Hoppa till huvudinnehåll

Misstankarna mot Fillon växer – nu misstänks han för bedrägeri

François Fillon talar till sina anhängare vid en stöddemonstration i Paris 5.3.2017
François Fillon talar till sina anhängare vid en stöddemonstration i Paris 5.3.2017 François Fillon talar till sina anhängare vid en stöddemonstration i Paris 5.3.2017 Bild: EPA/IAN LANGSDON François Fillon,Frankrike

Utredningen mot högerns presidentkandidat François Fillon får nya dimensioner. Nu misstänks han också för bedrägeri och förfalskning av dokument i samband med en skenanställning.

Fillon anklagas sedan tidigare för att ha använt offentliga medel till att anställa sin hustru, och fallet utreds av åklagare. I kväll meddelade åklagaren att utredningen utvidgas till att gälla också grovt bedrägeri och förfalskning.

Hustrun Penelope anställdes som parlamentsassistent men det var oklart vilket arbete hon hade utfört. Också Fillons barn uppges ha gjort mindre jobb för honom och fått stora summor i ersättning för det.

Utredningarna i "Penelopegate" omfattar cirka 700 000 euro som betalats till Penelope Fillon för misstänkt påhittade jobb. Nu misstänks paret dessutom för att ha förfalskat intyg som rättfärdigar de löner som betalats ut.

François Fillon har ytterligare figurerat i suspekta lånesammanhang.

Trots anklagelserna fortsätter Fillon sin kampanj. Motkandidaterna i presidentvalet är Nationella frontens Marine le Pen och den oberoende kandidaten Emmanuel Macron. Den första omgången av det franska presidentvalet hålls den 23 april.

Inrikesministern avgick - hade liknande problem

Tidigare i dag visade det sig att Frankrikes inrikesminister också befinner sig i blåsten.

Inrikesminister Bruno Le Roux avgår efter efter misstankar om ekonomiska oegentligheter och nepotism. I hans fall gäller det en preliminär utredning på grund av att han gett sina unga döttrar välbetalda sommarjobb i parlamentet.

Läs också