Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors säger upp säkerhetschefen som misstänks i korruptionshärva

Diskussionsforum
Diskussionsforum Bild: Lehtikuva dator

Helsingfors utbildningsverk säger upp sin säkerhetschef Hannu Suoniemi.

Suoniemi, som tidigare jobbat som utbildningsverkets datachef, har brutit allvarligt mot sitt arbetsavtal och försummat sina uppdrag. Det berättar Helsingfors utbildningsverk i ett pressmeddelande.

Utbildningsverket säger också upp tre anställda och ger skriftliga varningar till ytterligare tre anställda.

Hannu Suoniemi häktades i januari som misstänkt för grovt bedrägeri och grovt missbruk av tjänsteställning. Han misstänks ha fått ekonomisk vinning på flera miljoner euro i samband med it-anskaffningar.

Personal har använt TV:n och kameror som inte behövdes i arbetet

Genom att dela upp anskaffningar i små delar och göra ett otal köp på under 30 000 euro som inte konkurrensutsatts har Hannu Suoniemi handlat i strid med lagen om offentlig upphandling och stadens anvisningar. Suoniemi har hörts före uppsägningen.

- I denna allvarliga och utmanande situation har vi sett över it-administrationens inköpsrutiner. Vi kommer att fortsätta reformen av vår it-administration. Det är tråkigt att hela utbildningsverket får lida av de här förseelserna. Vi litar fortfarande på vår personal och det arbete som görs här, säger utbildningsverkets direktör Liisa Pohjalainen i ett pressmeddelande.

Personalen på utbildningsverket har haft tillgång till apparater som de inte behöver i arbetet, som till exempel TV-apparater och kameror. Det kom fram i utbildningsverkets utredning och inventering av it-utrustningen.

21.3.kl. 10:51: artikeln uppdaterades med stycket efter mellanrubriken.