Hoppa till huvudinnehåll

Nyman om Emmi Peltonen: “En exceptionell talang”

Hon mer eller mindre föddes med skridskorna på fötterna. Med en mamma som är före detta konståkare och pappa ishockeyspelare, fick lilla Emmi sina första skridskor då hon lärt sig gå. Nu är hon bäst i Finland och redo att erövra världen.

Jag minns det som igår, fast det är över fyra år sen. I Lippumäki ishall, en bit under markytan, tio kilometer utanför Kuopio, tävlade flickorna i klassen FM-noviser om de sista platserna till åldersklassens FM, som skulle gå i Esbo ett par månader senare.

Snittpoängen för programkomponenterna för vinnarens friprogram låg kring 5.50, vilket är exceptionellt högt i den klassen. Några av oss, som satt i domarpanelen den helgen, gav till och med 6.00 för framförandet, där man bland annat bedömer åkarens fysiska, känslomässiga och intellektuella närvaro i programmet samt hur väl åkaren för fram musikens och koreografins idé.

Trippelhopp och sällsynt karisma

Det var där och då jag övertygades om att Emmi Peltonen, 13 år gammal, någon dag skulle komma att spela en viktig roll inom finländsk konståkning - under förutsättning att inte skador eller andra problem skulle störa hennes tekniska utveckling. Redan då gjorde hon tre lyckade trippelhopp i sitt friåkningsprogram, i en tävlingsklass där inte ens dubbelaxel var obligatorisk. Och jo, visst vann Emmi FM-guld för under 15-åringar år 2013. Idag är hon regerande finländsk mästare i damklassen.

I EM i Tjeckien innehöll 17-åriga Emmis friåkningsprogram fem trippelhopp och i VM i Helsingfors ska det bli ytterligare ett. Idag är hennes konstnärliga poäng också hos de kräsna mästerskapsdomarna uppe kring sju i snitt, vilket innebär att de sannolikt inom något år kommer att nå högre än någon annan finländsk åkares någonsin tidigare.

Peltonen vs. Lindfors

Konståkningsvännerna vet att Viveca Lindfors ifjol var den åkare som efter några magra finländska år väckte hoppet om ett nytt uppsving. Vivecas åttonde plats i EM 2016 innebar att Finland fick sända två deltagare till damtävlingen i EM 2017. Och tack vare Emmis och Vivecas sammanlagda insatser i Tjeckien i januari, kommer vi att se två blåvita damer även i EM 2018.

I vinter har 18-åriga Lindfors haft både skade- och hälsoproblem och inte nått upp till samma poäng som i fjol. Tekniskt har hennes planerade programinnehåll hittills varit starkare än Peltonens och det är främst tack vare sitt tekniska kunnande Viveca Lindfors gjort sig gällande.

Det som skiljer våra två nuvarande toppåkare åt, är att Emmi Peltonen redan som 17-åring har ett rörelsespråk och en närvaro på isen, som man oftast ser hos lite äldre åkare. Våra tidigare stjärnor Laura Lepistö, Kiira Korpi och Susanna Pöykiö hade alla passerat 20-strecket innan deras åkning hade de kvaliteter som Peltonens har redan nu.

Unik närvaro på isen

Då musiken börjar strömma ur ishallshögtalarna, blir Emmi Peltonen och musiken ett. Ingen skillnad om det sker i en dyster träningshall eller en glamourös tävlingsarena. De som var på plats i EM i Tjeckien vittnar om hur Emmi trollband sin publik så att hela arenan tystnade inför hennes tolkning av Barbra Streisands sång Papa, Can You Hear Me? ur filmen Yentl.


Vi domare vill få en känsla av att musiken strömmar genom åkaren och att åkaren är totalt närvarande i stunden och koreografin. De flesta blir bättre på just de här aspekterna av konståkning med åren, men det finns också åkare vars åkning aldrig kommer att vara ett med musiken. Och så finns det dom, för vilka närvaron verkar vara en medfödd egenskap. Till den kategorin hör Emmi Peltonen.

