Hoppa till huvudinnehåll

Finnwatch: Importerad byggsten har oklart ursprung

Stenar i en trädgård.
Stenar i en trädgård. Bild: YLE/ Lone Widestam natursten

Det är svårt att spåra ursprunget på importerad natursten som används vid byggen i Finland. Det visar en färsk rapport från medborgarorganisationen Finnwatch.

I rapporten har Finnwatch granskat hur ansvarsfullt producerad den natursten som används i offentliga upphandlingar i Finland är. Enligt rapporten används det mycket importerad sten i offentliga upphandlingar, främst från Kina.

Det är ändå svårt att spåra den kinesiska stenens ursprung, och enligt Finnwatch vet inte ens företagen som säljer stenen alltid varifrån stenen kommer.

Brister i mänskliga rättigheter

Inom den kinesiska stenproduktionen finns det stora brister i mänskliga rättigheter. Bland annat förekommer problem med arbetarnas hälsa, arbetssäkerheten och arbetarnas rätt att organisera sig, rapporterar Finnwatch.

Enligt Finnwatch har stenimportörerna inte trovärdiga riktlinjer för ansvarsfullhet och övervakning av underleverantörerna.

- Stenimportörerna har fått vara ifred. I offentliga upphandlingar i Finland uppmärksammar man nästan inte alls frågor som gäller mänskliga rättigheter bland underleverantörerna. Oftast räcker det billigaste priset för att vinna upphandlingen, säger Finnwatch forskare Anu Kultalahti i ett pressmeddelande.

Finnwatch efterlyser mer krav på ansvarsfullhet

Enligt Finnwatch skulle det vara enkelt att åtgärda saken genom att använda kriterier för socialt ansvar i offentliga upphandlingar.

- I reformen av upphandlingslagen gjorde man det inte obligatoriskt att uppmärksamma det sociala ansvaret i offentliga upphandlingar. Att produktionen sker ansvarsfullt när det gäller sten och andra upphandlingar hänger på hur aktiva kommunernas beslutsfattare är i frågan, säger Kultalahti i pressmeddelandet.

Enligt Finnwatch rapport används det mer importerad sten än inhemsk sten på många håll. Till exempel kom 95 procent av den sten som användes av Helsingfors stads byggtjänst år 2015 från Kina.