Hoppa till huvudinnehåll

Behöver världen människan?

Omslag till Harry Martinsons Aniara
Aniara gjorde Harry Martinson berömd. Omslag till Harry Martinsons Aniara Bild: Albert Bonniers Förlag Harry Martinson,Aniara,svensk litteratur,Science Fiction (Jonathan Thulin),dystopier

Ständigt förefaller den aktuell, Martinsons Aniara från år 1956.

Boken om det havererade rymdskeppet på väg mot sin oundvikliga undergång har omtolkats och omformats och dystopin har återuppstått som film, opera, seriemagasin och inte minst som teater.

Den avgörande impulsen till rymdeposet Aniara sägs Harry Martinson ha fått redan år 1953, när han i sin stjärnkikare såg Andromeda-galaxen. Det världspolitiska läget med Koreakrig och sovjetiska provsprängningar bidrog också till att Harry Martinson ville skriva en bok som kritiserade kapprustningen och haveriet som hotade mänskligheten. Dessutom hade han på egen hand bedrivit studier i astronomi och naturvetenskap.

- Harry Martinson var väl insatt i science fictiontematiken, säger litteraturforskaren och SF-entusiasten Jerry Määttä. Förmodligen hade Martinson läst Jules Verne-Magasinet på 40-talet och inspirerats av rymdberättelserna som importerats från Storbritannien och USA.

Litteraturforskaren Jerry Määttä
Jerry Määttä gillar science fiction. Litteraturforskaren Jerry Määttä Bild: Atte Kaartinen/Yle Science Fiction (Jonathan Thulin),litteraturforskare,Harry Martinson,Aniara,jerry määttä

Rymd-Harrys segertåg

När Aniara utkom år 1956 fick den ett entusiastiskt mottagande. Recensenter i Sverige öste beröm över det nydanande rymdeposet och tidningen Expressen anslog tonen genom att rubricera sin recension: Rymd-Harry visar att han är vår störste diktare just nu.
Förutom hyllningsord kompletterade Expressen sin recension med en författarintervju och en teknisk skiss över rymdfarkosten.
Mot slutet av 50-talet rådde en veritabel Aniara-feber som tog sig uttryck i att allt från restauranger, båtar och vägar uppkallades efter det berömda rymdskeppet.

Form och innehåll

Aniaras 103 sånger ger boken en väldigt originell form, men innehållsmässigt har man ofta överdrivit dess betydelse, säger Jerry Määttä. Rymdskeppets sorliga färd mot sin undergång speglar inte bara rådande tidsstämningar, den tangerar långt innehållet i de dystopiska berättelser som Martinson tagit del av i Jules Verne-Magasinet.

Harry Martinson vid sin skrivmaskin
En tankfull Harry Martinson. Harry Martinson vid sin skrivmaskin Bild: Yle Harry Martinson,svensk litteratur,Rymdopera,Aniara

Ständigt talar boken ändå till nya läsare. Kolossens ensamma färd speglar nya generationers alienation och missmod, samtidigt som bokens filosofiska diskussion om konstens och religionens berättigande i en kall och hänsynslös värld, är minst lika relevant som den var på 50-talet.

Aniara speglar samtiden

Varje generation återskapar sin relation till Aniara. Otaliga teateruppsättningar, filmatiseringar och forskningsprojekt omtolkar och analyserar Aniara, liksom Philip Teirs nyutkomna roman Så här upphör världen.

- Jag tycker om den där konstiga blandningen av futuristisk modernism och nostalgi.

I Philip Teirs roman möter man en klimatdystopisk grupp som håller på att förbereda sig inför den stora undergången. Mänsklighetens inneboende destruktivitet är universell och identifierbar i så väl Teirs som Martinsons bok, och därför passar det mer än väl att den klimatdystopiska gruppen läser Aniara som sin Bibel.
Mänskligheten behöver jorden, men behöver jorden mänskligheten? är en fråga som förenar både Philip Teirs och Harry Martinsons böcker.

samtal om livet, radio vega
I Philip Teirs roman spelar Aniara en central roll. samtal om livet, radio vega Bild: Söderströms förlag/Jouni Harala philip teir

Att bejaka undergången

I Harry Martinssons diktcykel färdas rymdskeppet mot en oundviklig undergång. I Philip Teirs roman representeras rymdskeppet av en dystopisk miljörörelse som inte bara fogar sig i sitt öde, utan även bejakar undergången som om den var särskilt eftersträvansvärd. Men där som Martinson prövar olika medel (religion, konst, kärlek) att lindra besättningens plåga, där är Chris mer absolut och självisk i sin syn på vad mänskligheten behöver.

- Det är narcissistiskt av människan att tänka, att hon ska rädda världen, säger Philip Teir och syftar på rörelsens karismatiske ledare Chris. Han vill ta sina anhängare till en förcivilisatorisk tid där man istället för aktivism och framtidstro ägnar sig åt primitiva riter genom att skälla som hundar eller rita tecken i sanden.

Så här upphör världen heter Philip Teirs roman
Så här upphör världen heter Philip Teirs senaste roman. Så här upphör världen heter Philip Teirs roman Bild: Schildts & Söderströms Philip Teir (Författare),Finlandssvensk litteratur,dystopier,Harry Martinson,Aniara

Aniara är en pessimistisk bok som avfärdar all form av intellektuell och fysisk verksamhet som tillfällig lindring. Det finns inget skydd mot människan, lyder en berömd rad ur boken. Varken religionen, konsten eller kärleken kan hindra mänskligheten från att gå under.

En liten springa lämnar ändå Harry Martinson på glänt i form av nåden.

Philip Teirs karismatiske romanfigur har däremot inte mycket till övers för något så vagt och osäkert som nåden. Chris är mer intresserad av sig själv och sin egen maktutövning. Han är med andra ord en perfekt uppdatering av Harry Martinsons vilsna rymdfarare: självsäker, självupptagen och otåligt väntande på vågen som ska utplåna oss alla.

Men hur fungerar då Aniara idag som en handbok i levnadskonst?

- Den ger en ganska dystopisk, men realistisk syn på mänskligheten, avslutar Philip Teir.

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Förisvängom tar andan ur både dansare och publik

  Mer än 6 000 folkdansare och spelmän underhåller i Åbo.

  Mössorna guppar, tofsarna gungar och kjolarna svänger vida omkring då mer än 6 000 folkdansare och spelmän nu har invaderat Åbo. Och publiken njuter.

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.