Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning 18: Så här väljer du en molntjänst som passar dig

Digiträning om molntjänster.
Startbild för digiträning om molntjänster. Digiträning om molntjänster. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Digitreenit

Vad kan du göra om minnet i din mobiltelefon eller dator håller på att överfyllas av bilder och videon? En lösning kan vara att börja använda en molntjänst där du kan förvara dina filer. Börja med att svara på de fyra frågor som presenteras i den här artikeln.

Det samlas bilder och videon i våra digitala apparater i en sådan takt att utrymmet inte räcker till. I en molntjänst finns det mera förvaringsutrymme än i din egen apparat. I molntjänsten kan du också göra säkerhetskopior i fall om din telefon eller dator går sönder eller försvinner. Ett annat syfte med molntjänsten är också att kunna dela filerna med andra.

I slutet av den här artikeln finns en länk till en jämförelse av fem stora molntjänster. Du kan kartlägga dina behov genom att svara på fyra frågor:

1. I en hurudan apparat har du dina bilder och andra filer?

Alla mina apparater har samma operativsystem

Den lättaste lösningen är att använda den molntjänst som kommer med ditt användarkonto. I Appleapparaterna är det iCloud(iCloud Drive) och i Windowsmaskinerna OneDrive. De som använder Android hänvisas till Google Drive. I de här kan du kombinera samma företags textbehandling och tabellprogram.

Ingenting hindrar dig från att stänga av tillverkarens molntjänst och använda någon annan. Du kan också använda flera olika molntjänster parallellt.


Telefonen har ett operativsystem, datorn har ett annat

Google Drive, Microsofts OneDrive och Apples iCloud lovar alla att sträcka sig utanför sina egna operativsystem.

Men lika bra kan du använda dig av andra molntjänster – exempelvis de här, en eller flera samtidigt:

Dropbox, branschens banbrytare
Mega som betonar hemlighållande av uppgifter
Amazon Drive som säljer obegränsat med utrymme
Elisas Pilvilinna
Tresorit som betonar schweizisk säkerhet
Jottacloud som säljs av Gigantti
SugarSync som synkroniserar mappar
SpiderOak eller Sync som betonar datasäkerhet

Alla de här ovannämnda har inte gratisversioner, men de flesta har en gratis testperiod med möjliga begränsningar i funktionalitet.


Min dator har en fritt operativsystem så som Linux Ubuntu

Av de största molntjänsterna är det bara Dropbox och Mega som stöder Linux. Om du är extra mån om datasäkerhet beträffande molntjänster så kan du bekanta dig med tips på datasekretess här.

2. Angående molntjänsternas pris – vilka mängder filer tänker du placera i molntjänsten?

Tusen bilder på mobiltelefonen

Cirka tusen bilder tagna med mobiltelefonen plus en och annan video tar ett par gigabytes med minnesutrymme. För den här mängden lönar det sig ännu inte att betala månadsavgift.

Alla molntjänster har inte en gratisversion. Exempelvis den inhemska Elisa Pilvilinna erbjuder bara den första månaden gratis.

Av molntjänsternas gratisversioner torde 2-5 gigabytes (Gb) räcka för dig. Närmare information hittar du i slutet av den här artikeln.


Tusentals bilder och en hel del videon

Då behöver du sannolikt minst 15-20 gigabytes utrymme. Filstorleken på bilder tagna med en systemkamera är större än bilder tagna med mobiltelefon. Hur mycket utrymme musik och videon tar beror på deras kvalitet och längd.

I Google Drive får du 15 Gb gratis, men en del av utrymmet upptas av e-posten och andra program. I jämförelse i slutet av artikeln blir det klart att Mega erbjuder mest gratis utrymme.

I de andra stora molntjänsterna kommer du inte undan gratis. Betala ändå inte i onödan för terabytes (1000 gigabytes), om det skulle räcka med 50 gigabytes.


Tusentals bilder och massor med videon

Av de stora molntjänsterna erbjuder Mega mest utrymme: 50 Gb. De andra molntjänsternas gratisversioner har inte tillräckligt med utrymme.

I de avgiftsbelagda molntjänsterna behöver du troligen mer utrymme än 25-30 Gb. En del av betalpaketens månadsavgifter kan du se i jämförelsen i slutet av artikeln.

I de stora molntjänsterna kan du i Google Drive och OneDrive (endast i en Windows Phone) spara bilderna som "packade"; då tar de mindre plats. I Dropbox, Mega och iCloud sparas filerna i originalstorlek. I iCloud kan du i din egen apparat (till exempel iPhone) optimera lagring av material. Då lagras bilderna och videorna i mer utrymmessnåla format på telefonen, medan de högupplösta versionerna i ursprungsformatet lagras i iCloud.

Använder du molnet för förvara data, inte för att dela? Då är det förmånligare att köpa en en extern hårdskiva eller skivminnesenhet i stället för att betala 10 euro i månaden för en molntjänst.

