Hoppa till huvudinnehåll

Meteorologer oroade över spar i amerikanska klimatforskningen

NOAA:s väderkarta
NOAA:s väderkarta Bild: EPA/NOAA / HANDOUT National Oceanic and Atmospheric Administration,klimatförändring,klimat,meteorologi

Forskarna följer med oro den diskussion om nedskärningar som förs i USA. President Donald Trumps administration planerar nedskärningar på upp till 17 procent i finansieringen till den nationella väder- och atmosfärforskningscentret NOAA.

Den nya politiken i USA kan påverka forskningen och väderobservationerna också i Finland, säger Juhani Damski, generaldirektör på Meteorologiska institutet.

- All verksamhet inom området är internationell och baserar sig på att vi utbyter information med andra länder. Det gäller inte bara väderprognoser utan också andra områden.

Damski påpekar att lokala observationer på olika håll i världen ligger som grund för omfattande forskning och de är viktiga med tanke på forskningen kring klimatförändringen. Därför är det mycket viktigt att observationerna är möjligast heltäckande och av god kvalitet.

USA är en del av kretsen där utbyte av data sker.

Enligt Damski har utbytet och samarbetet gått smidigt ända sedan tiden efter krigen och USA hör till de största aktörerna.

- Utbytet har fungerat bra och utvecklas hela tiden. Hela verksamheten baserar sig på internationalism och utbyte av information och jag anser att det är ett system som fungerar mycket väl världen över.

Damski säger ändå att det är för tidigt att dra några långt gående slutsatser av nedskärningsplanerna i USA.

Tero Valtanen/Yle uutiset

  • Elias Kuosmanen försöker koppla bort pressen i brottnings-VM

    VM i brottning hägrar för ung, finländsk bjässe.

    Brottare har inga gruppspel, slutspel eller finalserier i bäst av sju. Det finns bara två stora mästerskap varje år och i dem kan massvis med träning visa sig närmast onödig om en viktig match avgörs på ett enda misstag. Det vet brottaren Elias Kuosmanen.

  • Johaugs manager: Domen faller på tisdag

    Fallet Johaug skjuts ytterligare framåt.

    Therese Johaug sitter inte still och väntar på Cas-domen som kan ödelägga OS-planerna. Skidstjärnan har i stället åkt på träningsläger till Italien. Dopningsbeskedet får hon på tisdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes