Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Så här väljer du en molntjänst som passar dig

En bild på en flicka vid en dator.
Startbild för digiträning om molntjänster. En bild på en flicka vid en dator. molntjänster,Digitala tjänster,digiträning

Vad kan du göra om minnet i din mobiltelefon eller dator håller på att överfyllas av bilder och videon? En lösning kan vara att börja använda en molntjänst där du kan förvara dina filer. Börja med att svara på de fyra frågor som presenteras i den här artikeln.

Det samlas bilder och videon i våra digitala apparater i en sådan takt att utrymmet inte räcker till. I en molntjänst finns det mera förvaringsutrymme än i din egen apparat. I molntjänsten kan du också göra säkerhetskopior i fall om din telefon eller dator går sönder eller försvinner. Ett annat syfte med molntjänsten är också att kunna dela filerna med andra.

I slutet av den här artikeln finns en länk till en jämförelse av fem stora molntjänster. Du kan kartlägga dina behov genom att svara på fyra frågor:

1. I en hurudan apparat har du dina bilder och andra filer?

Alla mina apparater har samma operativsystem

Den lättaste lösningen är att använda den molntjänst som kommer med ditt användarkonto. I Appleapparaterna är det iCloud(iCloud Drive) och i Windowsmaskinerna OneDrive. De som använder Android hänvisas till Google Drive. I de här kan du kombinera samma företags textbehandling och tabellprogram.

Ingenting hindrar dig från att stänga av tillverkarens molntjänst och använda någon annan. Du kan också använda flera olika molntjänster parallellt.


Telefonen har ett operativsystem, datorn har ett annat

Google Drive, Microsofts OneDrive och Apples iCloud lovar alla att sträcka sig utanför sina egna operativsystem.

Men lika bra kan du använda dig av andra molntjänster – exempelvis de här, en eller flera samtidigt:

Dropbox, branschens banbrytare
Mega som betonar hemlighållande av uppgifter
Amazon Drive som säljer obegränsat med utrymme
Elisas Pilvilinna
Tresorit som betonar schweizisk säkerhet
Jottacloud som säljs av Gigantti
SugarSync som synkroniserar mappar
SpiderOak eller Sync som betonar datasäkerhet

Alla de här ovannämnda har inte gratisversioner, men de flesta har en gratis testperiod med möjliga begränsningar i funktionalitet.


Min dator har en fritt operativsystem så som Linux Ubuntu

Av de största molntjänsterna är det bara Dropbox och Mega som stöder Linux. Om du är extra mån om datasäkerhet beträffande molntjänster så kan du bekanta dig med tips på datasekretess här.

2. Angående molntjänsternas pris – vilka mängder filer tänker du placera i molntjänsten?

Tusen bilder på mobiltelefonen

Cirka tusen bilder tagna med mobiltelefonen plus en och annan video tar ett par gigabytes med minnesutrymme. För den här mängden lönar det sig ännu inte att betala månadsavgift.

Alla molntjänster har inte en gratisversion. Exempelvis den inhemska Elisa Pilvilinna erbjuder bara den första månaden gratis.

Av molntjänsternas gratisversioner torde 2-5 gigabytes (Gb) räcka för dig. Närmare information hittar du i slutet av den här artikeln.


Tusentals bilder och en hel del videon

Då behöver du sannolikt minst 15-20 gigabytes utrymme. Filstorleken på bilder tagna med en systemkamera är större än bilder tagna med mobiltelefon. Hur mycket utrymme musik och videon tar beror på deras kvalitet och längd.

I Google Drive får du 15 Gb gratis, men en del av utrymmet upptas av e-posten och andra program. I jämförelse i slutet av artikeln blir det klart att Mega erbjuder mest gratis utrymme.

I de andra stora molntjänsterna kommer du inte undan gratis. Betala ändå inte i onödan för terabytes (1000 gigabytes), om det skulle räcka med 50 gigabytes.


Tusentals bilder och massor med videon

Av de stora molntjänsterna erbjuder Mega mest utrymme: 50 Gb. De andra molntjänsternas gratisversioner har inte tillräckligt med utrymme.

I de avgiftsbelagda molntjänsterna behöver du troligen mer utrymme än 25-30 Gb. En del av betalpaketens månadsavgifter kan du se i jämförelsen i slutet av artikeln.

I de stora molntjänsterna kan du i Google Drive och OneDrive (endast i en Windows Phone) spara bilderna som "packade"; då tar de mindre plats. I Dropbox, Mega och iCloud sparas filerna i originalstorlek. I iCloud kan du i din egen apparat (till exempel iPhone) optimera lagring av material. Då lagras bilderna och videorna i mer utrymmessnåla format på telefonen, medan de högupplösta versionerna i ursprungsformatet lagras i iCloud.

Använder du molnet för förvara data, inte för att dela? Då är det förmånligare att köpa en en extern hårdskiva eller skivminnesenhet i stället för att betala 10 euro i månaden för en molntjänst.

3. Vill du dela bilder och annat material i molnet?

Bland familjemedlemmar och vänner

Har alla samma apparat, t.ex. iPhone? Då är tillverkarens egen molntjänst troligen smidigast att använda.

