Hoppa till huvudinnehåll

Ett år sedan Brysselattackerna – många anhöriga till terroroffer känner sig svikna och utelämnade

Människor på Place de la Bourse i Bryssel efter terrorattackerna 22.3.2016.
Människor på Place de la Bourse i Bryssel efter terrorattackerna 22.3.2016. Människor på Place de la Bourse i Bryssel efter terrorattackerna 22.3.2016. Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Bryssel,Place de la Bourse,Belgien,sorg,terrorism,terrorattacker

Det har gått exakt ett år sedan terroristerna slog till mot Bryssels flygplats och metrostationen Maelbeek. Totalt dödades 32 personer och över 300 personer skadades.

Inför ettårsdagen riktar både skadade och anhöriga till terroroffren kritik mot hur de belgiska myndigheternas har skött eftervården. Många upplever att de har fastnat i byråkratin.

En av dem är belgaren Eddy Van Calster. Hans fru Fabienne dödades av självmordsbombare när hon arbetade vid incheckningen på flygplatsen Zaventem.

- Egentligen borde hon redan ha slutat för dagen men hon jobbade någon minut övertid. Det var hennes sista arbetstur innan vår gemensamma semester. Men hon kom aldrig hem, berättar han med sorg i rösten.

I dag på minnesceremonin utanför flygplatsen framför han en sång har skrivit till minnet av henne. De hann vara gifta i över 30 år.

- Vi träffades första gången när vi var barn i tioårsåldern, redan då gillade vi varandra. När vi var tonåringar blev vi ett par, hon var mitt allt, säger han.

Eddy Van Calster ser på en bild av sin fru som dog i attacken för ett år sedan.
Eddy Van Calster ser på en bild av sin fru som dog i attacken för ett år sedan. Eddy Van Calster ser på en bild av sin fru som dog i attacken för ett år sedan. Bild: Yle / Daniel Olin Terrordåden i Bryssel 2016,terrorism,Bryssel,eddy van calster

"Myndigheternas agerande under all kritik"

Jag träffar Eddie i en hotellobby bara ett femtiotal meter från incheckningsterminalen. Det är första gången han besöker flygplatsen sedan attacken den 22 mars ifjol.

Inne på flygplatsen har det mesta återgått till det normala – de materiella skadorna har redan för länge sedan reparerats.

Men för Eddy van Calster och hans två fullvuxna barn är inget som förut.

Frun Fabienne Vansteenkiste blev 51 år
Frun Fabienne Vansteenkiste blev 51 år Frun Fabienne Vansteenkiste blev 51 år Bild: Yle / Daniel Olin Terrordåden i Bryssel 2016,terrorism,Bryssel

- Det känns som vårt sorgearbete är på hälft. Vi har inte hunnit sörja istället har vi kastats in i en kaotisk byråkratisk djungel. All vår tid har gått år att förstå vad vi ska göra med alla papper som vi ombeds att fylla i.

Han är inte ensam med sin kritik. Inför ettårsdagen har både skadade och anhöriga riktat skarp kritik mot hur både de belgiska myndigheterna och försäkringsbolagen har agerat efter attackerna.

- Terroroffer kan inte jämföras med att andra offer, men myndigheterna ser oss inte som en speciell grupp med speciella behov, säger Eddie och menar att myndigheterna inte verkar ha en aning om hur man ska handskas med människor som skadats eller förlorat en nära anhörig i en terrorattack.

"Jag hoppas en dag komma på benen igen"

Eddy van Calster berättar att det senaste året varit en ända lång mardröm

- Jag har varit tvungen att sluta jobba som psykolog. Det går inte vårda andra samtidigt som man själv är i behov av hjälp, säger han och försöker hålla tillbaka ilskan men säger att det är svårt.

Jag hoppas papperskriget skulle ta slut så jag kunde börja processa det som hänt. Men i dag går all min tid åt att hjälpa andra människor som också drabbats och känner lika utelämnade som jag, säger Eddy van Calster.

Belgiens inrikesminister Jan Jambon har i belgisk media medgett att det finns mycket som myndigheterna borde ha gjort bättre för att göra livet om möjligt lite lättare för de anhöriga.

Läs också