Hoppa till huvudinnehåll

Trump utlovar militär upptrappning i Irak

Iraks premiärminister Haider Al-Abadi utverkade löften om mer militär hjälp under sitt möte med Donald Trump i Vita huset
Iraks premiärminister Haider Al-Abadi utverkade löften om mer militär hjälp under sitt möte med Donald Trump i Vita huset Iraks premiärminister Haider Al-Abadi utverkade löften om mer militär hjälp under sitt möte med Donald Trump i Vita huset Bild: EPA/JIM LO SCALZO USA,Donald Trump,Irak,Haider al-Abadi

Iraks premiärminister Haider Al-Abadi säger att han har fått löften om att USA trappar upp sin militära närvaro ytterligare i Irak.

Abadi träffade på måndagen president Donald Trump och hans närmaste medarbetare i Vita huset.

Han fick då löften om att USA förstärker sin militära insats i kampen mot terrorgruppen IS.

Ivrigare än Obama

USA förstärkte sin militära närvaro i Irak redan under andra halvan av president Barack Obamas ämbetsperiod då IS spred sig över stora delar av landet.

Irakiska ock kurdiska styrkor har sedan dess återerövrat en rad IS-kontrollerade städer med stöd av det amerikanska flygvapnet.

Abadi sade efter mötet att Trump verkar mer ivrig att bekämpa IS än vad Obama var.

- Jag tror att de är redo är att göra mer för att kämpa mot terrorism och att vara mer involverade, sade Abadi några timmar efter sitt möte med Trump.

Samarbete inom oljesektorn

Han sade att han fick löften om att USA:s insats inte bara fortsätter utan också trappas upp.

- Men vi måste förstås vara försiktiga här. Vi talar inte om militär konfrontation i sig. Att satsa mer styrkor är en sak medan kampen mot terrorism är en annan sak, tillade Abadi.

Vita huset sade i ett uttalande att "terrorism inte kan besegras med enbart militära medel och de två ledarna talade om behovet att öka det ekonomiska samarbetet särskilt inom oljesektorn."

Trump har flera gånger sagt att USA borde ha roffat åt sig Iraks oljeresurser då det trängde in i landet under president George Bush styre.

Var är hemliga planen?

Abadi som leder en shiadominerad regering, sade att det är av yttersta vikt för en bestående fred att man vinner den sunnimuslimska befolkningens förtroende i Iraks näst största stad Mosul.

IS som har kontrollerat staden i några år är väg att drivas ut ur Mosul med USA:s hjälp och Trump öste beröm över de irakiska soldater som deltar i striden.

- Det är inte ett lätt jobb. Det är ett tufft jobb och era soldater kämpar hårt, sade Trump som under sin valkampanj stoltserade med att han har en hemlig plan för att krossa IS i Irak och Syrien.

Han har inte lagt fram sin påstådda plan än och Abadi fick frågan om han har sett den.

- Jag har inte sett en hel plan, men jag vet att det finns en. Jag har inte sett den, svarade den irakiska premiärministern försiktigt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes