Hoppa till huvudinnehåll

Striden om Mosul går mot sitt slut - men de flyende människorna ryms inte in i lägren

flyktingar från Mosul
flyktingar från Mosul Bild: EPA/OMAR HAYALI Mosul,flyktingar

Mer än 180 000 människor har flytt från västra Mosul undan striderna mellan den irakiska armén och terrorgruppen IS. Men flyktinglägren börjar vara fulla och många som flyr blir inte insläppta.

Mohammed Ali och hans familj har varit på flykt i 18 timmar och bär alla sina ägodelar i några kassar. De lämnade sitt hem i den IS-kontrollerade delen av staden och hoppades hitta skydd i ett flyktingläger.

Men hittills har de inte hittat något läger dit de skulle rymmas, berättar han för nyhetsbyrån Reuters.

- Vi försökte i Hammam al-Alil, kring 35 kilometer söder om Mosul. Men det var fullt, berättar han vid en vägspärr bemannad av de kurdiska peshmergastyrkorna.

Med sig har han kring 20 släktingar, allt från söner till syskonbarnbarn. Vägspärren ligger på vägen till lägren Khazer och Hasan Sham, som också är fyllda till brädden.

- Vi hoppas de tar emot oss i Khazer. Vi måste bara komma igenom vägspärren, säger han.

Ytterligare hundratusentals kan fly

Alis historia är bekant. Människor strömmar ut ur staden och till både gamla och nybyggda läger. Levnadsstandarden på lägren är ändå så dålig att många försöker hitta skydd hos släktingar eller i halvfärdiga hus i östra Mosul.

IS kontrollerar numera bara ungefär hälften av västra Mosul. Iraks immigrationsminister Jassim Mohammed sade på måndagen att sammanlagt 355 000 människor hade flytt undan striderna i både östra och västra Mosul.

Kring 111 000 människor har sökt skydd i 17 olika flyktingläger i närheten medan tiotusentals har flyttat in hos släktingar och bekanta efter att offensiven mot västra Mosul inleddes.

Iraks regering säger att de ännu har kapacitet att ta emot 100 000 flyktingar till, men FN befarar att betydligt fler än så kan fly undan stadskriget.

De uppskattar att det finns en risk att ytterligare över 300 000 människor flyr under de kommande veckorna.

Irakiska styrkor inledde i mitten av februari en offensiv tillsammans med den internationella USA-ledda koalitionen för att återta västra Mosul från IS. I januari lyckades armén ta tillbaka östra Mosul.

FN varnar: Vi tänjer redan på gränserna

FN:s humanitära koordinator i Irak, Lise Grande, säger att hjälporganisationerna har förberett sig i flera månader för Mosuloperationen-

- Sanningen är att krisen tvingar oss alla att tänja på våra gränser, säger hon.

Hjälpoperationen för västra Mosul är betydligt svårare och mer komplex än i östra Mosul. Medan många valde att stanna kvar i sina hem i öst har människor flytt från väst.

- Om mängden människor som flyr från staden ökar snabbare än vi hinner bygga nya läger kan situationen urarta mycket snabbt, säger hon.

Det bodde kring två miljoner människor i Mosul före IS tog över Iraks näst största stad i ett blixtanfall i juni 2014.

Det var också i Mosul, från den stora moskén, som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade ett kalifat i Syrien och Irak.

Sedan dess har IS svarta flagga vajat i moskéns minaret, men den irakiska armén kommer allt närmare stadens hjärta.

Hunger och oro hos dem som flyr

När FN:s flyktingkommissariat UNHCR nyligen öppnade ett nytt läger fylldes det på en vecka.

Nu byggs ett nytt också i Hammam al-Alil, dit Mohammed Alis familj inte rymdes in. Många har valt att stanna där och vänta på att det nya lägret ska bli klart.

Vid huvudingången sitter människor och väntar i lervällingen. De söker skydd från kylan vid små eldar. Andra väntar på att få åka vidare och undrar när det kommer en buss.

Taxichaufförer har sett en nisch och skriker: "Till Mosul, till Mosul" och erbjuder skjuts till de östra delarna av staden för dem som inte får plats i lägren.

En kvinna vid namn Umm Tahseen berättar för Reuters att hennes familj var utan mat i elva dagar.

- IS slog människor de inte gillade eller dödade dem. Varför skulle vi gå till lägren och bara fortsätta att leva i misär. Vi far hellre till östra Mosul. Där kanske inte finns vatten men åtminstone har vi vår familj, säger hon.

För dem som lyckats fly till östra Mosul finns också oron för familj och vänner som är kvar i det IS-kontrollerade området.

- Min bror är kvar där. Han försöker ringa när han kan med sin mobiltelefon från källaren. IS hotar dem som blir fast med en mobiltelefon med döden. De ringer itne varje dag eftersom de inte kan. Men varje dag de inte ringer är jag orolig över att något har hänt dem, säger Waddah, som inte vill ge sitt efternamn till Reuters.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.