Hoppa till huvudinnehåll

Centern försvarar sitt inflytande i kommunerna - dessa fem frågor kan avgöra valet för partiet!

Bildsättningsbild för kommunalvalet
Bildsättningsbild för kommunalvalet Bild: Yle Kommunalvalet 2017,Centern i Finland

Yles temasatsning Fokus på partiet fortsätter med Centern i turen. Partiet har ett starkt stöd i landets mindre kommuner. Men hur ska partiet lyckas locka över väljare i städerna?


”Valresultatet

Vi listar fem frågor som kan avgöra valet för Centern.

1. Stödet på fältet

Centerns starka position i kommunerna bygger till stora delar på stödet i de små och medelstora kommunerna. Partiets starkaste fästen finns i norra och mellersta Finland.

Speciellt högt är stödet för Centern i Uleåborgs valkrets (41 %) och Lapplands valkrets (37 %). Lägst är stödet i Nyland (7,2 %), Birkaland (12,4 %) och Egentliga Finland (15,7 %).

Ser man till maktförhållandena i enskilda kommuner så är Centerns dominans överväldigande: partiet är störst i två tredjedelar av kommunerna på fastlandet. Å andra sidan har partiet en svag position i landets större städer, där många röster står på spel. Speciellt märks det här i huvudstadsregionen, där Centerns inflytande är litet.

För att gå framåt i valet måste Centern både försvara sina positioner i de mindre kommunerna och försöka vinna över väljare i städerna.

I grafiken nedan ser du hur Centern klarade sig i kommunalvalet 2012 i landets tio största städer samt i huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Kyrkslätt). Artikeln fortsätter under grafiken.

2. Regeringsansvaret

Under de senaste två åren har Juha Sipiläs centerledda regering genomfört många tuffa och delvis impopulära reformer. Frågan är hur högerregeringens politik framstått ur Centerväljarnas synvinkel.

Länge såg det ut som att regeringsansvaret inte skulle ha haft någon märkbar effekt på Centerns stöd i opinionsmätningarna. De senaste galluparna tyder ändå på att två år av regeringsansvar börjar dra ned på stödet.

I oppositionen har framför allt De gröna och Vänsterförbundet marknadsfört kommunalvalet som en förtroendeomröstning om regeringens politik. Frågan är om väljarna i de centerdominerade kommunerna ser frågan på samma sätt. Ligger regeringsansvaret Centern i fatet?

3. Kandidatnomineringen

Ser man till antalet kandidater har Centern lyckats relativt bra med sin rekrytering. Partiet ställer upp närmare 7 500 kandidater, betydligt fler än SDP och Samlingspartiet.

Samtidigt har intresset för att ställa upp minskat märkbart jämfört med kommunalvalet 2012. Då ställde 8 400 kandidater upp för Centern.

En naturlig förklaring till svinnet är att antalet fullmäktigeplatser minskat sedan 2012 till följd av kommunsammanslagningar och den nya kommunallagen. Känntecknande är att samtliga partier förutom De Gröna och KD går till val med färre kandidater än senast.

Kandidaternas köns- och åldersfördelning kan också ha en inverkan på valresultatet, speciellt då det kommer till att locka unga rörliga väljare. Av Centerns kandidater är färre än var tionde under 30 år. Att nå ut till de unga väljarna är livsviktigt för samtliga partier - inte minst för Centern.

Vår interaktiva grafik visar hur åldersfördelningen ser ut bland kandidaterna. Texten fortsätter under grafiken.

4. Vård- och landskapsreformen

I årtionden har man inom Centern vurmat för en landskapsförvaltning, som skulle ta över uppgifter från kommunerna och staten. Nu ser planerna ut att bli verklighet.

Landskapsindelningen ser ut att bli gynnsam för Centern: med sitt nuvarande nationella stöd skulle Centern bli störst i en stor del av de blivande landskapen.

Men hur kommer de aktuella reformerna att påverka intresset för kommunalvalet? Kommer centerväljarna att mobilisera sig i tidigare utsträckning när en stor del av kommunernas makt överförs till landskapen? Finns det en risk för att potentiella väljare blir liggande på sofflocket?

Det blir också intressant att se hur diskussionen om kundens valfrihet inom vården utvecklas under de närmaste veckorna. Som känt ser man inom Centern inte odelat positivt på valfriheten. Kan oron över valfriheten kan gå ut över Centerns väljarstöd?

