Hoppa till huvudinnehåll

Inget brasilianskt skandalkött på kryssningsfartygen - däremot serveras kött från Uruguay och Nordeuropa

Bild på en biff på ett fat med kniv och gaffel på sidan om.
Bild på en biff på ett fat med kniv och gaffel på sidan om. Bild: CC0 köttboskap,steak,beefsteak,grill,grillrätter,köttprodukter,biffar,kött

Kryssningsfartygen på Östersjön har inte importerat kött tillverkat av de företag som är inblandade i den brasilianska köttskandalen. Rederierna uppger att de har en klar och tydlig uppfattning om varifrån de köper sitt kött.

- Vi köper vårt kött från Nordeuropa och från Uruguay, säger Christa Grönlund, informationsdirektör på Viking Line.

Hon poängterar att företaget har stenkoll på varifrån deras kött kommer.

- Det kött vi köper in från Uruguay kommer ifrån gårdar som vi köper direkt ifrån och som vår inköpare personligen inspekterat, säger Grönlund.

Silja Line har köpt in brasilianskt kött, men i väldigt små mängder och inte från företagen som varit insyltade i härvan. Silja köper också sitt kött från Uruguay.

- Vi ser till att alla certifikat är i skick och att företagen vi köper köttet ifrån är tillförlitliga, säger Marika Nöjd, informationsdirektör på Silja Line.

Finland importerar från Tyskland

Enligt Tullverket importerade Finland 76 109 ton kött i fjol. Överlägset mest, 25 497 ton, importerades från Tyskland.

- Tyskland är ett väldigt stort jordbruksland. Som en talesman för en intresseorganisation måste jag också säga att de har en helt annan utgiftsstruktur i slakterierna. Deras arbetskraftskostnader är mycket lägre och det ger de tyska producenterna ett försprång på marknaden, säger Mari Hannuksela, vd på Finska köttbranschens förbund.

Statistik över den finska köttimporten enligt ursprungsland.
Statistik över den finska köttimporten enligt ursprungsland. Bild: Yle Finland,köttimport

Enligt tullens statistik kommer största delen av det utländska köttet i Finland från Europa. På tio-i-topp listan finns endast tre utomeuropeiska länder.

Artikeln uppdaterad 21.3 klockan 18.15 med stycket om Finlands köttimport.

Läs mera:

Mutskandal i Brasilien - ruttet kött såldes som färskt, exporterades också till Europa

Polisen har gjort flera razzior mot köttproducenter som misstänks för att ha mutat hälsomyndigheter och politiker för att kunna sälja ruttet och salmonellainfekterat kött. I vissa fall har man blandat in kemikalier i det ruttna köttet för att dölja lukten. Medfaret kött har också exporterats till Europa.

Läs också