Hoppa till huvudinnehåll

Ölbryggaren Niskanen: S:t Karins försöker göra saker lätta för företagare

Företagaren Patrik Niskanen i bryggeriet med etiketter till sina ölsorter.
Företagaren Patrik Niskanen i bryggeriet. Alla hantverksöl har post-apokalyptiska namn. Företagaren Patrik Niskanen i bryggeriet med etiketter till sina ölsorter. Bild: Yle/Linus Hoffman Mikrobryggeri,bryggeri,företagare,Ölbryggning,patrik niskanen

För två år sedan startade Patrik Niskanen och Eikka Laakso ett eget mikrobryggeri i S:t Karins. De skulle gärna ha startat i Åbo, där de bor, men allt var så komplicerat och tog sådan tid att de valde S:t Karins i stället.

- Man blir ju inte företagare för byråkratins skull, säger Niskanen. När vi i Åbo frågade hur vi ska göra för att det ska bli rätt sade tjänstemännen att vi först skulle bygga och sedan kunde de säga om det blivit rätt. I S:t Karins hjälpte man oss genast.

Efter två år av företagsamhet har de nu anställt tre personer till. De tog först emot tre långtidsarbetslösa på arbetspraktik 3-6 månader, vilka efter det blev anställda.

- Allt görs för hand, och då den enda utbildningen finns utomlands så behåller vi gärna dem som kan hantverket. De är jättebra typer.

Gärna skulle Niskanen se att man som företagare fick mer stöd och uppmuntran då det gäller att anställa folk. Vad gäller önskemål till politiker så har han mer önskemål till rikspolitikerna.

- Alkohollagen skulle kunna bli lite mer generös så att vi skulle få sälja öl från eget bryggeri och kanske bygga en liten uteservering. I dag får vi bara sälja Radbrews öl i mjölkbutiker, Alko eller restauranger.

 • Mikael Granlund har hittat formen – effektiv borta mot San Jose

  Minnesota Wilds anfallare noterades för 0+2 mot Sharks.

  Mikael Granlund fick säsongens tolfte och trettonde assist när hans lag Minnesota Wild mötte San Jose Sharks på bortais. Wild ledde med 3–0 men tappade ledningen bara för att vinna på förlängning.

 • Maskinhall brann till grunden i Mjölbolsta

  Skadorna uppgår till tiotusentals euro.

  En ungefär 400 kvadratmeter stor maskinhall brann till grunden natten mot måndagen i Mjölbolsta i Raseborg. Ingen människa skadades i branden men de materiella skadorna uppgår till flera tiotusentals euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Åbodådet förändrade den psykologiska krishjälpen

  Första gången som ögonvittnen erbjöds systematisk hjälp.

  Åbo blev platsen där också ögonvittnen för första gången erbjöds krishjälp mera systematiskt. Enligt vårt lands främsta expert på krispsykologi, Salli Saari, tog krisberedskapen ett viktigt steg framåt efter Åbodådet.

 • Djurens julfred utlystes i Åbo

  I över tio år har djurens julfred utlysts i Åbo.

  Hundar, katter, hästar, kaniner och skunkar samlades på söndagen då djurens julfred utlystes vid Mikaelskyrkan i Åbo. Den här traditionen har redan över tio år på nacken.

 • Polisen i Åbo ber allmänheten om hjälp

  Åbopolisen ber om hjälp angående hjärnskadad man.

  Polisen i Åbo undersöker en oklar incident angående en man född 1994 och ber allmänheten om hjälp. Man vet helt enkelt inte vad som har hänt mannen. Polisen misstänker att händelsen eller brottet har inträffat torsdagen. Mannen fått omfattande skador i ansiktet och en svår hjärnskada. Olyckan eller brottet ska ha inträffat i centrum av Åbo i området Trädgårdsgatan, Humlegårdsgatan och Hantverkaregatan.

 • Väg översvämmad i Reso

  Vatten på vägen stänger körfil i Reso

  Korsningen av Nesteentie och Telakkatie i Reso är översvämmad och nu är den fil som går in mot Reso avstängd för trafik.

 • Julstämningen kom till Pargas

  Gamla Malmens julmarknad drog trots gråvädret.

  Den traditionella julmarknaden på Gamla Malmen i Pargas lockade folk från när och fjärran trots det råkalla och regniga vädret. Allt från tomtar och hantverk till mat och lotterier fick besökarna att öppna plånboken. För många besökare är det just Gamla Malmens julmarknad som får julstämningen att infinna sig.

 • Åboland för hundra år sedan: Fritid i kristid

  Trots osäkra tider höll man på med kultur, idrott och kårer.

  Efter februarirevolutionen i mars 1917 godkände lantdagen en lag om åtta timmars arbetsdag. Vi fick mer frihet, och särskilt fackföreningarna fick många nya medlemmar, men det grundades också massor av nya idrottsföreningar.

 • KalPas långa segersvit bruten – Ilkka Heikkinen bakom TPS-seger

  SaiPa satte punkt för den nio matcher långa segersviten.

  Nio segrar i rad blev slutsaldot för KalPas sensationellt långa segersvit i hockeyligan. SaiPa bortabesegrade KalPa med 5–2. I Tavastehus gjorde Ilkka Heikkinen två mål då TPS vann över HPK med 4–3.

 • Åbopolitiker vill ha en bättre asylpolitik

  Drygt 40 politiker har skrivit under ställningstagandet.

  Drygt hälften av stadsfullmäktigeledamöterna från flera partier i Åbo efterlyser nu en bättre asylpolitik i Finland. I ställningstagandet kräver politikerna bland annat en asylpolitik med humanitära värderingar.