Hoppa till huvudinnehåll

Vårdagjämningen och den fläckfria solen

Solflare.
Solflare. Bild: NASA/SDO/AIA/Goddard Space Flight Center solen,solstorm

I dag hände det, klockan 10:28 på förmiddagen. Den här vårens match mellan ljuset och mörkret avgjordes till vårens fördel då vårdagjämningen inföll på norra halvklotet, inklusive Finland. De kommande sex månaderna är det solen som regerar, och gott så!

I korthet är ju vårdagjämningen det när solen vandrar över himmelsekvatorn, alltså gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, på sin väg norrut (mer exakt då solskivans centrum passerar himmelsekvatorn). Vårdagjämningen infaller som regel på den 20 eller 21 mars.

Dagarna runt vårdagjämningen går solen upp rakt i öster, och cirka tolv timmar senare går den ner rakt i väster, oberoende var på jorden du befinner dig.

Man brukar säga att natten och dagen är exakt lika långa vid vårdagjämningen (och höstdagjämningen för den delen), men det här stämmer inte riktigt. Vänner av ljuset gläds åt det faktum att ljuset faktiskt segrar något dygn innan den faktiska vårdagjämningen, på grund av något som kallas den atmosfäriska refraktionen, vilket är det samma som ljusets böjning i jordens atmosfär.

Solen lyckas alltså med konststycket att lysa på lite mer än halva jordklotet på en gång. Och ljuset har alltså ett litet övertag i förhållande till mörkret om man ser till hur många timmar av endera varan vi får njuta av eller stå ut med under året som helhet. Det tackar vi för.

Nyårsfirande och aprilskämt

Vårdagjämningen är en viktig milstolpe i kalendern för de flesta gamla kulturer, även den kristna: det är knappast ett sammanträffande att Jesus födelsedag firas vid vintersolståndet då solen vänder tillbaka norrut och att vi firar hans död och återuppståndelse kring vårdagjämningen då även naturen återföds.

Påsken firas ju med vårdagjämningen som hållhake: påsken inträffar enligt den kristna traditionen på den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Logiskt och lätt att minnas, eller hur?

Inom flera kulturer har man traditionellt firat nyår utgående från vårdagjämningen. Till exempel i den persiska kalendern, bland de iranska folken, inleds det nya året vid vårdagjämningen. Det kallas då Nouruz, bland kurderna Newroz.

Också i det kristna Europa firade man ända fram till medeltiden nyår kring vårdagjämningen, traditionen levde kvar långt in på 1500-talet. Och traditionen med aprilskämt och “april april, dumma sill” hänger faktiskt enligt vissa källor ihop med det här.

I Frankrike firade man nyår med en hel vecka av festande som inleddes den 1 april. Men omkring mitten av 1500-talet flyttades nyåret officiellt till den 1 januari. Och då fanns det ju viktigpettrar som tyckte om att driva med de dummerjönsar som fortsatte fira nyår i början av april, liksom att “är ni helt bakom flötet, har ni inte hört att nyåret har flyttat, era dumma sillar?”

Men vad har solen för sig egentligen?

Solen anger alltså takten för livets gång här på jorden, inte bara beträffande kalendern: vi är fortfarande i väldigt hög grad beroende av solens nycker och cykler. Och just nu verkar det vara någonting lite besynnerligt på gång på den fronten.

Solens aktivitet böljar fram och tillbaka i ungefär elva år långa cykler som vi kallar solfläckscykler. Under de här cyklerna varierar mängden solfläckar från minimum, då solen ofta är helt fläckfri i långa perioder, till maximum, då mängden fläckar är stor och solens magnetiska aktivitet är hög.

Solfläckscyklarna har räknats sedan 1700-talet, och vi är just nu inne på nummer 24 i ordningen. Den kom inte igång på allvar förrän en bit in på år 2010, efter ett segt och djupt minimum, och det blev snart klart att solfläckscykel 24 skulle bli en mycket svag sådan.

