Hoppa till huvudinnehåll

Tandkräm på rymmen och bubblor som spricker

Uppslag i diktverket "Rassel prassel puss" av Hanna Lundström och Maija Hurme.
På en ordverkstad kan allt möjligt hända, också tandkrämen kan rymma sin väg. Uppslag i diktverket "Rassel prassel puss" av Hanna Lundström och Maija Hurme. Bild: Schildts & Söderströms förlag och Yle/Marit Lindqvist ordkonst,Poesi,maija hurme

Inspiration och kreativitet är centrala begrepp när vi pratar om ordkonst. Den här veckan firas den nationella ordkonstveckan över hela landet och temat för i år är Läsandets magi. Vi har besökt en lektion i ordkonst på Drumsö förskola i Helsingfors.

Avsikten med ordkonstveckan är att lyfta fram vikten av läskunnighet och läslust och att visa på olika möjligheter som finns att utöva ordkonst.

Ordkonstverkstäder av olika slag arrangeras runtom i Svenskfinland, och i södra Finland är det Sydkustens ordkonstskola som erbjuder barn i olika åldrar en möjlighet att leka med ord.

Grupperna leds av en ordkonstledare som inspirerar barn att göra allt från att skriva och berätta historier till att göra teaterpjäser och rita serier.

Att bli en bra berättare

Lotta Sanhaie har jobbat som ordkonstledare de senaste fem-sex åren och hon stortrivs. Arbetet är varierat och entusiasmerande:

- Det händer att skolor kontaktar oss kring ett visst projekt eller ett tema de har på gång i skolan och vill att vi hjälper till med att hitta intressanta inkörsportar till ämnet. Ofta handlar det om att motivera barnen att läsa på olika kreativa och roliga sätt. Min målsättning är att skapa upplevelser som eleverna kommer att minnas resten av sina liv. Via den roliga och lekfulla upplevelsen styr jag in dem på en uppgift som de ska utföra som baserar sig på det roliga vi gjort. Det ordkonstnärliga blir inkörsporten som ska få barnen att lära sig strukturera och vara kreativa.

Ordkonstledaren och författardeutanten Lotta Sanhaie.
Lotta Sanhaie jobbar som ordkonstledare i Helsingfors. Ordkonstledaren och författardeutanten Lotta Sanhaie. Bild: Lotta Sanhaie lotta sanhaie

Ordkonstverkstäder ordnas för barn i olika åldrar – från babypoesi med de allra minsta till sommarläger för barn i tonåren – och språkkompetensen i de olika åldrarna ser givetvis olika ut, så också själva arbetet med orden:

- Från tredje klass är barnen redan bra på att skriva själva, och med lite äldre barn skriver vi rätt mycket. Med yngre barn fokuserar jag i högre grad på fantasilekar och det muntliga berättandet. Min målsättning är att barnen ska bli bättre på att berätta, konstaterar Lotta Sanhaie.

- Barnen blir medvetna om de olika nyanserna i språket men också de stora berättarstrukturerna. Det är viktigt för mig att barnen alltid blir bättre på att berätta, att uttrycka sig och att fånga någons uppmärksamhet via berättelsen – vare sig det sker med penna och papper eller muntligt.

Ordens fysiska och sinnliga valörer

Enligt Lotta Sanhaie är det spännande och roligt att närma sig orden och språket via det kroppsliga – hur smakar ett ord, hur doftar någonting eller hur låter en ramsa?

- Vi kan stå i en ring och stampa takten till en diktrad eller sitta i ring och slå takten på låren. Rytmen i texten blir en stark upplevelse att bära med sig.

Lyssna på ett reportage från en lektion i ordkonst på Drumsö förskola i Helsingfors:

Hela intervjun med ordkonstledaren Lotta Sanhaie kan du lyssna på här:

 • Obebott småhus brann ner i Österby

  Ingen människa skadades i branden.

  Ett obebott småhus i Österby i Ekenäs brann ner natten mot torsdagen. Också en husbil förstördes i branden. Ingen människa skadades.

