Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar: Livslevande människor väljer musiken

Insändare
Insändare Bild: Yle Yle,insändare,yle svarar

I en HBL-insändare (10.3) efterlyses mera finlandssvensk musik i Yle Vega. Musikchef Johan Lindroos svarar.

I sin insändare i HBL (10.3.2017) efterlyser Tom Gardberg finlandssvensk musik i Yle Vega. De facto prioriterar vi aktivt finlandssvensk musik i såväl Yle Vega som Yle X3M.

Bara i år har vi valt in 23 olika nya finlandssvenska låtar för rotation på Vega, och 15 på X3M, dvs ungefär 3 nya låtar i veckan i medeltal. Att låtarna är i rotation betyder inte att de spelats bara en gång, utan flera gånger på båda kanalerna. Utöver de nya låtarna spelar vi också ett brett utbud av äldre finlandssvenska låtar i sändningarna.

Dessutom erbjuder Yle Vega specialprogrammen ”Vår musik” och ”Vegatoppen” som 5 timmar i veckan (+ repriser) enbart spelar finlandssvensk musik. På fredagar spelar ”Vega dans” även många låtar av finlandssvenska dansband.

Ett faktum är att en stor del av den finlandssvenska musiken, speciellt den som gjorts på senare år, sjungs på engelska. Det blir skevt att jämföra med Yle Radio Suomi då redan mängden musik som gjorts - och görs - på finska är ojämförbar med antalet låtar som görs av finlandssvenskar. Speciellt i jämförelse med låtar av finlandssvenskar som sjungs på svenska. För övrigt är i medeltal ca 45 procent av musiken på Yle Vega på svenska; under förmiddagens tre timmar varje vardag är vårt mål att minst hälften av alla låtar sjungs på svenska

Att en låt är skriven och framförd av en finlandssvensk är ingen garanti för att den är relevant för den finlandssvenska publiken eller fyller de kvaliteter för att låten ska bli spelad på radio. Att fylla en kanal till 100 procent med bara finlandssvenska visor och/eller finlandssvensk dödsmetall för den delen, gör knappast den finlandssvenska publiken gladare, vilket våra publikundersökningar också visar. Yle Vega är fortsättningsvis en kanal för den breda finlandssvenska publiken i åldern 35 och uppåt, och det här måste vi beakta. Sen är det förstås viktigt att också ge utrymme åt mindre nischer och genrer, vilket vi också gör, t.ex. i specialmusikprogrammen.

Avslutningsvis vill jag slå hål på den seglivade myten om att det är en automat som väljer musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M. Detta är inte sant, utan musiken som hörs på kanalerna är vald av livs levande människor under ledning av mig i min roll som musikchef.

Johan Lindroos
musikchef, Yle Vega och Yle X3M

Det här svaret publicerades i Hufvudstadsbladet 20.3.2017.