer försökte i söndags tona ner skandalen genom att kalla ambassadörerna för de största handelsparterna till ett infomöte. Enligt Temer är bara en bråkdel av landets köttinrättningar berörda.

Han meddelade också att korruptionsmisstankarna gäller 33 av totalt 11 000 inspektörer.

Efter mötet bjöd presidenten in ambassadörerna på biffrestaurang. Brasilien exporterar kött till över 150 länder, bland annat länder inom EU samt till USA och Kina.

Artikeln uppdaterad 13:27 med Leena Räsänens kommentar om hur man känner igen medfaret kött.

Läs också

 • Mio Lindman: Finsk missunnsamhet gör oss slutna

  Varför är det så viktigt att ingen kommer lätt undan?

  Varför är undertonen så ilsken när man pratar om exempelvis basinkomst eller arbetslösas förmåner i Finland? Varför ses det som viktigast att "ingen ska komma för lätt undan"? Filosofen Mio Lindman funderar på jargongen i samhällsdebatten.

 • Fred Negendanck är död

  Negendanck dog i sin hemstad Helsingfors.

  Skådespelaren och balettdansören Fred Negendanck är död.

 • Sanna Tegengren: I Finland vågar lärare vara lärare

  Elevminne får lärare rörd till tårar.

  Till skillnad från många andra som dykt upp i serien Alla tiders lärare har Sanna Tegengren en lite kortare karriär bakom sig. Av sina nio år som lärare har hon tillbringat två i Sverige.

Nyligen publicerat - Inrikes