Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Så här väljer du en molntjänst som passar dig

Digiträning om molntjänster.
Startbild för digiträning om molntjänster. Digiträning om molntjänster. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Digitreenit

Vad kan du göra om minnet i din mobiltelefon eller dator håller på att överfyllas av bilder och videon? En lösning kan vara att börja använda en molntjänst där du kan förvara dina filer. Börja med att svara på de fyra frågor som presenteras i den här artikeln.

Det samlas bilder och videon i våra digitala apparater i en sådan takt att utrymmet inte räcker till. I en molntjänst finns det mera förvaringsutrymme än i din egen apparat. I molntjänsten kan du också göra säkerhetskopior i fall om din telefon eller dator går sönder eller försvinner. Ett annat syfte med molntjänsten är också att kunna dela filerna med andra.

I slutet av den här artikeln finns en länk till en jämförelse av fem stora molntjänster. Du kan kartlägga dina behov genom att svara på fyra frågor:

1. I en hurudan apparat har du dina bilder och andra filer?

Alla mina apparater har samma operativsystem

Den lättaste lösningen är att använda den molntjänst som kommer med ditt användarkonto. I Appleapparaterna är det iCloud(iCloud Drive) och i Windowsmaskinerna OneDrive. De som använder Android hänvisas till Google Drive. I de här kan du kombinera samma företags textbehandling och tabellprogram.

Ingenting hindrar dig från att stänga av tillverkarens molntjänst och använda någon annan. Du kan också använda flera olika molntjänster parallellt.


Telefonen har ett operativsystem, datorn har ett annat

Google Drive, Microsofts OneDrive och Apples iCloud lovar alla att sträcka sig utanför sina egna operativsystem.

Men lika bra kan du använda dig av andra molntjänster – exempelvis de här, en eller flera samtidigt:

Dropbox, branschens banbrytare
Mega som betonar hemlighållande av uppgifter
Amazon Drive som säljer obegränsat med utrymme
Elisas Pilvilinna
Tresorit som betonar schweizisk säkerhet
Jottacloud som säljs av Gigantti
SugarSync som synkroniserar mappar
SpiderOak eller Sync som betonar datasäkerhet

Alla de här ovannämnda har inte gratisversioner, men de flesta har en gratis testperiod med möjliga begränsningar i funktionalitet.


Min dator har en fritt operativsystem så som Linux Ubuntu

Av de största molntjänsterna är det bara Dropbox och Mega som stöder Linux. Om du är extra mån om datasäkerhet beträffande molntjänster så kan du bekanta dig med tips på datasekretess här.

2. Angående molntjänsternas pris – vilka mängder filer tänker du placera i molntjänsten?

Tusen bilder på mobiltelefonen

Cirka tusen bilder tagna med mobiltelefonen plus en och annan video tar ett par gigabytes med minnesutrymme. För den här mängden lönar det sig ännu inte att betala månadsavgift.

Alla molntjänster har inte en gratisversion. Exempelvis den inhemska Elisa Pilvilinna erbjuder bara den första månaden gratis.

Av molntjänsternas gratisversioner torde 2-5 gigabytes (Gb) räcka för dig. Närmare information hittar du i slutet av den här artikeln.


Tusentals bilder och en hel del videon

Då behöver du sannolikt minst 15-20 gigabytes utrymme. Filstorleken på bilder tagna med en systemkamera är större än bilder tagna med mobiltelefon. Hur mycket utrymme musik och videon tar beror på deras kvalitet och längd.

I Google Drive får du 15 Gb gratis, men en del av utrymmet upptas av e-posten och andra program. I jämförelse i slutet av artikeln blir det klart att Mega erbjuder mest gratis utrymme.

I de andra stora molntjänsterna kommer du inte undan gratis. Betala ändå inte i onödan för terabytes (1000 gigabytes), om det skulle räcka med 50 gigabytes.


Tusentals bilder och massor med videon

Av de stora molntjänsterna erbjuder Mega mest utrymme: 50 Gb. De andra molntjänsternas gratisversioner har inte tillräckligt med utrymme.

I de avgiftsbelagda molntjänsterna behöver du troligen mer utrymme än 25-30 Gb. En del av betalpaketens månadsavgifter kan du se i jämförelsen i slutet av artikeln.

I de stora molntjänsterna kan du i Google Drive och OneDrive (endast i en Windows Phone) spara bilderna som "packade"; då tar de mindre plats. I Dropbox, Mega och iCloud sparas filerna i originalstorlek. I iCloud kan du i din egen apparat (till exempel iPhone) optimera lagring av material. Då lagras bilderna och videorna i mer utrymmessnåla format på telefonen, medan de högupplösta versionerna i ursprungsformatet lagras i iCloud.

Använder du molnet för förvara data, inte för att dela? Då är det förmånligare att köpa en en extern hårdskiva eller skivminnesenhet i stället för att betala 10 euro i månaden för en molntjänst.

3. Vill du dela bilder och annat material i molnet?

Bland familjemedlemmar och vänner

Har alla samma apparat, t.ex. iPhone? Då är tillverkarens egen molntjänst troligen smidigast att använda.

