Hoppa till huvudinnehåll

Släck rasismen vid kaffebordet

En skylt med texten Nyt Riittää.
I september förra året ordnades den antirasistiska demonstrationen Peli poikki, eller Nu räcker det. En skylt med texten Nyt Riittää. Bild: All Over Press/Jarno Kuusinen antirasism,demonstrationer (samhälleliga händelser),nazism,peli poikki,politik,rasism

Kampen mot rasism kan föras på gatan när man ser något otrevligt hända, men också under kaffepausen och på sociala medier. Idag inleds veckan mot rasism.

Rasistisk verksamhet är straffbar och ska anmälas till polisen, men i verkligheten får poliser bara nys om en del av den. Det är viktigt att vi medborgare är med och kämpar mot rasismen - det vill Veckan mot rasism förmedla. Veckan inleddes i dag och använder också en hashtag: #jagbestämmer, eller #idecide och #minäpäätän.

- Det ska handla om att fatta personliga beslut som i längden gör Finland lite mindre rasistiskt. I stil med ”#jagbestämmer att syna mina egna fördomar” eller ”#jagbestämmer att jag agerar nästa gång jag ser rasism på stan”, berättar Nina Stubb på Röda Korset.

Lite som våra vänner på YleX, som bestämmer att inte låta fördomar påverka hur de tänker.

Skip Instagram post

Se till offret - inte bara rasisten

De flesta av oss vet att man borde agera när man ser något otrevligt äga rum ute på gatan, men få har mod att faktiskt gå fram när det gäller. Det är i många fall lättare att stå upp på sociala medier än att göra det i verkligheten.

- Att motverka rasism kan handla om annat än att gå fram och skälla ut rasisten. Det är bra att vända sig till offret och se att allt står okej till där. Ibland är det farligt att ingripa själv, då kan man vara den som ringer väktare eller polis, säger Nina.

Alla löften behöver inte handla om att stå upp för okända personer heller, även om det oftast är välkommet. Man kan lova att ifrågasätta när man hör ens vänner dra rasistiska stereotyper eller skämt vid kaffebordet. Det är också en form av rasism, även om många kan släta över det.

Rasismen kommer ofta hemifrån

Nina är mångkulturutvecklare på Röda Korset i Österbotten där hon bland annat arbetar med flyktingar. Så vitt hon vet har flyktingarna i Österbotten fått vara ganska ostörda, men på andra håll i landet har folk ropat glåpord och i värsta fall kastat molotovcocktails mot en asylanläggning. En del av Ninas kolleger på Röda Korset har också hängts ut på extremhögersajter.

- Människor som har något rasistiskt med sig har ofta fått det hemifrån. Det beror ofta på rädsla och okunskap. När det är dåliga tider i ett land är det lätt att skylla på dem som kommit hit eller inte ser ut som de flesta andra finländare.

Det kan kännas tröstlöst att ge sig in i diskussioner med dem som har djupt rasistiska åsikter, men Nina tror att det gör nytta.

- Jag förstår att det inte är lätt, men när man väl orkar ta diskussionen tror jag att det ofta kan väcka tankar.

Veckan mot rasism handlar ändå inte om att omvända alla rasister på sju dagar.

- Meningen är att visa att vi är fler som är beredda att ta ställning mot rasism. Majoriteten av oss är ju inte rasister.

 • Sandlådan vid Steinerdaghemmet Solgården i Karis

  Barnhemsbyggnad i Åbo hyrs ut till dagisföretagare

  Mukulax hyr ut fastighet på Klostergatan.

  Åbo stad hyr ut barnhemsbyggnaden på Klostergatan 5 i Åbo centrum till det privata daghemsbolaget Mukulax. Meningen är att öppna ett dagis i byggnaden efter att barnhemmet har flyttat ut.

 • Henrik Lundqvist.

  Lundqvist vill spela OS: ”Alla vill åka dit”

  Svenske målvakten: Låt NHL-spelarna delta i OS nästa säsong.

  Den svenske supermålvakten Henrik Lundqvist är tydlig: Låt NHL-spelarna delta i OS nästa säsong. ”Det är en otroligt häftig grej”, säger han till Radiosporten.

 • Bokbussen i Raseborg fungerar som ambulerande vallokal.

  I Raseborg får man rösta i bussen

  Bokbussen blev en valbuss.

  Förtidsröstningen har inletts. I Raseborg går det bra att rösta också i bokbussen. Däremot går det inte att låna böcker i den så länge den fungerar som vallokal.

 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Våra barn är teknikens bakåtsträvare!

  Varför vill mina söner ha sämre datorspel än jag hade?

  I årtionden har Hollywood jobbat på filmer och datorspel med allt mer uppskruvat tempo och allt häftigare specialeffekter. Men åtminstone mina barn tycks trivas bäst i 1980-talets simpla virtuella landskap.

Nyligen publicerat - X3M

 • Joakim Gistö ordnar SYh-FIILIS race

  Pampasveckan dag för dag för tre Vasastuderande

  Tre Vasastuderande berättar om sina Pampasplaner.

  I tisdags kickade Pampasfirandet i gång för många Vasastuderande! Det är just denna vecka som för många studerande blir den vecka de kommer ihåg allra bäst från studietiden. Här berättar tre erfarna Pampasfirare om den kommande veckan.

 • Sångaren Alma Miettinen

  Tjuvkika i Almas galna kalender

  Alma flyger runt världen som en galning.

  Från Los Angeles till London, via Oslo och vidare till Tyskland. Alma rusar mellan världsdelarna för att prata om sin nya låt. Väl hemma passar hon på att snacka med mamma och städa rummet.

 • Pampas nationaldag - Syhfiilisrace

  Vem borde vinna bästa outfit i SYh-FIILIS race?

  Vem borde vinna bästa outfit i SYh-FIILIS race?

  Idag kör Pampasveckan igång. Allt startar med ett race som årligen arrangerats i Vasa sedan 2001, nämligen SYh-FIILIS race. Racet där studerande klär ut sig och ska försöka lösa ordgåtor för att hitta rätt plats i Vasa eller Korsholm.