Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i Österbotten vill att även små kommuner bevakar med kamera

Övervakningskameror
Arkivbild. Övervakningskameror Bild: EPA/ANDY RAIN säkerhetstjänst

Österbottens polisinrättning försöker locka kommunerna att skaffa övervakningskameror till allmänna platser. Kamerorna vidarebefordrar material till situationsledningscentralen i Seinäjoki.

Sådana kameror används redan i Vasa och Seinäjoki, och under sommaren ska även Karleby, Jakobstad och Kannus börja skicka videomaterial till Seinäjoki.

Chefen för övervaknings- och larmsektorn vid Österbottens polisinrättning, överkommissarie Erkki Kerola, säger att erfarenheterna är bra. I vissa fall har kamerorna varit till stor hjälp.

Nytta för små kommuner

Videokamerorna skickar i realtid bild till situationsledningscentralen, där de jourhavande poliserna kan vända på bilden och zooma in och ut.

Kamerorna har placerats på de livligaste centrala platserna, men polisen har också marknadsfört dem till små kommuner. I dem kunde kameraövervakning vara till stor hjälp.

- På mindre orter finns det oftast en huvudväg som går genom orten. Om det till exempel händer ett inbrott så är gärningsmannen tvungen till att röra sig längs med den enda genomfartsleden. Då fastar den skyldige på band, säger Erkki Kerola.

På mer glest bebyggda områden kan polisen befinna sig långt borta. Om området har en övervakningskamera kan polisen kontrollera situationen redan på förhand innan patrullen har hunnit dit.

Dessutom kan kameror stoppa brottslighet redan innan den sker, eftersom skyltar informerar om att en kamera är närvarande.

Text: Katariina Poranen, Yle Pohjanmaa

Läs också