3. Vill du dela bilder och annat material i molnet?

Bland familjemedlemmar och vänner

Har alla samma apparat, t.ex. iPhone? Då är tillverkarens egen molntjänst troligen smidigast att använda.

Eller vill du på ett enkelt sätt dela bilder från t.ex. din Huaweitelefon till någon som använder en iPad? Välj då en av de molntjänsterna som är oberoende från de stora (Microsoft, Google, Apple) tillverkarna. Det lönar sig att jämföra deras användarvänlighet i gratisversionerna.

I de stora molntjänsterna kan du dela bilder och andra filer också till personer som inte har ett eget konto i just den molntjänsten. En e-postadress räcker. Förstås är det lättare att dela om mottagaren också har molntjänstens konto.


Till vem som helst

Den smidigaste lösningen torde vara någon annan än de molntjänster som de tre största (Microsoft, Google, Apple) äger. Ta ändå reda på molntjänsternas skillnader. I jämförelsen i slutet av artikeln finns två stora molntjänster med: Dropbox och Mega.


Jag delar inga filer

Du kan välja vilken molntjänst som helst.

Kontrollera ändå om det skulle vara förmånligare med en extern hårdskiva eller skivminnesenhet än med en molntjänst som kan innebära månads- eller årsavgifter.

4. Hur förhåller du dig till molntjänsternas integritet och datasekretess?

Jag delar alla bilder och musiklistor på sociala medier

Använd vilken molntjänst som helst.

Kom ändå ihåg att många molntjänster rapporterar din användning till olika annonsörer.

Också skadeprogram kan komma åt din molntjänst. Exempelvis Dropbox rykte naggades i kanten år 2016 på grund av en lösenordsläcka.


Emellanåt bekymrar datasekretessen - emellanåt inte alls

Molntjänsten svävar på riktigt inte i himlen. Användarens filer lagras i datacentraler, alltså i maskinhallar. Platsen på molntjänstens huvudkontor och maskinhall avgör vilket lands regler de följer. Det här påverkar datasekretessen.

EU:s lagstiftning beträffande datasekretess håller på att skärpas. Men många stora företag är hemlighetsfulla. En av Microsofts datacentraler finns "någonstans i Nyland" och en av Googles 15 servicecentraler finns i Fredrikshamn. På basen av det här kan man ändå inte vara säker på att Microsofts OneDrive eller Google Drives finländska användares data skulle förvaras just i de här datahallarna i Finland.

Vi frågade Google och Apple var de lagrar de finländska användarnas datainformation. De svarade inte på frågan.

Elisa Pilvilinna är för tillfället den enda molntjänsten som förvarar data i Finland. Jottacloud och Tresorit betonar sin europeiska tillhörighet.


Jag vill kontrollera min egen data så noggrant som möjligt

Glöm alla molntjänster! Gör en säkerhetskopia av dina filer och spara dem på en extern hårdskiva och/eller på en skivminnesenhet.

Populärt med molntjänster

En tredjedel av finländarna använder sig av molntjänster. Det lönar sig att jämföra molntjänsternas användarvänlighet och lämplighet för eget bruk genom att testa på gratisversionerna. Utförligare statistik på finska finns hos Statistikcentralen.

Jämförelse av fem stora molntjänster som har gratisversioner

Vi jämför Dropbox, Mega, OneDrive, iCloud och Google Drive

MolntjänstDROPBOXMEGAONEDRIVEICLOUD / ICLOUD DRIVEGOOGLE DRIVE
Vem är ägaren?Dropbox Inc.Mega LimitedMicrosoftAppleGoogle
Tydligaste skillnaden till de andraAnvändarvänlig. Minst gratisutrymme.Betonar datasekretessen. Mest gratisutrymme.För Windows användare.En del av Office 365 -paketet.För Apple användare. Filerna delas i iCloud Drive.Fungerar bäst inom Googles system.
Fungerar med vilka operativsystem?Android, iOS, Mac OS X, Microsoft Windows, Windows Phone, Linux.Android, iOS, Mac OS X, Microsoft Windows, Windows Phone, Linux.Windows, Android, iOS. OneDrive ingår i Windows version 8.1 och 10.iOS, Mac OS, Windows.PC, Mac, Android, iOS
Gratis utrymme *2 gigabytes (Gb)50 Gb5 Gb5 Gb15 Gb
Tillägsutrymme per månad **8,25 e (1 terabytes Tb alltså 1000 gigabytes).4,99 e (200 Gb). 9,99 e (500 Gb). 19,99 e (2 Tb).2 e (50 Gb). 7 e (1 Tb).0,99 e (50 Gb). 2,99 e (200 Gb). 9,99 e (1 Tb). 19,99 e (2 Tb).4 e (30 Gb). 9,99 e (1 Tb).
Finns stödtjänsterna på svenska?JaJaNej men finns på finska.Ja men inte allt.Ja
AnnatWebbläsaren fungerar bäst i Chrome eller Firefox.Från Windows 10:an kan man inte ta bort OneDrive men man får den gömd så att den slutar att synkronisera filerna.Obligatorisk för de som använder Apples mobil. Besvärligt att installera ett konto för de som har android.

