Hoppa till huvudinnehåll

Silorna tas bort ur Vasas detaljplan

Toppen av silorna som står intill Academill i Vasa sett från Museigatan.
Silorna intill Academill i Vasa kan komma att strykas ur detaljplanen. Arkivbild. Toppen av silorna som står intill Academill i Vasa sett från Museigatan. Bild: Yle/Sofi Nordmyr silorna bredvid academill

Silorna intill Academill på Strandgatan i Vasa ska tas bort ur detaljplanen. Det förslaget ger Vasa stadsstyrelses planeringssektion till stadsstyrelsen.

Beslutet innebär att silornas skyddsstatus ska tas bort ur detaljplanen vilket i sin tur innebär att man får riva dem.

Före ärendet kommer till stadsstyrelsen och senare till fullmäktige ska detaljplaneändringen ut på utlåtanderunda. Går allt snabbt och smidigt fattar fullmäktige beslut om saken före den första juni då nuvarande fullmäktige har sitt sista möte.

Dock tror planeringssektionens ordförande Raija Kujanpää (Saml) att det finns de som kommer att föra saken till Vasa förvaltningsdomstol. Det finns de som sagt att de ska göra det om silorna ska rivas.

- Då tar det ett år till, säger Kujanpää.

Kvällens beslut att ta bort silorna ur detaljplanen förorsakade ingen diskussion i planeringssektionen.

- Vi har behandlat det här så många gånger att det blev ingen större diskussion annat än hur glada vi var över hur välberett ärendet är, säger Kujanpää.

Det här innehåller den nya detaljplanen

Förslaget till ändrad detaljplan gör det möjligt att man river silorna på Strandgatan, öppnar upp Museigatan och bygger ett höghus med maximalt 13 våningar.

Byggnadsrätten för tomten där silorna står är 6 000 kvadratmeter. Enligt planen skulle de kvadratmetrarna i huvudsak användas för bostäder. I de nedersta våningarna kunde man också ha affärs- och möteslokaler och därmed bereda plats för till exempel restauranger.

Tanken är ändå att Museigatan slutar där den slutar idag, men att den öppnas för lätt trafik ner till strandpromenaden. Mer om den nya planen hittar du här.

Renovering blir för dyrt

Utredningar visar att bevarandet av silorna är ett dåligt alternativ ekonomiskt sett. Enligt de beräkningar staden tagit del av skulle en sanering av silorna kosta 4,5 miljoner euro.

Ett nybygge skulle kosta närmare tre miljoner euro. En rivning av silorna skulle kosta en dryg miljon euro.

Betongsilorna byggdes på 1950- och 1960-talen. Då protesterade många mot bygget av dem men de behövdes för att skapa arbetsplatser och näringslivet krävde att de byggdes. När ångkvarnen, i det som i dag är Åbo Akademis campus, avslutade sin verksamhet 1992 tömde man också silorna.

Sedan dess har planerna avlöst varandra. Bland annat har man velat bygga studiebostäder i dem men undersökningar har visat att sanering av silorna är för dyr för att det ska löna sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten