Hoppa till huvudinnehåll

”Ferrari gör Mercedes nervösa – Räikkönen kommer slåss om segrar”

Kimi Räikkönens Ferraribil, suddig.
Kimi Räikkönen och Ferrari ser starkare ut än på länge. Kimi Räikkönens Ferraribil, suddig. Bild: All Over Press Kimi Räikkönen,Formel 1,Scuderia Ferrari

Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens har förvånats av Ferraris imponerande framfart i testerna. Det är goda nyheter för Kimi Räikkönen. Han är definitivt uppe och kör om segrar i år, säger af Petersens.

Med Australiens GP inprickat på söndag är det hög tid att ta temperaturen på F1-startfältet. Som vanligt har Fredrik af Petersens följt med det som hänt under vintern – den svenska F1-veteranen är mest imponerad av Ferrari.

– Ferrari är kanske lite starkare än jag trodde de skulle vara. De gav ett intryck som jag tror Mercedes blev lite nervösa för under de sista testerna i Spanien.

I Spaniens tester klockades Ferrari för de två snabbaste tiderna, Räikkönen var vassast av alla. Är Mercedes favorit trots det, eller är det Ferraris tur att axla favoritskapet?

– Jag tror de delar på det. Jag tror att Ferrari maskade där nere, fastän de fick de två snabbaste tiderna. Jag tippar det blir en uppgörelse mellan Ferrari och Mercedes. Så skulle det inte förvåna om Red Bull sticker upp och förstör planerna för dem.

Sista chansen för Kimi?

Redan i fjol spekulerades det i att Kimi Räikkönen inte skulle få fortsatt förtroende av Ferrari – men det blev ett år till i det klassiska stallet för veteranen.

Årets upplaga av F1 kan vara sista chansen för Räikkönen att på allvar slåss om titeln.

Vad säger du om Räikkönens chanser i år?

– Kimi är Kimi, racerförare ut i fingerspetsarna. Om bilen är lika bra som vi såg i testen i Barcelona, så kan Kimi definitivt vara med och slåss om segrar. Om det räcker till VM-titeln? Vi får se. Men definitivt är han uppe och kör om segrar i år.

Skandinaviska spåkulan: Finländsk dubbelseger

Då Yle Sporten ber af Petersens att gissa vilka förare som slutar bland de tre bästa i Australien ger han in två tipslappar.

– Även om jag inte är finländare, men ändå skandinav, så skulle jag vilja se att Bottas vinner sitt första lopp, Kimi Räikkönen som tvåa och Lewis (Hamilton) som trea

– Ska man se realistiskt så tror jag nog att Hamilton vinner loppet. Så är det hugget som stucket mellan två, tre eller fyra förare då det kommer till andraplatsen. Kimi, Sebastian Vettel (Ferrari), Valtteri Bottas (Mercedes) och kanske Daniel Ricciardo, som kör för Red Bull.