Hoppa till huvudinnehåll

Följetongen kring Fillons skumraskaffärer fortsätter

Röd målfärg på Francois Fillons valaffisch i Republikanernas vandaliserade partilokal i Grenoble 21.3.2017
Röd målfärg på Francois Fillons valaffisch i Republikanernas vandaliserade partilokal i Grenoble 21.3.2017 Röd målfärg på Francois Fillons valaffisch i Republikanernas vandaliserade partilokal i Grenoble 21.3.2017 Bild: AFP / Lehtikuva François Fillon,Frankrike

På tisdagen utvidgades utredningen om den franske presidentkandidaten François Fillons misstänkta skenanställning av hustrun Penelope också till att gälla grovt bedrägeri och förfalskning. Nu misstänks han också ha ljugit om uppdrag i Ryssland.

Avslöjandena fortsätter att regna över den republikanske presidentkandidaten François Fillon. Det senaste avslöjandet kommer från samma franska veckomagasin, Le Canard Enchainé, som redan i januari gjorde de första avslöjandena kring Fillons anställning av hustrun Penelope och hans två barn.

Då François Fillon höll en presskonferens den första mars för att meddela att han fortsätter sin presidentvalskampanj trots skandalerna och det sjunkande stödet, så sade han också att han aldrig haft några ryska företag eller den ryska regeringen som sina kunder och att han aldrig tagit betalt för några konsultuppdrag i Ryssland.

Arrangerade dyrt möte med Putin

Enligt Le Canard Enchainé hade han uppdrag i Ryssland 2015. Som konsult ska han ha fått kring 50 000 dollar av en libanesisk oljemiljardär för att ordna ett möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Patrick Poyanne, vd:n för oljebolaget Total.

Det här avslöjandet kom alltså bara några timmar efter att franska åklagare meddelade att de nu också undersöker om Fillon och hans hustru har förfalskat dokument. Förfalskningarna ska ha gjorts för att motivera de hunderatusentals euro som hustrun utbetalades för sin assistentroll i parlamentet.

Penelope Fillons advokat har redan meddelat att de misstankarna är helt ogrundade. Både Fillon och hans hustru har hela tiden hävdat att de inte gjort något olagligt och att både rättsväsendet och medierna för en politiskt motiverad kampanj mot honom.

Läs också