Hoppa till huvudinnehåll

USA:s nya flygregler: Inga bärbara datorer i kabinen från Mellanöstern

Flygpassagerare passerar en skylt om bagagegranskning på LaGuardia 26.1.2014
Flygpassagerare passerar en skylt om bagagegranskning på LaGuardia 26.1.2014 Bild: AFP / Lehtikuva bagage,flygplan

Passagerare från de brådaste flygplatserna i Mellanöstern, Turkiet och Nordafrika måste checka in all elektronik som är större än en mobiltelefon då de flyger till USA. De nya reglerna gäller tillsvidare och från och med tisdagen.

Inga surfplattor, inga bärbara datorer, inga kameror. Bara mobiltelefoner får följa med handbagaget in i kabinen på USA-flyg.

De nya amerikanska flygreglerna gäller direktflyg till USA från de internationella flygplatserna i Amman (Jordanien), Kuwait City (Kuwait), Kairo (Egypten), Istanbul (Turkiet), Riyadh och Jeddah (Saudiarabien), Casablanca (Marocko), Doha (Qatar), Dubai och Abu Dhabi (Förenade Arabemiraten). Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det handlar om ungefär 50 flygningar per dag. Inga amerikanska flygbolag omfattas av elektronikförbudet, bland annat för att inget amerikanskt flygbolag flyger direkt till USA från de aktuella flygplatserna.

Många passagerare undviker att checka in dyrbar elektronik, eftersom man vill hålla den under uppsyn under hela flygningen.

Svårupptäckta bomber bakom de nya reglerna

Nyhetsbyrån AFP citerar amerikanska myndigheter som säger att extremister planerar att smuggla ombord bomber dolda i elektronik på flyg till USA.

Både brittiska BBC och AFP rapporterar att en incident i Somalias huvudstad Mogadishu kan ha fungerat som ett skrämselskott för de amerikanska myndigheterna.

Planet som utsattes för ett bombattentat i Modadishu 2.2.2016.
Planet som utsattes för ett bombattentat i Modadishu 2.2.2016. Bild: EPA/GOOBJOOG Mogadishu,Somalia,terrorism,flygplan,bombattentat

I februari i fjol exploderade det ombord på ett passagerarflyg som tillhörde Daallo Airlines, ett flygbolag baserat i Dubai. Explosionen i kabinen inträffade strax efter att flyget lyft från flygplatsen i Mogadishu.

Piloten lyckades landa igen trots hålet i planets sida. Den misstänkte gärningsmannen tros ha dolt en bomb i sin bärbara dator. Han var den ende som miste livet i dådet.

Om explosionen hade inträffat på normal flyghöjd så hade planet med stor sannolikhet förstörts. Den somaliska terrorgruppen Al-Shabaab tog på sig attentatsförsöket.