Hoppa till huvudinnehåll

Svenska NHL-stjärnor sugna på VM – ”Känner en stolthet”

Rikard Grönborg, chefstränare för Tre Kronor
Rikard Grönborg har gott rykte bland de svenska NHL-spelarna. Rikard Grönborg, chefstränare för Tre Kronor Bild: All Over Press Rikard Grönborg,Sveriges herrlandslag i ishockey

Sverige kan få ett mycket starkt lag till ishockey-VM. Enligt chefstränaren Rikard Grönborg är många svenska NHL-spelare sugna på att representera Tre Kronor.

En spelare som Grönborg med största sannolikhet kan räkna med är Oliver Ekman-Larsson. Den 25-årige backen kommer inte att spela i slutspelet, eftersom hans klubb Arizona hör till bottenlagen i NHL.

– Man vet ju inte hur det ser ut innan säsongen är färdigspelad, men Oliver är väldigt sugen. Det är ju en av de bättre spelarna i hela NHL, säger Grönborg till SVT Sport.

Grönberg följer Nashville med stort intresse

Utöver Ekman-Larsson har också Nashville-centern Filip Forsberg signalerat sitt intresse för VM-turneringen i Köln och Paris i maj.

– De känner en stolthet för att spela i sitt landslag. Att spela ett VM är många spelares dröm, även om de har gjort det förut eller inte, säger Grönborg.

Ifall Nashville åker ut i första slutspelsomgången skulle Forsberg förmodligen locka med sig klubbkamraterna Mattias Ekholm, Viktor Arvidsson och Calle Järnkrok.

Grönborg har god kontakt till spelarna

Vid sidan om Nashville-kvartetten och Ekman-Larsson är Colorados lagkapten Gabriel Landeskog och Detroit-yttern Gustav Nyquist aktuella. De svenska NHL-stjärnornas intresse att spela i VM verkar med andra ord vara större än på många år.

En delorsak kan vara att Grönborg lotsat många av de svenska NHL-spelarna i olika juniorlandslag.

– Jag har känt många av spelarna sen de var i 16-årsåldern. Det är fantastiskt att åka över och se dem spela i NHL, säger Grönborg.

Den svenska landslagsledningen kan i bästa fall välja och vraka bland NHL-målvakter. Vancouvers Jacob Markström och Carolinas Eddie Läck lär bli spellediga efter grundserien. Precis som Buffalos Robin Lehner, som med sin räddningsprocent på 92,2 är den bästa svensken i den NHL-statistiken.

– Vi har kontakt med honom. Både han och Anders Nilsson har gjort det väldigt bra. Så det är klart att det är ett målvaktspar som vi zoomar in extra på.

Läs också