Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Flygkonflikten löst, Centern i fokus, Åbofullmäktige dryftade invandring och FN vill avsluta Haitioperation

Åbo stadsfullmäktige har möte den 14.11.2016
Åbo stadsfullmäktige har möte den 14.11.2016 Bild: Yle/Ville Hupa åbo stadsfullmäktige budgetmöte 14.11.2016

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Läget inrikes:

Flygkonflikten är löst - Luftfartsunionen IUA och servicearbetsgivarnas förbund Palta har godkänt medlingsbudet som riksförlikningsman Minna Helle lade fram i måndags.

Centern står inför stora utmaningar i kommunalvalet. Den stora vård- och förvaltningsreformen ska försvaras och väljarna på landsbygden och i småstäderna måste fås övertygade om att servicen inte försvinner. Centern står i tur att analyseras i Yles satsning Fokus på partiet.

Det blev en utdragen invandringsdebatt i fullmäktige i Åbo. Diskussionen pågick i mer än tre timmar och talarlistan kollapsade.

Tolv nyländska kommuner slår samman sina biblioteksnätverk till ett gemensamt nätverk kallat Helle. Därmed utökas urvalet böcker.

Gatudammet pinar människor på många håll i Finland just nu. I Borgå får invånarna vänta ännu någon vecka. Gatuunderhållet hoppas på varmt vårväder för att snabbt få bort allt damm.

Läget utrikes:

Det är svårt att göra något åt löneskillnader mellan kvinnor och män om exportindustrin dikterar lönenivån i avtalsförhandlingarna. Det visar den svenska modellen som varit i kraft i 20 år.

FN vill avsluta den fredsbevarande operationen i Haiti redan i höst. FN-operation Minustah skulle avslutas senast i oktober och ersättas med en en betydligt mindre polisoperation.

Internetjätten Google har bett om ursäkt efter att deras webbannonser visats i samband med kontroversiella Youtube-videor. Flera annonsörer har bojkottat Google.

EU-ländernas finansministrar möts i Bryssel för att bland annat diskutera mervärdesbeskattningen av digitala publikationer i samband med Ecofinrådets möte. EU-kommissionen föreslår att medlemsländerna ska kunna sänka mervärdesskatten på digitala publikationer.

Vädret: I söder lokalt något regn, i öster lokalt snöbyar, i norr mest uppehåll. Temperaturen 0..-10 grader, i norr -2.. +3 grader.