5. Familjepolitiken

Frågan om familjeledigheterna och avgiftsfri dagvård har seglat upp som ett hett tema. I motsats till social- och hälsovården är dagvården något som kommunerna kommer att besluta om även i fortsättningen. Det är välkommet att frågan debatteras inför valet.

Av hävd har Centern försvarat hemvårdsstödet, en ersättning som betalas ut till föräldrar till barn under tre som inte utnyttjar en kommunal dagvårdsplats. Hemvårdsstödet har sparat på kommunernas resurser och ökat på familjernas valfrihet, lyder argumentent.

Det finns ändå tecken på att synen på hemvårdsstödet och dagvården börjar luckras upp inom Centern. På riksplan har ledande Centerpolitiker talat för en helhetsreform av familjeledigheterna. Frågan är vad de enskilda kandidaterna ute i kommunerna anser?

Det är värt att minnas att en förändring av familjepolitiken inte förutsätter en helhetsreform på nationell nivå. Redan i dagens läge kan kommunerna ta ut lägre dagvårdsavgifter och påverka nivån på det kommunspecifika tillägget till hemvårdsstödet.

I skärgårdskommunen Gustavs har man gått in för att halvera dagvårdsavgifterna, rapporterar Helsingin Sanomat. Syftet med det här är att göra kommunen mer attraktiv för barnfamiljer. I Pelkosenniemi, Liperi och Puumala har man likaså planerar på att slopa dagvårdsavgifterna. Samtliga tre kommuner styrs av Centern.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • ÅUCS försvarar sig mot kritiken

  Svensk blivande mamma fick inte vård på svenska.

  ÅUCS tar emot prematurer och riskförlossningar från neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i sommar. Orsaken är att det är personalbrist och platsbrist på alla avdelningar i Uppsala. Men alla är inte nöjda över arrangemangen.

 • Handeln med begagnade bostäder ökar i Åbo

  Bostadshandel går hand i hand med ekonomisk trygghet.

  Handeln med begagnade bostäder i Åbo har ökat sedan ifjol. Det visar en kartläggning som bostadsförmedlingsbyrån Sb-Hem har gjort.

 • Adobe slutar stöda Flash år 2020

  Arenan övergår från Flash redan tidigare.

  Programvaruföretaget Adobe meddelar i sin blogg att de slutar stöda webbläsartillägget Flash år 2020 och uppmanar användarna att överföra sitt material till aktuella webbformat.

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Bytesbörsen 25 juli

  Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

  Dieselmotorer, tomatplantor, duschväggar och elapparater. Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

 • Tillåtet att klappa och hurra på jubilerande SeaHorse Week i Hangö

  Ridsportsevenemanget fyller 20 år i år.

  I redan 20 år har det tävlats i ridsport under evenemanget SeaHorse Week. I år deltar litet färre tävlande än i fjol, men det bekymrar inte arrangörerna som lovar publiken högklassiga tävlingar i banhoppning i centrum av Hangö under fem dagars tid.

 • Betongbil körde fast i tunnel i Åbo

  Betongbilen satt fast på Skolgatan i två timmar.

  En betongbil fastnade i tunneln under järnvägen på Skolgatan i Åbo vid 4-tiden. Efter två timmars arbete kunde lastbilen fås loss.

 • Unik utgrävning ner i Finlands första stad

  Arkeologerna lovar att alla deltagare i Åbo hittar något.

  Vid tiden för Åbo brand, år 1827, fanns två stenhus på platsen där man nu gräver. Branden var så total att folk tappade tallrikar och andra föremål, så arkeologerna kan lova att alla som deltar i kursen hittar något.

 • M-Centrum tog över Matkahuolto i Ekenäs

  Matkahuolto betjänar nu vardagar och lördagar.

  Köpmannen Brando Chan i M-Centrum tog för ett par veckor sedan över som ombud för Matkahuoltos tjänster i Ekenäs. Han tycker det är viktigt att servicen blir kvar i Ekenäs och hoppas samtidigt få nya kunder till sin matbutik.

 • Allt yngre använder drogen gamma i huvudstadsregionen

  Drogen gamma påträffas hos allt yngre användare.

  Två personer misstänks för överdos av drogen gamma i Esbo. De medvetslösa personerna påträffades av polisen i ett fordon på väg till Jorvs sjukhus. Allt yngre användare påträffas, säger polisen.