Hoppa till huvudinnehåll

Nu fylls jätteladugården i Kristinestad

Samuel Ingves och Marcus Teir har byggt upp en jätteladugård för tjurar i Härkmeri i Kristinestad. Gården har potential att bli en av landets största.

Kompisarna valde att satsa stort: ladugården på 3200 kvadratmeter rymmer 800 tjurar. Verksamheten har precis inletts och just nu har man ett par hundra tjurar. Ladugården kommer att vara fylld i maj.

Ingves och Teir har dessutom alla tillstånd i skick för att bygga ut och få plats för hela 1600 tjurar. Något de är övertygade om att kommer att ske.

- Absolut, säger de i mun på varandra.

- Så snabbt det bara går, säger Ingves.

Så vitt de vet kommer det att betyda att deras gård blir en av de största i landet.

Tjurar i Eurobulls ladugård i Härkmeri i Kristinestad.
Tjurar i Eurobulls ladugård i Härkmeri i Kristinestad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen tjurar,ladugårdar,ladugård

Vegetarisk kost inget hot

De ser möjligheter att växa och känner sig inte hotade av att allt fler konsumenter säger nej tack till kött. En stor marknad för kött kommer att finnas kvar.

- Trender kommer och går och varje människa måste ju få välja själv. Vi är ju inte ens hundraprocentigt självförsörjande på kött (i Finland). När vi ändå måste importera så tror jag inte att köttmängden per capita minskar så mycket, säger Ingves.

År 2015 importerades 82 miljoner kilogram kött till Finland. 20 miljoner av det var nötkött.

Marcus Teir, en av två ägare på Eurobull i Härkmeri i Kristinestad.
Marcus Teir hälsar på tjurarna. Marcus Teir, en av två ägare på Eurobull i Härkmeri i Kristinestad. Bild: Yle/Jukka Tyni tjurar,tjurar

Ingen Ferrari

Tjurarna kommer till gården vid en ålder av 5-6 månader från Björneborg, Jalasjärvi och Jämijärvi. På gården föds de upp för slakten som sker 12 till 14 månader senare.

Ladugården är en jättesatsning och Ingves och Teir beräknar att återbetalningstiden är mellan 15 och 20 år. Och någon Ferrari i garaget väntar de sig inte.

- Vi har aldrig tänkt bli rika. Vi kommer att återinvestera i maskiner och tilläggsmark och skog. Vi återinvesterar så länge vi ser möjligheter att växa, säger Ingves.

Eurobulls ladugård i Härkmeri med plats för 800 tjurar.
Jätteladugården i Härkmeri. Eurobulls ladugård i Härkmeri med plats för 800 tjurar. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Härkmeri,Kristinestad,härkmeri

Bara en anställd

Så gott som allt på gården är automatiserat. Det betyder att de än så länge klarar sig med endast en anställd: en maskinskötare.

Inga stora personalkostnader alltså. Men en desto större satsning på den senaste tekniken.

När verksamheten utvidgas till 1600 djur blir det aktuellt med ytterligare en anställd.

- Då blir det väl en djurskötare, säger Teir.

Den enorma mängden gödsel rinner ut till tre stora gödselbrunnar. Sen sprids gödseln ut på Ingves och Teirs åkrar som producerar föda till tjurarna. Cirkeln är sluten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Inga hinder för hästsportcentret i Korsholm

  Korsholms kommun arrenderar ut mark för hästsportcenter.

  Korsholms kommun beslöt på onsdagen att föreningen Wahlrooska rf. kommer få arrendera området i Solf där de planerar anlägga ett hästsportcenter.

 • Sommarlovet firades i Skeppsparken

  Kring 4000 barn och vuxna samlades i Skeppsparken i Vasa.

  Kring 4000 barn och vuxna samlades på onsdag när Skeppsparkens semesterkalas ordnades i Vasa. - Alla barnfamiljer har inte råd eller att resa bort under sommaren, därför ville vi ordna något för alla inne i stan, berättar arrangörerna.

 • "Vasa brukar ligga i topp"

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region.

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region, visar en ny undersökning som Satamittari har publicerat. Utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock tror att man har bäddat bra inför framtiden.

 • Mirka och italienska Cafro förenar sina krafter

  Mirka har köpt hela Cafros aktiestock.

  Mirka har köpt hela aktiestocken i det italienska företaget Cafro. Företagsköpet är ett led i Mirkas strategi att utvidga sin affärsverksamhet inom diamantsliplösningar.

 • Jakobstad river studiebostäder

  Det gäller Ab Bodgärdet nära Pedersöre kyrka.

  Jakobstad planerar riva över 130 studiebostäder byggda i slutet av 70-talet. Det är fråga om bostäderna i Ab Bodgärdet på Sockenvägen 5 nära Pedersöre kyrka.

 • Stöldvåg i Jakobstad

  Under en vecka har tre inbrott och en mopedstöld ägt rum.

  I Jakobstad har flera inbrott och en mopedstöld fått polisen att jobba den senaste veckan. Polisen ber allmänheten om tips.

 • Vasaregionen är mest konkurrenskraftig

  Vasa gick förbi Borgå tack vare stark företagsverksamhet.

  En undersökning som gjorts av Satamittari visar att Vasaregionen är Finlands mest konkurrenskraftiga region. Förstaplatsen togs tack vare en ökning i företagsverksamhet.

 • Christian Sandström: Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  "Du har ingenting att göra här, för du är inte i kontakt med dina känslor". Teaterregissörens ord kom som en kalldusch för skådespelaren Christian Sandström under en repetition på Wasa Teater. Nu tycker Sandström att han kommit i balans. Teaterchefen Christian Sandström berättar om sin inre resa hur han kom i kontakt med sina känslor och om sin homosexualitet.