Hoppa till huvudinnehåll

Man som sköts ihjäl på Orly i Paris var påverkad av alkohol och droger

Ben Belgacem som sköts ihjäl på Paris-Orly flygplatsen var påverkad av alkohol och droger. Fadern försäkrar att han inte var någon terrorist
Ben Belgacem som sköts ihjäl på Paris-Orly flygplatsen var påverkad av alkohol och droger. Fadern försäkrar att han inte var någon terrorist Ben Belgacem som sköts ihjäl på Paris-Orly flygplatsen var påverkad av alkohol och droger. Fadern försäkrar att han inte var någon terrorist Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Paris,Frankrike,Paris-Orly flygplats

Den 39-årige man som sköts ihjäl på Paris-Orly flygplatsen var påverkad av alkohol och narkotika.

Utredarna försöker fortfarande slå fast vad det var som motiverade Ziyed Ben Belgacem att försöka gripa ett vapen av en patrullerande kvinnlig soldat.

- Toxikologiska test som utfördes på söndag, visar att han hade 0,93 promille alkohol per liter i blodet och det fanns spår av cannabis och kokain, säger an anonym utredningskälla.

Ben Belgacems far insisterar på att hans son inte var någon terrorist och att han påverkades av alkohol och droger.

- Min son var inte en terrorist. Han bad aldrig och han drack, berättade fadern i en radiointervju.

Vill inte tala om terrorism

Myndigheterna har också undvikit att tala om terrorism även om man har inlett en formell terrorismutredning. Belgacems far, bror och kusin har frigetts efter förhör.

Belgacem som föddes i Frankrike av tunisiska föräldrar, sköts ihjäl på en terminal på Orly flygplatsen på lördag morgon då han brottades med en kvinnlig soldat.

Han hade några timmar tidigare stulit en bil och skottskadat en polis i norra Paris där han stoppades för fortkörning.

Över 3 000 människor evakuerade från de två terminalerna på Paris-Orly flygplatsen. Alla flyg inställdes samtidigt
Över 3 000 människor evakuerades från terminalerna på Paris-Orly flygplatsen efter skottlossningen. Alla flyg inställdes samtidigt Över 3 000 människor evakuerade från de två terminalerna på Paris-Orly flygplatsen. Alla flyg inställdes samtidigt Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Frankrike,Paris-Orly flygplats

Söp och stal bil

Kusinen har berättat att de drack på en bar på fredag kväll och att Belgacem hade återvänt dit där han sköt omkring sig.

Belgacem stal en bil och stoppades av polisen. Han drog då fram en pistol och skadade en polisman lindrigt innan han flydde söderut mot Orly.

Han lär sedan ha ringt åt sin far och berättat att "jag gjorde något dåligt."

- Han sa åt mig: Far förlåt mig, det sket sig med en polis, berättar fadern vars namn inte har offentliggjorts.

Belgacem sköts ihjäl ett par timmar efter det på flygplatsen.

Inga terrorkontakter

Underrättelsetjänsten utredde hans kontakter till radikal islamism år 2015 men man fann inget misstänkt.

Det här var femte gången på på två år som någon angriper en patrullerande soldat på en offentlig plats som en järnvägsstation eller flygplats.

Det råder fortfarande undantagstillstånd i Frankrike och hela landet är på helspänn på grund av en serie terrordåd.

Terrorism har krävt över 230 dödsoffer på två år och frågan har börjat dominera presidentvalskampanjen inför valets första omgång den 23 april.

Läs också