Hoppa till huvudinnehåll

Ölbryggaren Niskanen: S:t Karins försöker göra saker lätta för företagare

Företagaren Patrik Niskanen i bryggeriet med etiketter till sina ölsorter.
Företagaren Patrik Niskanen i bryggeriet. Alla hantverksöl har post-apokalyptiska namn. Företagaren Patrik Niskanen i bryggeriet med etiketter till sina ölsorter. Bild: Yle/Linus Hoffman bryggeri,företagare,Mikrobryggeri,patrik niskanen,radbrew,Ölbryggning

För två år sedan startade Patrik Niskanen och Eikka Laakso ett eget mikrobryggeri i S:t Karins. De skulle gärna ha startat i Åbo, där de bor, men allt var så komplicerat och tog sådan tid att de valde S:t Karins i stället.

- Man blir ju inte företagare för byråkratins skull, säger Niskanen. När vi i Åbo frågade hur vi ska göra för att det ska bli rätt sade tjänstemännen att vi först skulle bygga och sedan kunde de säga om det blivit rätt. I S:t Karins hjälpte man oss genast.

Efter två år av företagsamhet har de nu anställt tre personer till. De tog först emot tre långtidsarbetslösa på arbetspraktik 3-6 månader, vilka efter det blev anställda.

- Allt görs för hand, och då den enda utbildningen finns utomlands så behåller vi gärna dem som kan hantverket. De är jättebra typer.

Gärna skulle Niskanen se att man som företagare fick mer stöd och uppmuntran då det gäller att anställa folk. Vad gäller önskemål till politiker så har han mer önskemål till rikspolitikerna.

- Alkohollagen skulle kunna bli lite mer generös så att vi skulle få sälja öl från eget bryggeri och kanske bygga en liten uteservering. I dag får vi bara sälja Radbrews öl i mjölkbutiker, Alko eller restauranger.

 • Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo.

  Dom i misshandelsfall mot äldre patient i Kuppis faller

  Vårdare misstänks för misshandel. Fler fall kommer senare.

  En vårdare misstänks för misshandel. Åtalet innefattar även andra anställda vid sjukhuset som misstänks för bland annat olika tjänste- och misshandelsbrott, men deras delaktighet i fallet behandlas senare i rätten.

 • Ungdomsriksdagen 15.4.2016.

  HBL: Debatten i riksdagen om jour i Vasa skjuts upp

  Tas upp till behandling första juni.

  Det blir ingen debatt om omfattande jour på Vasa centralsjukhus på tisdagen. Tidigare var det tänkt att medborgarinitiativet om jourreformen skulle debatteras i riksdagen på nytt på tisdagen, men inte heller den här gången är omsorgsminister Juha Rehula (C) på plats.

 • Ariana Grande i Milano år 2015

  Ariana Grande har många unga fans

  Många minderåriga fanns på plats då attacken skedde.

  Ariana Grande som uppträdde på Machester Arena under måndagens misstänkta terrorattack har många barn och unga som fans. Det innebär att många minderåriga var på plats då attacken skedde.

Läs också

 • Människor på gatan utanför efter explosionen.

  Se bilder och video från Manchester

  Räddningsmanskap var snabbt på plats efter explosionen.

  Panik bröt ut efter explosionen och människor rusade ut ur arenan. Det fanns många unga och barn bland publiken.

 • Elever markerar i ett klassrum

  Små skolor - en utrotningshotad miljö?

  Svårt att värdera byskolans betydelse säger forskare.

  Kommunerna borde tänka strategiskt och profilera sig tydligare på skolfronten. Det hävdar forskare och universitetslärare Gunilla Karlberg- Granlund vid Åbo Akademi i Vasa. Hon menar att det är lätt för beslutsfattare att välja stora skolcentra på basen av prislappen samtidigt som många familjer önskar sig en mindre närskola.

Nyligen publicerat - Åboland