Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande som fick gas i ansiktet misstänks för försök till misshandel

Demonstrerande asylsökande på Järnvägstorget i Helsingfors har satt upp ett par tält och banderoller.
Asylsökande har nu i omkring en månad protesterat mot Finlands flyktingpolitik på Järnvägstorget i Helsingfors. Demonstrerande asylsökande på Järnvägstorget i Helsingfors har satt upp ett par tält och banderoller. Bild: Marianne Sundholm / Yle demonstrationer,Järnvägstorget, Helsingfors stad,asylsökande,Helsingfors

Den man som under söndagskvällen utsattes för en gasattack på Järnvägstorget i Helsingfors misstänks nu för försök till misshandel. Det här uppger Helsingforspolisen.

Det var på söndag kväll som det uppstod ett bråk på Järnvägstorget i Helsingfors där asylsökande och motdemonstranter demonstrerat i flera veckor. En man sprejade då något slags gas i ansiktet på en asylsökande utanför de allmänna toaletterna på Järnvägstorget. Finländare hade förhindrat två asylsökande att använda toaletten. Toaletten ligger nära Suomi Ensin-gruppens demonstration.

- Mannen som fick gas sprejat i ansiktet misstänks för försök till misshandel. Vi utreder nu om mannen försökte misshandla en kvinna på torget. Kvinnan var tillsammans med mannen som utförde gasattacken, säger kriminalkommissarie Mika Helminen som leder förundersökningen.

Tog mannen som fick gas i ansiktet initiativ till bråket?

- Jag vill inte svara på den frågan eftersom han inte har hörts i förundersökningen ännu, säger Helminen.

Mannen som sprejade gas har erkänt

Mannen som sprejade gas i ansiktet på den asylsökande har erkänt dådet. Han misstänks för misshandel.

Kvinnan som var tillsammans med honom misstänks inte för något brott utan är offer för misshandelsförsöket.

Asylsökande har demonstrerat på Järnvägstorget i ungefär en månad. I andra ändan av torget demonstrerar en nationalistisk grupp mot de asylsökande.

Läs också