Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Varför väljer familjer bort vaccin?

Vaccinering
Nu vill THL ta reda på vad det är som gör att föräldrar låter bli att vaccinera sina barn. Arkivbild. Vaccinering Bild: EPA/KAY NIETFELD hälsovård,spruta,vaccin,vaccination,vaccinering

Nu startar THL, Institutet för hälsa och välfärd, en utredning om vad det är som gör att föräldrar väljer att låta bli att vaccinera sina barn. En av svackorna i vaccinationsgraden finns i Jakobstadsområdet.

Vad är det som gör att en del väljer bort vaccin och varför? Och hur utbrett är vaccinmotståndet? Det är frågor som ingår i det nya forskningsprojektet på THL.

- Vi vill lära känna de attityder och orsaker som ligger bakom vaccinationsmotstånd och hur familjerna resonerar när de tar beslut om vaccination. Vi vill också skapa verktyg för att möta fenomenet , säger forskaren Jonas Sivelä på THL.

THL kommer också att undersöka sjukvårdspersonalens attityder till vaccinering.

Sivelä säger att vaccinationstäckningen generellt är god i hela landet. Men det finns så kallade fickor med låg vaccinationsgrad där flockimmuniteten är hotad.

- Ett av de här områdena finns i Jakobstad och i värsta fall kan det här leda till att epidemier bryter ut, säger Jonas Sivelä.

Jonas Sivelä
Forskare Jonas Sivelä på THL. Jonas Sivelä Bild: Yle jonas sivelä,thl

Bara gissningar

Jonas Sivelä säger att det är viktigt att utreda orsakerna till vaccinationsmotstånd. Det har man inte tidigare gjort i Finland.

- I detta nu finns det bara kvalificerade gissningar om orsakerna bakom låg vaccinationstäckning. Det finns ingen forskning kring hur utbrett vaccinationsmotståndet är eller hur det fungerar, säger Sivelä.

Det som man med säkerhet kan säga är att vaccinationsmotstånd inte är något nytt fenomen. Det har funnits redan sedan 1800-talet när det första vaccinet mot smittkoppor lanserades säger Sivelä.

Trend att ifrågasätta

Det finns tecken på att motståndet påverkas av internationella strömningar, i USA är vaccinmotståndet mycket mera utbrett än i Europa säger Sivelä.

- I Finland kan benägenheten till vaccination fortfarande påverkas av narkolepsifallen efter Pandemrix-vaccinet och att man helt enkelt inte sett de sjukdomar som vaccinet skyddar mot.

Sivelä säger att man också kan skönja en trend vad gäller benägenheten att ifrågasätta saker och ting.

- Det finns en trend att ifrågasätta det mesta och ofta så kallade officiella sanningar. Det här gäller inte bara vacciner utan de flesta ämnesområden.

Nå motståndarna

Sivelä säger att fördelen med att THL utför forskningsprojektet är att man på basen av reslutaten kan utveckla metoder och information för att nå dem som tar avstånd till vacciner. Projektet är omfattande och kommer att pågå under tre och ett halvt år. Just nu söker man finansiering för att kunna fullfölja hela projektet.

Men man kommer inte att vänta tills projektet är avslutat innan utan så snabbt som möjligt använda sig av forskningsresultaten.

- Det kan handla om att utveckla kommunikationen och att skapa metoder och verkyg som hjälper hälsovårdspersonalen att bemöta vaccinmotstånd och tveksamhet, säger Sivelä.

I Sverige har man forskat king vaccinmotstånd, men THL kommer att ta ett ytterligare steg och även följa upp om läget förändras sen man tagit i bruk nya metoder för att informera och bemöta patienter.

- Vår målsättning är att trygga en god vaccinationstäckning i landet också i framtiden, säger Jonas Sivelä.

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Sandviksvillan, som får namnet Villa Sandviken när man slår upp dörrarna på valborg 2017.

  Villa Sandviken i Vasa öppnar på valborg

  Känslan är den samma trots renoveringen.

  Efter en åratal lång väntan öppnar nyrenoverade Villa Sandviken i Vasa på valborgsmässoafton. De ansvariga försäkrar att känslan finns kvar, renoveringen till trots.

 • Runeberg ska få sin studentmössa.

  Visst ska Runeberg få sin mössa i Jakobstad

  Det blir traditionell mösspåläggning i Jakobstad.

  Det såg ut som om Runeberg skulle få stå ensam utan mössa i Jakobstad på valborgsmässoafton. Men med förenade krafter blir det traditionell mösspåläggning i alla fall.

 • Familjen Kytömäki vandrar i en gräsklädd bergsdal.

  Familjen som inte reser charter

  Hos fyrbarnsfamiljen Kytömäki är resandet en stor passion.

  Flyget från bakgården och en vecka på en playa med all inclusive. Det är inget för fyrbarnsfamiljen Kytömäki i Vasa. De reser med flyg, tåg och båt. Och väl framme har de inget emot att gå.