Hoppa till huvudinnehåll

Meteorologer oroade över spar i amerikanska klimatforskningen

NOAA:s väderkarta
NOAA:s väderkarta Bild: EPA/NOAA / HANDOUT National Oceanic and Atmospheric Administration,klimatförändring,klimat,meteorologi

Forskarna följer med oro den diskussion om nedskärningar som förs i USA. President Donald Trumps administration planerar nedskärningar på upp till 17 procent i finansieringen till den nationella väder- och atmosfärforskningscentret NOAA.

Den nya politiken i USA kan påverka forskningen och väderobservationerna också i Finland, säger Juhani Damski, generaldirektör på Meteorologiska institutet.

- All verksamhet inom området är internationell och baserar sig på att vi utbyter information med andra länder. Det gäller inte bara väderprognoser utan också andra områden.

Damski påpekar att lokala observationer på olika håll i världen ligger som grund för omfattande forskning och de är viktiga med tanke på forskningen kring klimatförändringen. Därför är det mycket viktigt att observationerna är möjligast heltäckande och av god kvalitet.

USA är en del av kretsen där utbyte av data sker.

Enligt Damski har utbytet och samarbetet gått smidigt ända sedan tiden efter krigen och USA hör till de största aktörerna.

- Utbytet har fungerat bra och utvecklas hela tiden. Hela verksamheten baserar sig på internationalism och utbyte av information och jag anser att det är ett system som fungerar mycket väl världen över.

Damski säger ändå att det är för tidigt att dra några långt gående slutsatser av nedskärningsplanerna i USA.

Tero Valtanen/Yle uutiset

 • SVT-chef avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier

  Anklagelserna kom fram under #MeToo-kampanjen.

  En SVT-chef som anklagas för sexuella trakasserier säger upp sig med omedelbar verkan. SVT ska också polisanmäla chefen, till följd av uppgifter som kommit fram i en intern utredning.

 • Tiotals döda i två moskéattacker i Afghanistan

  Minst 30 dödades i en attack mot en shiamoské i Kabul.

  Tiotals människor har dödats i två separata attacker mot moskéer i Afghanistan. En attack mot en shiamoské i Kabul dödade åtminstone trettio, medan en annan attack mot en sunnimoské i centrala Afghanistan krävde minst tio dödsoffer.

 • Colin Kaepernick har lyft elefanten på bordet – rasismen i USA är igen i fokus

  De svartas rättigheter i USA är inte som de vitas.

  I Slaget efter tolv diskuterades aktivismen för de mörkhyades rättigheter i USA. Debattörer var Andreas Elfving, som är Svenska Folkpartiets politiska sekreterare, Juri von Bondsdorff, HBL:s medarbetare i Washington samt producent för Eurovision i USA, och Yle Sportens Christian Vuojärvi som också varit Yles USA-korrespondent.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes