Hoppa till huvudinnehåll

Gatudammet pinar Borgåborna ännu någon vecka

damm, sand och grushög mitt i stan.
damm, sand och grushög mitt i stan. Bild: Yle/Mikael Kokkola gatudamm,borgå centrum

Grus och sand knastrar nu under skor, cyklar och bilar i Borgå centrum. Gatuunderhållet hoppas på varmt vårväder för att snabbt få bort allt damm.

Tina Nyfors hör till dem som gärna cyklar året om. Hon är väl rustad för årstiden med vinterdäck, hjälm och en rejäl halsduk.

- Dammolnen blir lätt enorma om en lastbil sveper tätt förbi i trafiken. Då är det bra att täcka näsa och mun med halsduken, säger Nyfors.

damm på väg
damm på väg Bild: Yle/Mikael Kokkola gatudamm

Vintercykla är något hon gärna gör.

- Jag har en bra stadig cykel med bastanta vinterdäck. Jag tycker det är helt fantastiskt att kunna cykla året om. Det ger mig frisk luft och gott humör.

Längden på hennes cykelturer varierar från några kilometer till långt över tio. Nu är det lite si och så med den friska luften. Gatudammet är påtagligt.

- Gatudammet borde fås bort så fort som möjligt, säger Tina Nyfors. Det påverkar speciellt alla som är ute och går eller cyklar.

Kvinna cyklar
Tina Nyfors har ännu vinterdäcken i bruk. Kvinna cyklar Bild: Yle/Mikael Kokkola Cyklist,tina nyfors

På gatuunderhållet i Borgå får hon både förståelse och medhåll. Underhållsmästare Hannu Pirttinokka har fullt upp med att dirigera sina borstningstrupper.

- Vi sopar nu hela tiden och har dagligen tre till fyra gatusopmaskiner i gång för att samla in all sandningssand. Redan förra veckan satt vi i gång med arbetet på allvar, säger Pirttinokka.

Mängden sand och grus som ska bort är enorm. För att bäst klara av värvet hoppas han nu på varmare väder och plusgrader också under natten.

gatusopmaskin i farten
gatusopmaskin i farten Bild: Yle/Mikael Kokkola gatudamm,gatuunderhåll

- Vi kan inte i någon större utsträckning börja spola trottoarer och gator, så länge det är minusgrader på natten, säger han. Dammet får vi bäst bort med vatten.

Redan nästa vecka tror underhållsmästare Hannu Pirttinokka på mer omfattande spolningsoperationer i centrum av Borgå.

- Då gäller det för alla bilägare att noga följa med vår skyltning och flytta undan sina bilar, så att vi kan putsa gatorna.

Närbild på smuts och grus på en väg
Närbild på smuts och grus på en väg Bild: Yle/Mikael Kokkola gatudamm,gatuunderhåll