Hoppa till huvudinnehåll

ÖSP: Evira hanterade den brasilianska köttskandalen slapphänt

Kött i en köttdisk hos Herek i Borgå
Kött i en köttdisk hos Herek i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus köttdisk

Österbottens svenska producentförbund anser att livsmedelssäkerhetsverket Evira har brustit i sitt ansvar gällande skandalen inom den brasilianska köttindustrin.

I helgen kom nyheten om en stor korruptionsskandal inom den brasilianska köttindustrin. I ett pressmeddelande på måndagen skrev livsmedelssäkerhetsverket Evira att konsumenterna inte behöver vara oroliga.

Enligt direktör Leena Räsänen på Evira känner de finländska butikerna och restaurangerna till ursprunget för sina produkter. "På grund av risken att de mister sitt rykte tar de säkert bort suspekta produkter och råvaror från handeln eller slutar använda dem", stod det i pressmeddelandet.

Senare på måndagen kom nyheten att brasilianskt skandalkött kan ha nått också Finland.. Styrelsen för ÖSP undrar därför var Eviras ansvar finns då man gör dylika uttalanden.

"Kontrollen av importerat kött borde vara hårdare"

- Hur kan en myndighet som ställer rigorösa krav på landets egna producenter uttala sig om att affärer och restauranger ”säkert gör sig av med alla suspekta produkter”, undrar ÖSP:s styrelse i ett pressmeddelande.

- Vi motsätter oss inte kontroller av den inhemska produktionen, utan snarare det faktum att det tycks gälla olika regler när det kommer till importkött. I och med att Evira inte kan vara fysiskt på plats där importkött produceras, borde man istället vara noggrann med att ta prover på det som importeras, anser ÖSP:s styrelse.

ÖSP kritiserar också jord- och skogsbruksministeriets utkast till förordning om ursprungsmärkning av mjölk- och köttprodukter, där det ska bli tillåtet att märka upp produkterna med endast EU eller "non-EU" på förpackningarna.

- Vi ser nu med köttskandalen i Brasilien hur viktigt det skulle vara att ursprungslandet finns utmärkt på produkten, skriver styrelsen för ÖSP i sitt pressmeddelande.

Läs också