Hoppa till huvudinnehåll

Nu fylls jätteladugården i Kristinestad

Samuel Ingves och Marcus Teir har byggt upp en jätteladugård för tjurar i Härkmeri i Kristinestad. Gården har potential att bli en av landets största.

Kompisarna valde att satsa stort: ladugården på 3200 kvadratmeter rymmer 800 tjurar. Verksamheten har precis inletts och just nu har man ett par hundra tjurar. Ladugården kommer att vara fylld i maj.

Ingves och Teir har dessutom alla tillstånd i skick för att bygga ut och få plats för hela 1600 tjurar. Något de är övertygade om att kommer att ske.

- Absolut, säger de i mun på varandra.

- Så snabbt det bara går, säger Ingves.

Så vitt de vet kommer det att betyda att deras gård blir en av de största i landet.

Tjurar i Eurobulls ladugård i Härkmeri i Kristinestad.
Tjurar i Eurobulls ladugård i Härkmeri i Kristinestad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen eurobull,ladugård,ladugårdar,tjurar

Vegetarisk kost inget hot

De ser möjligheter att växa och känner sig inte hotade av att allt fler konsumenter säger nej tack till kött. En stor marknad för kött kommer att finnas kvar.

- Trender kommer och går och varje människa måste ju få välja själv. Vi är ju inte ens hundraprocentigt självförsörjande på kött (i Finland). När vi ändå måste importera så tror jag inte att köttmängden per capita minskar så mycket, säger Ingves.

År 2015 importerades 82 miljoner kilogram kött till Finland. 20 miljoner av det var nötkött.

Marcus Teir, en av två ägare på Eurobull i Härkmeri i Kristinestad.
Marcus Teir hälsar på tjurarna. Marcus Teir, en av två ägare på Eurobull i Härkmeri i Kristinestad. Bild: Yle/Jukka Tyni eurobull,marcus teir,tjurar,tjurar

Ingen Ferrari

Tjurarna kommer till gården vid en ålder av 5-6 månader från Björneborg, Jalasjärvi och Jämijärvi. På gården föds de upp för slakten som sker 12 till 14 månader senare.

Ladugården är en jättesatsning och Ingves och Teir beräknar att återbetalningstiden är mellan 15 och 20 år. Och någon Ferrari i garaget väntar de sig inte.

- Vi har aldrig tänkt bli rika. Vi kommer att återinvestera i maskiner och tilläggsmark och skog. Vi återinvesterar så länge vi ser möjligheter att växa, säger Ingves.

Eurobulls ladugård i Härkmeri med plats för 800 tjurar.
Jätteladugården i Härkmeri. Eurobulls ladugård i Härkmeri med plats för 800 tjurar. Bild: Yle/Joni Kyheröinen eurobull,härkmeri,Härkmeri,Kristinestad

Bara en anställd

Så gott som allt på gården är automatiserat. Det betyder att de än så länge klarar sig med endast en anställd: en maskinskötare.

Inga stora personalkostnader alltså. Men en desto större satsning på den senaste tekniken.

När verksamheten utvidgas till 1600 djur blir det aktuellt med ytterligare en anställd.

- Då blir det väl en djurskötare, säger Teir.

Den enorma mängden gödsel rinner ut till tre stora gödselbrunnar. Sen sprids gödseln ut på Ingves och Teirs åkrar som producerar föda till tjurarna. Cirkeln är sluten.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Sandviksvillan, som får namnet Villa Sandviken när man slår upp dörrarna på valborg 2017.

  Villa Sandviken i Vasa öppnar på valborg

  Känslan är den samma trots renoveringen.

  Efter en åratal lång väntan öppnar nyrenoverade Villa Sandviken i Vasa på valborgsmässoafton. De ansvariga försäkrar att känslan finns kvar, renoveringen till trots.

 • Runeberg ska få sin studentmössa.

  Visst ska Runeberg få sin mössa i Jakobstad

  Det blir traditionell mösspåläggning i Jakobstad.

  Det såg ut som om Runeberg skulle få stå ensam utan mössa i Jakobstad på valborgsmässoafton. Men med förenade krafter blir det traditionell mösspåläggning i alla fall.

 • Familjen Kytömäki vandrar i en gräsklädd bergsdal.

  Familjen som inte reser charter

  Hos fyrbarnsfamiljen Kytömäki är resandet en stor passion.

  Flyget från bakgården och en vecka på en playa med all inclusive. Det är inget för fyrbarnsfamiljen Kytömäki i Vasa. De reser med flyg, tåg och båt. Och väl framme har de inget emot att gå.