Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Varför väljer familjer bort vaccin?

Vaccinering
Nu vill THL ta reda på vad det är som gör att föräldrar låter bli att vaccinera sina barn. Arkivbild. Vaccinering Bild: EPA/KAY NIETFELD vaccination

Nu startar THL, Institutet för hälsa och välfärd, en utredning om vad det är som gör att föräldrar väljer att låta bli att vaccinera sina barn. En av svackorna i vaccinationsgraden finns i Jakobstadsområdet.

Vad är det som gör att en del väljer bort vaccin och varför? Och hur utbrett är vaccinmotståndet? Det är frågor som ingår i det nya forskningsprojektet på THL.

- Vi vill lära känna de attityder och orsaker som ligger bakom vaccinationsmotstånd och hur familjerna resonerar när de tar beslut om vaccination. Vi vill också skapa verktyg för att möta fenomenet , säger forskaren Jonas Sivelä på THL.

THL kommer också att undersöka sjukvårdspersonalens attityder till vaccinering.

Sivelä säger att vaccinationstäckningen generellt är god i hela landet. Men det finns så kallade fickor med låg vaccinationsgrad där flockimmuniteten är hotad.

- Ett av de här områdena finns i Jakobstad och i värsta fall kan det här leda till att epidemier bryter ut, säger Jonas Sivelä.

Jonas Sivelä
Forskare Jonas Sivelä på THL. Jonas Sivelä Bild: Yle thl

Bara gissningar

Jonas Sivelä säger att det är viktigt att utreda orsakerna till vaccinationsmotstånd. Det har man inte tidigare gjort i Finland.

- I detta nu finns det bara kvalificerade gissningar om orsakerna bakom låg vaccinationstäckning. Det finns ingen forskning kring hur utbrett vaccinationsmotståndet är eller hur det fungerar, säger Sivelä.

Det som man med säkerhet kan säga är att vaccinationsmotstånd inte är något nytt fenomen. Det har funnits redan sedan 1800-talet när det första vaccinet mot smittkoppor lanserades säger Sivelä.

Trend att ifrågasätta

Det finns tecken på att motståndet påverkas av internationella strömningar, i USA är vaccinmotståndet mycket mera utbrett än i Europa säger Sivelä.

- I Finland kan benägenheten till vaccination fortfarande påverkas av narkolepsifallen efter Pandemrix-vaccinet och att man helt enkelt inte sett de sjukdomar som vaccinet skyddar mot.

Sivelä säger att man också kan skönja en trend vad gäller benägenheten att ifrågasätta saker och ting.

- Det finns en trend att ifrågasätta det mesta och ofta så kallade officiella sanningar. Det här gäller inte bara vacciner utan de flesta ämnesområden.

Nå motståndarna

Sivelä säger att fördelen med att THL utför forskningsprojektet är att man på basen av reslutaten kan utveckla metoder och information för att nå dem som tar avstånd till vacciner. Projektet är omfattande och kommer att pågå under tre och ett halvt år. Just nu söker man finansiering för att kunna fullfölja hela projektet.

Men man kommer inte att vänta tills projektet är avslutat innan utan så snabbt som möjligt använda sig av forskningsresultaten.

- Det kan handla om att utveckla kommunikationen och att skapa metoder och verkyg som hjälper hälsovårdspersonalen att bemöta vaccinmotstånd och tveksamhet, säger Sivelä.

I Sverige har man forskat king vaccinmotstånd, men THL kommer att ta ett ytterligare steg och även följa upp om läget förändras sen man tagit i bruk nya metoder för att informera och bemöta patienter.

- Vår målsättning är att trygga en god vaccinationstäckning i landet också i framtiden, säger Jonas Sivelä.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.

 • Polisens alkometer i flitig användning under midsommarhelgen

  Kör nyktert och ta det lugnt i trafiken, meddelar polisen.

  Efter midsommarafton brukar polisens alkometer allt för ofta ge positivt utslag, berättar polisen i Österbotten, som påminner om att vara nyktra bakom ratten och ta det lugnt i trafiken.

 • Algfri midsommar i Österbotten

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna.

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna i Österbotten.

 • Jordbrukare välkomnar minskad byråkrati

  Övervakningen av jordbruket ska bli effektivare.

  Färre inspektioner på gårdarna, färre pappersblanketter och enklare bestämmelser, föreslår jord- och skogsbruksministeriet. - Det låter bra, säger jordbrukaren David Köping i Sundom i Vasa.

 • "Talkoarbetet ger glädje och energi"

  Talkoarbete är en viktig del av många österbottningars liv.

  Att arbeta frivilligt eller på talko är viktigt för många österbottningar. För Sara Snickars inleddes frivilligarbetet då hon gick med i en Marthaförening. Ett gäng ur Marthaföreningen ordnade matlagningskvällar för asylsökande i Malax.

 • Lång tradition av talko

  Sociolog: Samhället måste ha frivilligt engangemang.

  I Österbotten arbetar vi gärna på talko. Utan frivilligt engagemang skulle samhället inte fungera, säger sociologen Dan Sundblom.