I EM gav “Papa”-programmet henne en nionde plats i friåkningen. Kortprogrammet till Libertango av Astor Piazzolla gav en fjortonde plats och totalt resulterade EM-debuten i nytt poängrekord, 160.57 och en elfte plats.

VM-debut på hemmaplan nästa vecka

Då Peltonen fått tidigare säsonger delvis spolierade på grund av skador, kan man bara hoppas att hon hädanefter får gå skadefri. Liksom att hennes trippelhopp blir allt säkrare och att hennes kärlek till konståkningen inte förminskar i styrka. Emmi Peltonen är en exceptionell talang och har alla möjligheter att bli en stor finländsk konståkningsstjärna.

VM i konståkning avgörs 29.3-2.4 i Helsingfors och visas på Yle TV2. Damernas kortprogram åks på onsdag och friprogrammet på fredag.

Konståkaren Emmi Peltonen och reportern Marianne Nyman sitter på varsin stol i en ishall med Emmi Peltonens namn längs sargen.
Efter den lyckade EM-debuten är Emmi Peltonen ett namn att räkna med. Sportmagasinets Marianne Nyman är även konståkningsdomare. Konståkaren Emmi Peltonen och reportern Marianne Nyman sitter på varsin stol i en ishall med Emmi Peltonens namn längs sargen. Bild: Yle Emmi Peltonen,konståkning,sportmagasinet 2017

Fakta om Emmi Peltonen

 • född: 29.11.1999 Nashville, USA, har även bott i Schweiz
 • började åka konståkning år 2002
 • klubb: Etelä-Vantaan Taitoluistelijat
 • tränare: Sirkka Kaipio, Rafael Arutunian
 • koreograf: Mark Pillay
 • FM-guld 2017, 11:e i EM 2017, FM-silver i juniorklassen (u. 19 år) 2014, FM-guld i novisklassen (u. 15 år) 2013, inofficiellt FM-guld i debutantklassen (u. 13 år) 2011
 • familj: föräldrarna Ville och Hanna Peltonen, två äldre tvillingbröder och en yngre syster

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Norge nära EM-fiasko

  Förlorade även den andra matchen i EM.

  EM-final i Sverige för fyra år sedan – nu en hårsmån från att åka ut i gruppspelet i Nederländerna. Norge åkte på sin andra raka förlust i årets fotbolls-EM när Belgien vann med 2–0.

 • Purola klar för final i U20-EM

  10,55 gav en andra plats i semifinalheatet.

  Samuel Purola fick en dålig start i semifinalen på 100 meter i U20-EM men han tog sig till final. Purola avslutade starkt och slutade tvåa i sin semifinal.

 • Klart: Sauli Väisänen flyttar till Serie A

  Skrivit på för 3+1 år med Spal.

  Landslagbacken Sauli Väisänen lämnar AIK och flyttar till Spal i den italienska ligan. Väisänen har skrivit på för 3+1 år med klubben som är nykomlingar i Serie A.

 • Åtta ryska friidrottare fria att tävla

  EM-bronsmedaljören Sergej Litvinov en av dessa.

  Ytterligare åtta ryska friidrottare är nu fria att tävla igen meddelar internationella friidrottsförbundet IAAF. Totalt får nu 49 ryssar tävla under neutral flagg.

 • Direkt: Publikfest då Nederländerna jagar kvartsfinalplats

  Nederländerna och Danmark inledde EM med var sin seger.

  Det är upplagt för fotbolls- och publikfest då Nederländerna tar sig an Danmark i kväll i Rotterdam. Matchen är utsåld sedan länge och förväntningarna i värdnationen höjdes rejält efter segern över Norge i öppningsmatchen. Sändningen på TV2 och Arenan kör i gång klockan 21.35.

 • Juniorhockeyn i knipa i Esbo på grund av Uniteds problem

  United ger över juniorverksamheten till Blues Juniors

  Planen var att Espoo United skulle ta över Blues Juniors juniorverksamhet. Det gick ändå inte som planerat: Espoo united drabbades av ekonomiska problem. Blues Juniors meddelade i veckan att United nu begärt att Blues Juniors ska ta tillbaka juniorverksamheten, vilket kom som en överraskning för Blues Juniors.