Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Varför väljer familjer bort vaccin?

Vaccinering
Nu vill THL ta reda på vad det är som gör att föräldrar låter bli att vaccinera sina barn. Arkivbild. Vaccinering Bild: EPA/KAY NIETFELD vaccinering,vaccin,sprutor,injektioner,hälsovård,vaccination

Nu startar THL, Institutet för hälsa och välfärd, en utredning om vad det är som gör att föräldrar väljer att låta bli att vaccinera sina barn. En av svackorna i vaccinationsgraden finns i Jakobstadsområdet.

Vad är det som gör att en del väljer bort vaccin och varför? Och hur utbrett är vaccinmotståndet? Det är frågor som ingår i det nya forskningsprojektet på THL.

- Vi vill lära känna de attityder och orsaker som ligger bakom vaccinationsmotstånd och hur familjerna resonerar när de tar beslut om vaccination. Vi vill också skapa verktyg för att möta fenomenet , säger forskaren Jonas Sivelä på THL.

THL kommer också att undersöka sjukvårdspersonalens attityder till vaccinering.

Sivelä säger att vaccinationstäckningen generellt är god i hela landet. Men det finns så kallade fickor med låg vaccinationsgrad där flockimmuniteten är hotad.

- Ett av de här områdena finns i Jakobstad och i värsta fall kan det här leda till att epidemier bryter ut, säger Jonas Sivelä.

Jonas Sivelä
Forskare Jonas Sivelä på THL. Jonas Sivelä Bild: Yle thl

Bara gissningar

Jonas Sivelä säger att det är viktigt att utreda orsakerna till vaccinationsmotstånd. Det har man inte tidigare gjort i Finland.

- I detta nu finns det bara kvalificerade gissningar om orsakerna bakom låg vaccinationstäckning. Det finns ingen forskning kring hur utbrett vaccinationsmotståndet är eller hur det fungerar, säger Sivelä.

Det som man med säkerhet kan säga är att vaccinationsmotstånd inte är något nytt fenomen. Det har funnits redan sedan 1800-talet när det första vaccinet mot smittkoppor lanserades säger Sivelä.

Trend att ifrågasätta

Det finns tecken på att motståndet påverkas av internationella strömningar, i USA är vaccinmotståndet mycket mera utbrett än i Europa säger Sivelä.

- I Finland kan benägenheten till vaccination fortfarande påverkas av narkolepsifallen efter Pandemrix-vaccinet och att man helt enkelt inte sett de sjukdomar som vaccinet skyddar mot.

Sivelä säger att man också kan skönja en trend vad gäller benägenheten att ifrågasätta saker och ting.

- Det finns en trend att ifrågasätta det mesta och ofta så kallade officiella sanningar. Det här gäller inte bara vacciner utan de flesta ämnesområden.

Nå motståndarna

Sivelä säger att fördelen med att THL utför forskningsprojektet är att man på basen av reslutaten kan utveckla metoder och information för att nå dem som tar avstånd till vacciner. Projektet är omfattande och kommer att pågå under tre och ett halvt år. Just nu söker man finansiering för att kunna fullfölja hela projektet.

Men man kommer inte att vänta tills projektet är avslutat innan utan så snabbt som möjligt använda sig av forskningsresultaten.

- Det kan handla om att utveckla kommunikationen och att skapa metoder och verkyg som hjälper hälsovårdspersonalen att bemöta vaccinmotstånd och tveksamhet, säger Sivelä.

I Sverige har man forskat king vaccinmotstånd, men THL kommer att ta ett ytterligare steg och även följa upp om läget förändras sen man tagit i bruk nya metoder för att informera och bemöta patienter.

- Vår målsättning är att trygga en god vaccinationstäckning i landet också i framtiden, säger Jonas Sivelä.

  • Obs debatt: Vågar vi tala med unga om droger?

    Hur talar vi om knarket med ungdomarna.

    Dina ungdomar har med stor sannolikhet varit på fester där det funnits droger. Om ditt barn vill ha droger till fredagsfesten så får hen antagligen enkelt tag på det. Det här måste inte betyda att ditt barn kommer bli knarkare. Men det betyder att ni borde prata om droger hemma.

  • Tommy Mård ny chef för Svenska Yles medieproduktion

    Mård inleder sitt arbete i mitten av maj.

    Svenska Yle har valt Tommy Mård till ny chef för Medieproduktion. Tommy Mård efterträder Johan Sundström som blir chef för projekt och utveckling på Yles finskspråkiga produktionsenhet. Mård inleder sitt arbete i mitten av maj.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten