Hoppa till huvudinnehåll

Vårdagjämningen och den fläckfria solen

Solflare.
Solflare. Bild: NASA/SDO/AIA/Goddard Space Flight Center solen,solstorm

På fredag morgon hände det, elva minuter före sex finsk tid. Den här vårens match mellan ljuset och mörkret avgjordes till vårens fördel då vårdagjämningen inföll på norra halvklotet, inklusive Finland. De kommande sex månaderna är det solen som regerar, och gott så!

(OBS! Artikeln är ursprungligen från 2017, men uppdaterad den 20.3 2020.)

I korthet är ju vårdagjämningen det när solen vandrar över himmelsekvatorn, alltså gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, på sin väg norrut (mer exakt då solskivans centrum passerar himmelsekvatorn). Vårdagjämningen infaller som regel på den 20 eller 21 mars.

Dagarna runt vårdagjämningen går solen upp rakt i öster, och cirka tolv timmar senare går den ner rakt i väster, oberoende var på jorden du befinner dig.

Man brukar säga att natten och dagen är exakt lika långa vid vårdagjämningen (och höstdagjämningen för den delen), men det här stämmer inte riktigt. Vänner av ljuset gläds åt det faktum att ljuset faktiskt segrar något dygn innan den faktiska vårdagjämningen, på grund av något som kallas den atmosfäriska refraktionen, vilket är det samma som ljusets böjning i jordens atmosfär.

Solen lyckas alltså med konststycket att lysa på lite mer än halva jordklotet på en gång. Och ljuset har alltså ett litet övertag i förhållande till mörkret om man ser till hur många timmar av endera varan vi får njuta av eller stå ut med under året som helhet. Det tackar vi för.

Nyårsfirande och aprilskämt

Vårdagjämningen är en viktig milstolpe i kalendern för de flesta gamla kulturer, även den kristna: det är knappast ett sammanträffande att Jesus födelsedag firas vid vintersolståndet då solen vänder tillbaka norrut och att vi firar hans död och återuppståndelse kring vårdagjämningen då även naturen återföds.

Påsken firas ju med vårdagjämningen som hållhake: påsken inträffar enligt den kristna traditionen på den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Logiskt och lätt att minnas, eller hur?

Inom flera kulturer har man traditionellt firat nyår utgående från vårdagjämningen. Till exempel i den persiska kalendern, bland de iranska folken, inleds det nya året vid vårdagjämningen. Det kallas då Nouruz, bland kurderna Newroz.

Också i det kristna Europa firade man ända fram till medeltiden nyår kring vårdagjämningen, traditionen levde kvar långt in på 1500-talet. Och traditionen med aprilskämt och “april april, dumma sill” hänger faktiskt enligt vissa källor ihop med det här.

I Frankrike firade man nyår med en hel vecka av festande som inleddes den 1 april. Men omkring mitten av 1500-talet flyttades nyåret officiellt till den 1 januari. Och då fanns det ju viktigpettrar som tyckte om att driva med de dummerjönsar som fortsatte fira nyår i början av april, liksom att “är ni helt bakom flötet, har ni inte hört att nyåret har flyttat, era dumma sillar?”

Men vad har solen för sig egentligen?

Solen anger alltså takten för livets gång här på jorden, inte bara beträffande kalendern: vi är fortfarande i väldigt hög grad beroende av solens nycker och cykler. Och just nu verkar det vara någonting lite besynnerligt på gång på den fronten.

Solens aktivitet böljar fram och tillbaka i ungefär elva år långa cykler som vi kallar solfläckscykler. Under de här cyklerna varierar mängden solfläckar från minimum, då solen ofta är helt fläckfri i långa perioder, till maximum, då mängden fläckar är stor och solens magnetiska aktivitet är hög.

Solfläckscyklerna har räknats sedan 1700-talet, och vi är just nu inne på nummer 24 i ordningen - eller så har den redan tagit slut. Solfläckscykel 24 kom inte igång på allvar förrän 2008, nästan två år för sent, och det blev snart klart att solfläckscykel 24 skulle bli en mycket svag sådan.

