Hoppa till huvudinnehåll

Franska inrikesministern avgick efter misstankar om skenanställning av döttrar

Frankrikes inrikesminister Bruno Le Roix talar med journalister efter att en misstänkt attentatsman sköts ihjäl på Orly-flygplatsen 18.3.3017
Frankrikes inrikesminister Bruno Le Roix talar med journalister efter att en misstänkt attentatsman sköts ihjäl på Orly-flygplatsen 18.3.3017 Frankrikes inrikesminister Bruno Le Roix talar med journalister efter att en misstänkt attentatsman sköts ihjäl på Orly-flygplatsen 18.3.3017 Bild: AFP / Lehtikuva Bruno Le Roux,Frankrike,Inrikesminister

Frankrikes inrikesminister Bruno Le Roux avgår efter efter misstankar om ekonomiska oegentligheter och nepotism

Den franske inrikesministerns framtid har legat i vågskålen i och med att franska åklagare inleder en preliminär utredning mot honom på grund av sommarjobb som han dukat fram för sina döttrar.

Misstankarna mot Frankrikes socialistiske inrikesminister Bruno Le Roux avslöjades av det franska tv-programmet Quotidien på måndag kväll. På tisdagen meddelade franska åklagare att de inleder en preliminär utredning kring avslöjandena. Premiärminister Bernard Cazeneuve har kallat Le Roux till ett möte om anklagelserna på torsdag.

Under sin tid som parlamentsledamot, under åren 2009 - 2016, anställde Le Roux sina två döttrar för sommarjobb i parlamentet där de fick arbeta som hans assistenter. Flickorna var 15 och 16 år gamla då de började sommarjobba för honom. Under åren förtjänade de totalt 55 000 euro på sina korta anställningar.

Det är inte olagligt för franska politiker att anställa sina familjemedlemmar, men enligt tv-programmet Quotidien var flickorna de facto upptagna av andra jobb och kurser under en del av den tid som de formellt arbetade för sin far.

Inrikesminister Bruno Le Roux har erkänt att han gett sina döttrar arbete i parlamentet men han förnekar att han skulle ha agerat på ett olagligt sätt.

Presidentens kansli uppger att Matthias Fekl kommer att ersätta Le Roux som inrikesminister.

Skenanställningar en het fråga i Frankrike efter "Penelopegate".

Skenanställningar av det här slaget har blivit en het fråga i Frankrike efter "Penelopegate". Den franske presidentkandidaten François Fillon misstänks - bland annat - för att ha avlönat både sin fru och sina barn för skattemedel för jobb som de knappast utfört.

Läs också