Ett diagram över den innevarande solfläckscykeln.
Solfläckscykel 24 är klen jämfört med sina föregångare. Ett diagram över den innevarande solfläckscykeln. Bild: NASA/MSFC solfläckar,solfläckscykeln

Och det blev den. Solfläckscykel 24 hade sitt maximum för ett par år sedan, men det var ett svagt maximum jämfört med de två tidigare cyklerna, speciellt den som hade sin topp i början av 90-talet, då var aktiviteten stark och fläckarna nästan dubbelt fler än under den innevarande cykelns topp för ett par år sedan.

Och just nu är aktiviteten faktiskt uppsendeväckande låg. I skrivande stund har vi haft en helt fläckfri sol i hela två veckor! Så här fläckfri har solen inte varit på sju år. En tredjedel av år 2017 har solen hittills varit helt fläckfri.

Kalla vintrar på kommande?

Det här kan ha den följden att vintrarna under de kommande åren blir kallare och snöigare här på våra breddgrader än de relativt milda vintrarna vi har haft på sistone. Kring decennieskiftet, efter det senaste solfläcksminimat, hade vi ju några riktigt hårda vintrar, från 2010 och framåt. Det här kan det bli mera av de kommande åren om solen fortsätter ta det så lugnt som den gör nu.

Solens aktivitet och dess koppling till klimatet är inte helt utforskad ännu, men det finns goda skäl att anta att det finns en koppling där. Vi vet till exempel att solen var så gott som helt fläckfri på 1600-talet, ett extra utdraget och djupt minimum som har fått namnet Maunders minimum.

Solfläckarnas utveckling sedan 1600-talet.
Så har solfläckscyklerna varierat sedan 1600-talet. Solfläckarnas utveckling sedan 1600-talet. Bild: Wikimedia commons solfläckar,solfläckscykeln

Under Maunders minimum led Europa av sällsynt många kalla och snörika vintrar. Det var så kallt om vintrarna att man åkte skridsko på den frusna Themsen i London, och på de holländska kanalerna. I Danmark marscherade Karl den tionde och hans trupper över isen på Lilla bält och anföll danskarna i ryggen.

Också somrarna var kalla och regniga under Maunders minimum. Missväxt och hungersnöd var ett ständigt återkommande gissel i Europa på den tiden.

Men djupa solfläcksminima innebär inte bara elände: de kan till exempel ge upphov till färgsprakande, ofta uttryckligen rosafärgade norrsken, då de laddade partiklarna i solvinden tränger djupare ned i jordens atmosfären än normalt och reagerar med atmosfärens kväve. Och radioamatörerna får kommunicera i fred när inte solen väsnas så mycket som den gör då den har mer fläckar.

Nollställer inte den globala uppvärmningen

Att vi nu skulle vara på väg in i ett motsvarande så kallat “grand minimum” är för tidigt att säga någonting definitivt om i det här skedet, men det finns de som inte utesluter att så är fallet. Det skulle i så fall kunna ta udden av en del av den globala uppvärmningen, men dock inte till den grad att trenden skulle vända. Oavsett vad solen gör så kommer uppvärmningen att fortsätta i ett globalt perspektiv, tror forskarna.

Men det här är hur som helst sådant som det inte är värt att ta någon större stress för. Solen kör sitt eget race som vi inte kan påverka på något sätt. Det är bara att anpassa sig och leva vidare och ta det som kommer. Och njuta av solen då den skiner efter en lång och mörk vinter. Som den har gjort i dag, åtminstone över Helsingfors. Våren är här, och vad är bättre än det?

Solen.
Så här blank och fläckfri var hon i morse, vår kära stjärna. Solen. Bild: Spaceweather.com solen,solfläckar
 • Yle-logo på svart bakgrund med texten just nu

  Åtta människor ihjälskjutna i Mississippi

  Den misstänkte är 35 år gammal, enligt Mississippi News Now.

  En man har skjutit ihjäl åtta människor på tre olika platser i Lincoln County i Mississippi i USA. En vicesheriff finns bland dödsoffren, rapporterar amerikanska medier.