* I iCloud och Google Drive upptar e-post och tjänstens interna program utrymme.
** Prisuppgifter från februari 2017.

Ursprungsartikeln är skriven av redaktör Katja Solla på Yle Oppiminen.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Vetamix

 • Närbild av stackmyra

  I myrstacken har alla en uppgift

  Myran gillar honungsdagg som faktiskt är bladlusbajs.

  Myran är en insekt som har sex ben och är ungefär 1 cm lång. De vuxna myrornas favoritföda är den söta avföringen från bladlöss som kallas honungsdagg.

 • En citronfjäril på en tussilago

  Citronfjärilen är en turfjäril

  Citronfjärilen är inte alltid citrongul.

  Förr i tiden ansåg man att det året skulle bli lyckosamt om den första fjärilen man såg om våren var en citronfjäril. Citronfjärilen Gonepteryx rhamni är en av våra vanligaste dagfjärilar.

 • Grodan lägger tusentals ägg

  Av 3000 ägg utvecklas bara omkring 5 till vuxna grodor.

  Grodorna samlas i vattensamlingar för att leka i april-juni. De lägger sina ägg i form av stora romklumpar. En groda lägger omkring 1000-3000 grodägg samtidigt, men fienderna är många och bara omkring 5 av 3000 utvecklas till vuxna grodor. Äggen ser ut som genomskinliga geléklumpar med svarta prickar i mitten. Prickarna är de egentliga äggen. Grodrommen sjunker först till bottnen.

 • Två tranor

  Tranan dansar in våren

  Tranplogar är ett säkert vårtecken.

  Då tranplogarna dyker upp i april kan ingen längre undvika att inse att våren är här. Plogarna är högljudda, väl synliga och rör sig långsamt framåt, så man hinner studera dem i lugn och ro. Många andra fåglar flyger också i plogformation, men tranplogarna är lätta att känna igen. Tranan är en stor fågel som flyger med både halsen och de långa benen utsträckta och slår lugnt med vingarna.

 • Stare vid sitt bo

  Staren är en skicklig härmare

  Är det en mobiltelefon, ett tåg eller en stare?

  Staren hör till våra tidigaste vårfåglar. Den övervintrar främst i Västeuropa. Redan i mars kan man se starar på snöfria områden, där de delar på födan med sånglärkor och tofsvipor.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 5: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 9: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 10: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 13: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning om Instagram.

  Digiträning 19: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Huvudbild för Digiträning 20 om webbläsare

  Digiträning 20: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Solsystemet

  Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Dvärgplaneten Plutå med månen Charon.

  Jakten på Planet 9 är igång - du kan hjälpa till med att leta!

  Det finns gott om kandidater där ute i mörkret.

  Drygt tio år efter att Pluto blev av med titeln som planet pågår nu letandet efter en himlakropp som kunde inta dess plats som den nionde planeten. Och för att leta genom teleskopbilderna av solsystemets mörka utkanter med sina otaliga ouptäckta världar, har astronomerna vänt sig till allmänheten för hjälp.

 • En vit duva

  Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Galaxgruppen Abell 1689

  Välkommen till Kraftens mörka sida

  Sjuttio procent av universum består av den, "The dark side".

  Är du någon gång på en fest där de övriga gästerna är fysiker, förstör inte stämningen genom att fråga vad mörk energi är för någonting. De har nämligen ingen aning, trots att den sägs utgöra sjuttio procent av hela universum. Nu har ännu ett försök gjorts att förklara bort den här elefanten i vetenskapens vardagsrum.

 • Edith Södergran

  Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Still från programmet grymt härligt i norden.

  Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

  "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.

  Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Viveca Hansson är scout och ivrig miljövän.

  “Återvinning är viktigt för att få en hållbarare miljö”

  Högstadieelev: vad är återvinning?

  Slänger du dina gamla kläder i skräpkorgen? Återvinning är viktigt för en hållbarare miljö, säger Esboscouten Viveca Hansson. Bland högstadieeleverna i Storängens skola i Esbo är det många som ger tummen upp för återvinning medan andra inte ens hört ordet.

 • En bild med texten "rubriken har makten".

  En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Frivilliga hjälper barnen ur båten

  Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Vad betyder asyl?

  Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • Uno Cygnaeus och en grupp skolelever.

  Finländska pedagoger som reformerade skolan

  Hur fick vi finländare lika möjlighet till utbildning?

  Uno Cygnaeus, Viktor von Wright och Mikael Soininen var tre betydelsefulla och inspirerande pedgoger under 1800-talet och 1900-talets början. De verkade alla för jämlikhet i samhället och för bättre utbildning.

 • Räv

  Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Europas största rovdjur

  Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Progamledaren Line Jansrud pekar på en ritning på en naken kvinnomage.

  Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

Nyligen publicerat - Vetamix