 • Gräsrotsfinansiering för ny gräsplan

  Myrskylän Myrsky saknar hemmaplan under fotbollssäsongen.

  Mörskomlaget Myrskylän Myrsky saknar hemmaplan under fotbollssäsongen. Planen har varit i så dåligt skick att den inte duger för matcher. Under sommaren har man bett allmänheten om hjälp.

 • Nyöppnade hamnen i Dalsbruk har potential

  Skogsbolag provar på att transportera virke sjövägen.

  Efter att avbrott på fem år öppnade hamnen i Dalsbruk igen i våras. Tillsvidare är trafiken till och från hamnen blygsam och det finns ingen personal på plats i hamnen hela tiden utan enbart vid behov. - Verksamheten har kommit igång enligt förväntningarna, säger Harry Kiviaho, vd vid företaget Seaport logistics, som driver hamnen.

 • Personalen på HSS positiva till nya vd:n

  "Vi satsar framåt och tänker nya fräscha tankar."

  Personalen på HSS Media ställer sig positiva till valet av Anna-Mari Karhunen till ny vd. Hon anses vara ung och det sporrar personalen till nya satsningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Wasa Teater hoppas på publiksuccé med Ikeamusikal

  Finland 100 år genomsyrar spelåret på Wasa Teater.

  Under fjolåret var Wasa Teater den finlandssvenska institutionsteater som hade de bästa publiksiffrorna. Man hoppas toppa det i år med ett digert spelprogram, bland annat blir det Ikeamusikal

 • Bokrecension: Om att gräva där man står

  Michel Ekman skriver om sin familj och sin uppväxt i ny bok.

  I Självbiografiskt lexikon skriver Michel Ekman en rapport från det ständigt pågående, osäkra och ofrånkomliga arbetet med att förstå vem han är och varför han blivit den han är. Om hur familj och sjukdom sätter spår för livet.

 • Varför är musikskolan främst inriktad på klassisk musik?

  Varför är musikskolan främst inriktad på klassisk musik?

  Tidigare var det endast klassisk musik som gällde i musikskolorna. Nuförtiden har en del musikskolor en pop- och rocklinje men varför är det fortfarande den klassiska musiken som dominerar? Mika Westerlund drar pop- och rocklinjen på Musik- och kulturskolan Sandels och tror att populärmusiken småningom kommer att få en starkare roll.

 • Barbora Xu vill ena Åboborna på stor konsert

  Hon sjöng och samlade folk på torget efter terrordådet.

  Det var hon som satt och spelade och sjöng invid gravljusen och blommorna på Salutorget på fredagkväll. Bilder av henne fanns i stora internationella medier som The Guardian. Barbora Xu är Åbobo med tjeckiska rötter. Hon spelade på ett kinesiskt stränginstrument som påminner om finsk kantele. Hon sjöng på finska och kinesiska. Nu vill hon samla alla Åbobor till gemensam konsert.

 • Bokrecension: Tre bröder i tragglande kamp med kärleken och konsten

  Joakim Groths roman är en tidsskildring och generationsroman

  Joakim Groth, som är känd för sina lysande regiarbeten och pjäser för Teater Mars och Svenska Teatern, är nu aktuell med romanen Tre bröder. Det har hunnit gå drygt 35 år sedan den förra som hette Världen enligt Edi.

 • Prillan plingar på: Noux

  Kommer Prillan att överleva?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det fjärde avsnittet besöker hon Noux.

 • Teaterrecension: Med rivningskulan genom Tjechovs förstlingsverk

  Dead Centre har gästat Finland med ”Chekhov’s First Play”.

  I Chekhov’s First Play tar den irländsk-brittiska teatergruppen Dead Centre avstamp i Tjechovs första pjäsförsök och kapar det för sin egen betraktelse över glappet mellan illusion och verklighet, både i livet och teatern.

 • Föredragsmaraton: Soffgruppens utveckling - från sällskapskultur till tv

  Soffgruppens intåg - det mjuka 70-talet.

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de experter som kommer att prata under föredragsdygnet är Minna Sarantola-Weiss som är expert på soffgruppens roll i välfärdssamhället.