 • Rader av sommarblommor i växthus.

  Trädgårdsmästare varnar: Det kan ännu bli nattfrost i södra Finland

  Penséer och pelargoner är tål kalla nätter bäst.

  Många är tveksamma inför valet av sommarblommor i år efter en kall vår och möjliga frostnätter ännu i södra Finland.Nattfrost hör inte till ovanligheterna så här års, påminner trädgårdsmästare Pentti Stenius. Den 6 och 9 juni kallas för "järnnätter" då det ännu kan förekomma frost.

 • Tidigare fiskodlingsbassäng i Porla i Lojo

  Grundvattnet i Porla i Lojo kan påverkas av byggarbeten

  Lojo måste komplettera planen, säger NTM-centralen.

  Då grönområdet Porla intill Lojo centrum byggs ut ska det utredas om det behövs tillstånd enligt vattenlagen. Det här för att grundvattnet och naturen inte ska påverkas negativt.

Läs också

Vetenskap

Nyligen publicerat - Vetenskap

 • Operhuset i Sydney sett från havet om kvällen.

  Operahuset i Sydney: En opera ur verkliga livet

  Tacka Eero Saarinen för att det står där i Sydneys hamn.

  Storyn om hur Sydney, och världen, kom att få ett av sina allra mest kännspaka landmärken, är som direkt ur en opera. Maktspel, svek, sårad stolthet och smällande dörrar. Och utan en viss Eero Saarinen skulle det kanske aldrig ha byggts.

 • Forskaren Juha Torvinen sitter i sitt vardagsrum med gitarren i knät

  Kan klimatförändringen bromsas med hjälp av musik?

  Miljöfrågor intresserar musikvetare.

  Hur kan man via musiken påverka människor i allmänhet men också beslutsfattarnas attityder i en mer hållbar riktning med tanke på miljön? Ekomusikologi kallas det nya forskningsrönet inom musikvetenskap.

 • Asta Pellinen-Wannberg.

  Asta fick sin egen asteroid

  Möt den sverigefinländska astronomen med en egen asteroid.

  Näst efter ett Nobelpris är till exempel en elementarpartikel, en skalbaggsart eller en asteroid som uppkallas efter en, kanske den största ära som någon inom naturvetenskapen kan få. Sverigefinländska Asta Pellinen hör sedan helt nyligen till den här utvalda skaran. Hon har numera sin egen asteroid.

 • Konstnärens uppfattning av bubblir med parallella universum.

  Parallella världar - vetenskap eller sci-fi?

  Ingenting är omöjligt om många världar-profeterna har rätt.

  Ta det inte så hårt om din dag inte har gått som på Strömsö. Det kan helt på riktigt existera parallella världar där du vann Eurojackpotten, dejtar en filmstjärna och fick tio rätt i Yle Vegas musikfrågesport. Fråga till exempel Stephen Hawking.

 • Fästing

  Frustrerade patienter tar borrelian i egna händer

  "Patienter söker alternativa vägar för att bli friska".

  Tolkningen och behandlingen av borreliainfektioner har delat patienter, forskare och läkare i två läger. Patienter besvarar sin oro och sitt missnöje med vården genom att söka egna lösningar. Mats Lindström grundade en aktiv patientförening för personer med svårdiagnosticerade infektionssjukdomar.

 • Planeten Jupiters sydpol.

  En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Johan Werkelin och Jonne Niemi

  Plugga vid ÅA: Oorganisk kemi

  Förbränning och materialkemi inom hållbara ramar.

  Vid ämnet Oorganisk kemi forskar ett stort internationellt forskarteam i förbränning och materialkemi

 • Plasma i en fusionsreaktor.

  Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Spädbarn

  Fisk kan skydda spädbarn mot diabetes

  Viktigt att äta fisk under graviditeten, enligt ny forskning

  Det är viktigt att äta fisk under graviditeten. Fiskfetter kan skydda spädbarn mot barn- och ungdomsdiabetes och dessa fettsyror lagras i fostret redan under graviditeten.