Eller vill du på ett enkelt sätt dela bilder från t.ex. din Huaweitelefon till någon som använder en iPad? Välj då en av de molntjänsterna som är oberoende från de stora (Microsoft, Google, Apple) tillverkarna. Det lönar sig att jämföra deras användarvänlighet i gratisversionerna.

I de stora molntjänsterna kan du dela bilder och andra filer också till personer som inte har ett eget konto i just den molntjänsten. En e-postadress räcker. Förstås är det lättare att dela om mottagaren också har molntjänstens konto.


Till vem som helst

Den smidigaste lösningen torde vara någon annan än de molntjänster som de tre största (Microsoft, Google, Apple) äger. Ta ändå reda på molntjänsternas skillnader. I jämförelsen i slutet av artikeln finns två stora molntjänster med: Dropbox och Mega.


Jag delar inga filer

Du kan välja vilken molntjänst som helst.

Kontrollera ändå om det skulle vara förmånligare med en extern hårdskiva eller skivminnesenhet än med en molntjänst som kan innebära månads- eller årsavgifter.

4. Hur förhåller du dig till molntjänsternas integritet och datasekretess?

Jag delar alla bilder och musiklistor på sociala medier

Använd vilken molntjänst som helst.

Kom ändå ihåg att många molntjänster rapporterar din användning till olika annonsörer.

Också skadeprogram kan komma åt din molntjänst. Exempelvis Dropbox rykte naggades i kanten år 2016 på grund av en lösenordsläcka.


Emellanåt bekymrar datasekretessen - emellanåt inte alls

Molntjänsten svävar på riktigt inte i himlen. Användarens filer lagras i datacentraler, alltså i maskinhallar. Platsen på molntjänstens huvudkontor och maskinhall avgör vilket lands regler de följer. Det här påverkar datasekretessen.

EU:s lagstiftning beträffande datasekretess håller på att skärpas. Men många stora företag är hemlighetsfulla. En av Microsofts datacentraler finns "någonstans i Nyland" och en av Googles 15 servicecentraler finns i Fredrikshamn. På basen av det här kan man ändå inte vara säker på att Microsofts OneDrive eller Google Drives finländska användares data skulle förvaras just i de här datahallarna i Finland.

Vi frågade Google och Apple var de lagrar de finländska användarnas datainformation. De svarade inte på frågan.

Elisa Pilvilinna är för tillfället den enda molntjänsten som förvarar data i Finland. Jottacloud och Tresorit betonar sin europeiska tillhörighet.


Jag vill kontrollera min egen data så noggrant som möjligt

Glöm alla molntjänster! Gör en säkerhetskopia av dina filer och spara dem på en extern hårdskiva och/eller på en skivminnesenhet.

Populärt med molntjänster

En tredjedel av finländarna använder sig av molntjänster. Det lönar sig att jämföra molntjänsternas användarvänlighet och lämplighet för eget bruk genom att testa på gratisversionerna. Utförligare statistik på finska finns hos Statistikcentralen.

Jämförelse av fem stora molntjänster som har gratisversioner

Vi jämför Dropbox, Mega, OneDrive, iCloud och Google Drive

MolntjänstDROPBOXMEGAONEDRIVEICLOUD / ICLOUD DRIVEGOOGLE DRIVE
Vem är ägaren?Dropbox Inc.Mega LimitedMicrosoftAppleGoogle
Tydligaste skillnaden till de andraAnvändarvänlig. Minst gratisutrymme.Betonar datasekretessen. Mest gratisutrymme.För Windows användare.En del av Office 365 -paketet.För Apple användare. Filerna delas i iCloud Drive.Fungerar bäst inom Googles system.
Fungerar med vilka operativsystem?Android, iOS, Mac OS X, Microsoft Windows, Windows Phone, Linux.Android, iOS, Mac OS X, Microsoft Windows, Windows Phone, Linux.Windows, Android, iOS. OneDrive ingår i Windows version 8.1 och 10.iOS, Mac OS, Windows.PC, Mac, Android, iOS
Gratis utrymme *2 gigabytes (Gb)50 Gb5 Gb5 Gb15 Gb
Tillägsutrymme per månad **8,25 e (1 terabytes Tb alltså 1000 gigabytes).4,99 e (200 Gb). 9,99 e (500 Gb). 19,99 e (2 Tb).2 e (50 Gb). 7 e (1 Tb).0,99 e (50 Gb). 2,99 e (200 Gb). 9,99 e (1 Tb). 19,99 e (2 Tb).4 e (30 Gb). 9,99 e (1 Tb).
Finns stödtjänsterna på svenska?JaJaNej men finns på finska.Ja men inte allt.Ja
AnnatWebbläsaren fungerar bäst i Chrome eller Firefox.Från Windows 10:an kan man inte ta bort OneDrive men man får den gömd så att den slutar att synkronisera filerna.Obligatorisk för de som använder Apples mobil. Besvärligt att installera ett konto för de som har android.

* I iCloud och Google Drive upptar e-post och tjänstens interna program utrymme.
** Prisuppgifter från februari 2017.

Ursprungsartikeln är skriven av redaktör Katja Solla på Yle Oppiminen.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix