Hoppa till huvudinnehåll

Tolv par skridskor dansar i takt till Elvis

Elegantits syncrodamer åker på skridsko.
Kyrkslättlaget Elegantit till tonerna av rockmusik. Elegantits syncrodamer åker på skridsko. Bild: Tanja Helin synkroniserad konståkning,Kyrkslätt,Ekenäs,Västnyland,konståkning,elegantit

Tänk dig dans på hal is, bokstavligen. Tillsätt skridskor och multiplicera antalet människor som ska göra rätta rörelser i rätt tid. Ungefär då har du synkroniserad konståkning.

Nanne Vaihinen från Ekenäs öppnar konståkningens fascinerande värld. Hon berättar att musiken är en mycket viktig faktor i konståkning. För den här säsongen har laget inspirerats av Kungen av rock'n'roll.

- Vi har ett program inspirerat av femtiotalet och vi åker till musik av Elvis, säger Vaihinen som representerar laget Elegantit i Kyrkslätts konståkningsklubb.

I synkroniserad konståkning är musikvalet fritt. Allt beror på vilken känsla och stämning konståkarna i laget vill leverera.

- Det behöver inte vara klassisk musik. Det får också vara popmusik med sång, säger Ekenäsbon Vaihinen.

Ansiktet får lysa som en sol

I laget Elegantit finns både hobbydansare och mera seriösa åkare. Under ett tävlingsåk ska 12 till 16 personer delta. Under tävlingen sitter domarna med en lång checklista och följer uppvisningen med ett hököga.

- De kollar på hur unisona vi är tillsammans och med musiken. Förstås kollar de också på vår skridskoteknik. Utöver det här finns sex olika obligatoriska moment, till exempel passering. Just nu har vi åkt med ryggarna mot varandra, så det är utmanande.

Porträttbild på Nanne Vaihinen.
Nanne Vaihinen har nytta av sin gedigna bakgrund inom dans, teater och musik. Porträttbild på Nanne Vaihinen. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund synkroniserad konståkning,Kyrkslätt,Ekenäs,Västnyland,konståkning,nanne vaihinen

Synkroniserad konståkning är ett utvecklat lagspel. Det finns inte alltför mycket rum för individuell freestyle.

- Vi får främst freestyla med ansiktet och olika uttryck. Där får vi se ut precis så glada vi vill.

Tränaren lockar med choklad

Tränaren Piia Murto får mycket beröm av Nanne Vaihinen.

- Hon är jättebra på att ge olika direktiv åt olika människor. Vi har olika nivåer och hon kan hjälpa till just där vi behöver hjälp.

Förutom det här är Murto otroligt bra på att hålla lagandan på topp. Det gäller att peppa laget på rätt sätt. Murto tar också till mindre konventionella trick.

- Hon bjuder på choklad före uppvisningarna.

Vägen till just synkroniserad konståkning har varit lång. Nanne Vaihinen har provat på det mesta. Bland annat har hon dansat balett och övat cirkuskonst.

- Jag är också dramainstruktör och har gjort teater. Allt det här hjälper mig i konståkningen. Om stegen blir fel vet jag åtminstone att le och ha bra hållning, skojar Vaihinen.

Via den här länken kan du se på Elegantits julföreställning.