Ett diagram över den innevarande solfläckscykeln.
Solfläckscykel 24 är klen jämfört med sina föregångare. Ett diagram över den innevarande solfläckscykeln. Bild: NASA/MSFC solfläckar,solfläckscykeln

Och det blev den. Solfläckscykel 24 hade sitt maximum 2014, men det var ett svagt maximum jämfört med de två tidigare cyklerna, speciellt den som hade sin topp i början av 90-talet, då var aktiviteten stark och fläckarna nästan dubbelt fler än under den innevarande cykelns topp för ett par år sedan.

Och just nu är aktiviteten faktiskt uppsendeväckande låg. Tills vidare har vi haft en helt fläckfri sol i omkring 75 procent av 2020! Även i dag är solen helt fläckfri.

Men solfläckscykel 25 har redan börjat ge sig till känna, de första små fläckarna tillhörande cykel 25 tittade fram i fjol (2019).

Kalla vintrar på kommande?

Det djupa solfläcksminimum med en väldigt lugn sol kan leda till att sannolikheten för kallare och snöigare vintrar ökar här på våra breddgrader, på bekostnad av de relativt milda vintrarna vi har haft på sistone (vintern 2018-2019 var ju tidvis riktigt hård).

Kring decennieskiftet, efter det senaste solfläcksminimat, hade vi några riktigt hårda vintrar, från 2010 och framåt. Det här kan det eventuellt bli mera av de kommande åren om solen fortsätter ta det så lugnt som den gör nu.

Solens aktivitet och dess koppling till klimatet är inte helt utforskad ännu, men det finns goda skäl att anta att det finns en koppling där. Vi vet till exempel att solen var så gott som helt fläckfri på 1600-talet, ett extra utdraget och djupt minimum som har fått namnet Maunders minimum.

Solfläckarnas utveckling sedan 1600-talet.
Så har solfläckscyklerna varierat sedan 1600-talet. Solfläckarnas utveckling sedan 1600-talet. Bild: Wikimedia commons solfläckar,solfläckscykeln

Under Maunders minimum huttrade Europa under sällsynt många kalla och snörika vintrar. Det var så kallt om vintrarna att man åkte skridsko på den frusna Themsen i London, och på de holländska kanalerna. I Danmark marscherade Karl den tionde och hans trupper över isen på Lilla bält och anföll danskarna i ryggen.

Också somrarna var kalla och regniga under Maunders minimum. Missväxt och hungersnöd var ett ständigt återkommande gissel i Europa på den tiden.

Men djupa solfläcksminima innebär inte bara elände: de kan till exempel ge upphov till färgsprakande, ofta uttryckligen rosafärgade norrsken, då de laddade partiklarna i solvinden tränger djupare ned i jordens atmosfären än normalt och reagerar med atmosfärens kväve. Och radioamatörerna får kommunicera i fred när inte solen väsnas så mycket som den gör då den har mer fläckar.

Nollställer inte den globala uppvärmningen

Att vi nu skulle vara på väg in i ett motsvarande så kallat “grand minimum” är för tidigt att säga någonting definitivt om i det här skedet, men det finns de som inte utesluter att så är fallet. Det skulle i så fall kunna ta udden av en del av den globala uppvärmningen, men dock inte till den grad att trenden skulle vända. Oavsett vad solen gör så kommer uppvärmningen att fortsätta i ett globalt perspektiv, tror forskarna.

Men det här är hur som helst sådant som det inte är värt att ta någon större stress för. Solen kör sitt eget race som vi inte kan påverka på något sätt. Det är bara att anpassa sig och leva vidare och ta det som kommer. Och njuta av solen då den skiner efter en lång och mörk vinter (när molnen behagar maka på sig). Våren är här, och vad är bättre än det?

Solen.
Så här blank och fläckfri var hon i morse, vår kära stjärna. Solen. Bild: Spaceweather.com solen,solfläckar

Läs också

Nyligen publicerat - Vetenskap