Eller vill du på ett enkelt sätt dela bilder från t.ex. din Huaweitelefon till någon som använder en iPad? Välj då en av de molntjänsterna som är oberoende från de stora (Microsoft, Google, Apple) tillverkarna. Det lönar sig att jämföra deras användarvänlighet i gratisversionerna.

I de stora molntjänsterna kan du dela bilder och andra filer också till personer som inte har ett eget konto i just den molntjänsten. En e-postadress räcker. Förstås är det lättare att dela om mottagaren också har molntjänstens konto.


Till vem som helst

Den smidigaste lösningen torde vara någon annan än de molntjänster som de tre största (Microsoft, Google, Apple) äger. Ta ändå reda på molntjänsternas skillnader. I jämförelsen i slutet av artikeln finns två stora molntjänster med: Dropbox och Mega.


Jag delar inga filer

Du kan välja vilken molntjänst som helst.

Kontrollera ändå om det skulle vara förmånligare med en extern hårdskiva eller skivminnesenhet än med en molntjänst som kan innebära månads- eller årsavgifter.

4. Hur förhåller du dig till molntjänsternas integritet och datasekretess?

Jag delar alla bilder och musiklistor på sociala medier

Använd vilken molntjänst som helst.

Kom ändå ihåg att många molntjänster rapporterar din användning till olika annonsörer.

Också skadeprogram kan komma åt din molntjänst. Exempelvis Dropbox rykte naggades i kanten år 2016 på grund av en lösenordsläcka.


Emellanåt bekymrar datasekretessen - emellanåt inte alls

Molntjänsten svävar på riktigt inte i himlen. Användarens filer lagras i datacentraler, alltså i maskinhallar. Platsen på molntjänstens huvudkontor och maskinhall avgör vilket lands regler de följer. Det här påverkar datasekretessen.

EU:s lagstiftning beträffande datasekretess håller på att skärpas. Men många stora företag är hemlighetsfulla. En av Microsofts datacentraler finns "någonstans i Nyland" och en av Googles 15 servicecentraler finns i Fredrikshamn. På basen av det här kan man ändå inte vara säker på att Microsofts OneDrive eller Google Drives finländska användares data skulle förvaras just i de här datahallarna i Finland.

Vi frågade Google och Apple var de lagrar de finländska användarnas datainformation. De svarade inte på frågan.

Elisa Pilvilinna är för tillfället den enda molntjänsten som förvarar data i Finland. Jottacloud och Tresorit betonar sin europeiska tillhörighet.


Jag vill kontrollera min egen data så noggrant som möjligt

Glöm alla molntjänster! Gör en säkerhetskopia av dina filer och spara dem på en extern hårdskiva och/eller på en skivminnesenhet.

Populärt med molntjänster

En tredjedel av finländarna använder sig av molntjänster. Det lönar sig att jämföra molntjänsternas användarvänlighet och lämplighet för eget bruk genom att testa på gratisversionerna. Utförligare statistik på finska finns hos Statistikcentralen.

Jämförelse av fem stora molntjänster som har gratisversioner

Vi jämför Dropbox, Mega, OneDrive, iCloud och Google Drive

MolntjänstDROPBOXMEGAONEDRIVEICLOUD / ICLOUD DRIVEGOOGLE DRIVE
Vem är ägaren?Dropbox Inc.Mega LimitedMicrosoftAppleGoogle
Tydligaste skillnaden till de andraAnvändarvänlig. Minst gratisutrymme.Betonar datasekretessen. Mest gratisutrymme.För Windows användare.En del av Office 365 -paketet.För Apple användare. Filerna delas i iCloud Drive.Fungerar bäst inom Googles system.
Fungerar med vilka operativsystem?Android, iOS, Mac OS X, Microsoft Windows, Windows Phone, Linux.Android, iOS, Mac OS X, Microsoft Windows, Windows Phone, Linux.Windows, Android, iOS. OneDrive ingår i Windows version 8.1 och 10.iOS, Mac OS, Windows.PC, Mac, Android, iOS
Gratis utrymme *2 gigabytes (Gb)50 Gb5 Gb5 Gb15 Gb
Tillägsutrymme per månad **8,25 e (1 terabytes Tb alltså 1000 gigabytes).4,99 e (200 Gb). 9,99 e (500 Gb). 19,99 e (2 Tb).2 e (50 Gb). 7 e (1 Tb).0,99 e (50 Gb). 2,99 e (200 Gb). 9,99 e (1 Tb). 19,99 e (2 Tb).4 e (30 Gb). 9,99 e (1 Tb).
Finns stödtjänsterna på svenska?JaJaNej men finns på finska.Ja men inte allt.Ja
AnnatWebbläsaren fungerar bäst i Chrome eller Firefox.Från Windows 10:an kan man inte ta bort OneDrive men man får den gömd så att den slutar att synkronisera filerna.Obligatorisk för de som använder Apples mobil. Besvärligt att installera ett konto för de som har android.

* I iCloud och Google Drive upptar e-post och tjänstens interna program utrymme.
** Prisuppgifter från februari 2017.

Med våra Digiträningar kan du öva dig på nyttiga digitala färdigheter på egen hand – du får tips på bättre sökfunktioner på nätet eller enkla tangentbordskommandon och mycket annat.
Här hitter du våra Digiträningar!

Ursprungsartikeln är skriven av redaktör Katja Solla på Yle Oppiminen.

Digiträning