Hoppa till huvudinnehåll

Kunderna vinner när biblioteken samarbetar

Malin Hollmén ansvarar för bibliotekstjänsterna i Sibbo
Malin Hollmén gläder sig åt att urvalet ökar på de östnyländska biblioteken. Malin Hollmén ansvarar för bibliotekstjänsterna i Sibbo Bild: Yle/ Peik Henrichson bibliotek,bibliotekskort,biblioteksfilialer,malin hollmén

Tolv nyländska kommuner slår ihop sina biblioteksnätverk till ett gemensamt nätverk som kallas Helle, och utökar därmed urvalet böcker.

Samarbetet mellan de tolv kommunerna förverkligas i etapper, så att bibliotekskunderna i Borgå, Sibbo, Borgnäs och Askola i det första skedet den 23 maj utan extra avgifter ska kunna göra sökningar, reservera och låna böcker på alla bibliotek i de här fyra kommunerna.

Senare på hösten ansluter sig sedan de övriga åtta nyländska kommunerna, det vill säga Lovisa, Lappträsk, Mörskom och Pukkila i östra Nyland, och Hangö, Ingå, Raseborg och Sjundeå i västra Nyland.

Smidigare och snabbare lån

Malin Hollmén, som är servicechef för bibliotekstjänsterna i Sibbo, gläder sig både över att kundservicen förbättras och utbudet av böcker breddas.

─ I det gemensamma nätverket ska bibliotekskunden från sin datorskärm kunna se i vilket bibliotek en viss bok finns, och sedan beställa boken till det närmaste biblioteket.

Kundbetjäningen vid Nickby bibliotek.
Bibliotekskunderna i Lovisa eller Lappträsk ska utan extra avgifter kunna beställa böcker från till exempel Nickby bibliotek. Kundbetjäningen vid Nickby bibliotek. Bild: Yle/ Peik Henrichson Nickby,böcker,biblioteksnätverk

När det nya datasystemet tas i bruk under två veckor i mitten av maj är biblioteken stängda. Under tiden 6.5─22.5 kan böcker inte reserveras eller förnyas på nätet, men däremot kan e-böcker lånas även under de här två veckorna.

I framtiden blir det förmodligen också aktuellt för de tolv kommunerna att samarbeta gällande inköp av nya e-böcker. Dessutom planeras ett gemensamt bibliotekskort för de tolv kommunerna.

Inte samma som fjärrlån

Den här möjligheten att göra sökningar och reservera böcker på bibliotek i andra kommuner ska inte förväxlas med det traditionella fjärrlånesystemet som också kommer att fortsätta som tidigare.

─ Men fjärrlånen görs inte lika smidigt och snabbt, och dessutom betalar bibliotekskunden en extra avgift för fjärrlånen, säger Malin Hollmén. Lånen inom Helle-nätverket är däremot gratis.

Namnet på det nya gemensammma biblioteksdatasystemet, Helle, är en hyllning till biblioteksrådet Helle Kannila (född Cannelin, 1896–1972).

Helle Kannila påverkade starkt utvecklandet av de allmänna biblioteken i det självständiga Finland, den nutida bibliotekslagstiftningen och bibliotekarieutbildningen.

  • Oljeläckage blev dyr affär i Pedersöre

    Över 350 ton marksubstans måste köras bort.

    Saneringen av marken runt Lövis byagård i Lövö, Pedersöre, blev en kostsam affär för kommunen. Marken var kraftigt förorenad av brännolja. Över 350 ton marksubstans måste köras bort.

  • Putin skisserar Syriens politiska framtid

    Turkiets och Irans presidenter möter Putin i Sotji.

    President Vladimir Putin tar på onsdagen emot sina kolleger från Turkiet och Iran för att diskutera krigets Syrien. Förhandlingarna anses vara avgörande med tanke på Syriens politiska framtid.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland