Hoppa till huvudinnehåll

Paco Diop är årets nyåbobo

Paco Diop är årets nyåbobo 2017.
Arkivbild. Paco Diop är årets nyåbobo 2017. Bild: Åbo stad nyåbobo

Paco Diop är årets nyåbobo. Motiveringen är att han utför ett värdefullt och osjälviskt arbete bland Åbobarn.

Diop, som flyttade till Finland från Senegal för tio år sedan, grundade ifjol idrottssällskapet Lasten urheiluseura ry som tränar speciellt invandrarbarn och framför allt flickor. Diop studerar franska på Åbo universitet och utexamineras som lärare i år. Han arbetar också på ett daghem vid sidan av sina studier.

Årets nyåbobo och mångkulturella handling valdes redan för 12:e gången. I år gjordes valet för första gången av Mångkulturella rådet i Åbo bland de förslag som Åbobor lämnats in.

Föli och universiteten prisas för mångkulturellt arbete

Det mångkulturella rådet är ense om att chaufförerna med invandrarbakgrund vid Åboregionens kollektivtrafik Föli i stor utsträckning gör det mångkulturella Åbo synligt i sitt arbete och minskar fördomar med sin positiva attityd mot sitt arbete och sina resenärer.

Betydande är också den roll som Föli spelar som arbetsgivare. Cirka en tredjedel av chaufförerna är nyåbobor och dessutom är chaufförsjobbet eftertraktat.

Universiteten i Åbo prisas för att aktivt ha deltagit i samhällsdebatten om de asylsökandes ställning och framtid i Åboregionen, Finland och Europa.

Åbo universitets och Åbo Akademis studerande, ämnesorganisationer, fakulteter och anställda har ordnat flera evenemang, seminarier, projekt och utbildningar med anknytning till situationen för asylsökande.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland