Hoppa till huvudinnehåll

Kunderna vinner när biblioteken samarbetar

Malin Hollmén ansvarar för bibliotekstjänsterna i Sibbo
Malin Hollmén gläder sig åt att urvalet ökar på de östnyländska biblioteken. Malin Hollmén ansvarar för bibliotekstjänsterna i Sibbo Bild: Yle/ Peik Henrichson bibliotek,biblioteksfilialer,bibliotekskort,biblioteksnätverk,malin hollmén,nickby bibliotek

Tolv nyländska kommuner slår ihop sina biblioteksnätverk till ett gemensamt nätverk som kallas Helle, och utökar därmed urvalet böcker.

Samarbetet mellan de tolv kommunerna förverkligas i etapper, så att bibliotekskunderna i Borgå, Sibbo, Borgnäs och Askola i det första skedet den 23 maj utan extra avgifter ska kunna göra sökningar, reservera och låna böcker på alla bibliotek i de här fyra kommunerna.

Senare på hösten ansluter sig sedan de övriga åtta nyländska kommunerna, det vill säga Lovisa, Lappträsk, Mörskom och Pukkila i östra Nyland, och Hangö, Ingå, Raseborg och Sjundeå i västra Nyland.

Smidigare och snabbare lån

Malin Hollmén, som är servicechef för bibliotekstjänsterna i Sibbo, gläder sig både över att kundservicen förbättras och utbudet av böcker breddas.

─ I det gemensamma nätverket ska bibliotekskunden från sin datorskärm kunna se i vilket bibliotek en viss bok finns, och sedan beställa boken till det närmaste biblioteket.

Kundbetjäningen vid Nickby bibliotek.
Bibliotekskunderna i Lovisa eller Lappträsk ska utan extra avgifter kunna beställa böcker från till exempel Nickby bibliotek. Kundbetjäningen vid Nickby bibliotek. Bild: Yle/ Peik Henrichson biblioteksnätverk,böcker,kundbetjäning,Nickby,nickby bibliotek

När det nya datasystemet tas i bruk under två veckor i mitten av maj är biblioteken stängda. Under tiden 6.5─22.5 kan böcker inte reserveras eller förnyas på nätet, men däremot kan e-böcker lånas även under de här två veckorna.

I framtiden blir det förmodligen också aktuellt för de tolv kommunerna att samarbeta gällande inköp av nya e-böcker. Dessutom planeras ett gemensamt bibliotekskort för de tolv kommunerna.

Inte samma som fjärrlån

Den här möjligheten att göra sökningar och reservera böcker på bibliotek i andra kommuner ska inte förväxlas med det traditionella fjärrlånesystemet som också kommer att fortsätta som tidigare.

─ Men fjärrlånen görs inte lika smidigt och snabbt, och dessutom betalar bibliotekskunden en extra avgift för fjärrlånen, säger Malin Hollmén. Lånen inom Helle-nätverket är däremot gratis.

Namnet på det nya gemensammma biblioteksdatasystemet, Helle, är en hyllning till biblioteksrådet Helle Kannila (född Cannelin, 1896–1972).

Helle Kannila påverkade starkt utvecklandet av de allmänna biblioteken i det självständiga Finland, den nutida bibliotekslagstiftningen och bibliotekarieutbildningen.

 • Valaffischer i Helsingfors.

  Förhandsröstningen börjar på onsdag

  Utomlands förhandsröstar man en kortare tid.

  Förhandsröstningen i kommunalvalet börjar på onsdag den 29 mars och pågår en knapp vecka. Tisdagen den 4 april är sista dagen som man kan rösta på förhand i Finland. Utomlands kan man förhandsrösta fram till den 1 april, men många vallokaler är öppna en ännu kortare tid.

 • Internflyktingar i Somalia i mars 2017

  Finland bistår offren för hungersnöden i Afrika

  20 miljoner går till Afrikas horn, Jemen och Nigeria.

  Finland beviljar sammanlagt 61 miljoner euro i humanitärt bistånd. Pengarna går bland annat till att bekämpa hungersnöden i på Afrikas horn och till Syrien.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Propellerplan över Helsingfors-Malms flygplats.

  Naturskyddsdistrikt kritiska till flygplatsplaner i Pyttis

  Distrikten kräver mer öppenhet och behövliga utredningar.

  Distrikten i Nyland och Kymmenedalen är kritiska till att processen har beretts i tysthet. Nu kräver man mer öppenhet och att medborgarna kan vara delaktiga i planeringen.

 • Brandmän släcker takbrand.

  Elkabel i taket kan ha orsakat hallbranden i Östermalm

  Företaget som hyrde hallen verkar ha klarat sig någorlunda.

  Orsaken till fredagseftermiddagens eldsvåda i en hall i Östermalm i Borgå är fortfarande oklar. Företaget som hyrde in sig i hallen verkar ändå ha klarat sig undan mer eller mindre med blotta förskräckelsen.

 • Sockengården i Sibbo och blommor i september

  Sibbo gick ett tiotal miljoner på plus i fjol

  Kommunens resultat visar ett överskott på 13 miljoner.

  Kommundirektören har kommit med ett förslag till bokslut för 2016. Sibbos resultat och verksamhetsbidrag visar ett överskott på 13 miljoner euro var.