Hoppa till huvudinnehåll

Frivilligarbete för flyktingar fascinerar fördomsfria föregångare

Lappar med fisnka ord finns uppklistrade på olika håll i flyktincentralen. Fönster heter ikkuna på finska.
Arkivbild Lappar med fisnka ord finns uppklistrade på olika håll i flyktincentralen. Fönster heter ikkuna på finska. Bild: Yle / Victoria Wirén språkinlärning

Denna vecka firas Röda korsets vecka mot rasism. Eva Björkfelt och Linda Bäckman har fått årets åboländska pris som fördomsfria föregångare. Bäckman har varit med och drivit We see you-kampanjen, medan Björkfelt på volontär basis har undervisat asylsökande.

Röda korsets utmärkelse är ett sätt att uppmärksamma personer eller gemenskaper i Åboland vilka aktivt har främjat likabehandling.

Björkfelt har på volontär basis undervisat asylsökande i finska flera gånger i veckan redan i flera år. Både Bäckman och Björkfelt leder gruppen Keskustellaan suomeksi (vi diskuterar på finska), där asylsökande för öva sig i att tala finska.

Eva Björkfelt.
Eva Björkfelt. Eva Björkfelt. Bild: Yle/Lotta Sundström eva björkfelt

- Jag har aldrig varit den typen som har kunnat sitta och se på när någon blir illa behandlad eller mobbad, säger Björkfelt. Jag tycker det är viktigt att alla tänker på hurdant samhälle de vill leva i och sedan arbeta för det, istället för att ta rollen som medlöpare.

Åbo stad premierade på tisdagen Åbo akademi och Åbo universitet för deras frivilligarbete med asylsökande. Linda Bäckman är aktiv också där, bland annat i gruppen Åbo Akademi Volunteers som ordnat program åt asylsökande i Åbo.

- Det finns många som är aktiva, och jag har aldrig gjort något ensam, säger Bäckman. Men om man intresserar sig och lärt känna människor, så blir det personligt, och man ser hur de felaktiga besluten påverkar människor.

Linda Bäckman utanför Medborgarrummet i Forum-kvarteret i Åbo.
Linda Bäckman utanför Medborgarrummet i Forum-kvarteret i Åbo. Linda Bäckman utanför Medborgarrummet i Forum-kvarteret i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman linda bäckman

Bäckman är också aktiv i kampanjen "We see you" för bättre asylpolitik. Kampanjen kräver en asylpolitik som baseras på mänskliga rättigheter och inte ekonomisk politik och rädsla. På lördag ordnas ett pop up-evenemang i Medborgarrummet i Forum-kvarteret i Åbo, ett stödevenemang för Stop Deportations-demonstrationen på Järnvägstorget i Helsingfors.

På lördag kväll ordnas en tillställning på Åbo Svenska Teater med kortfilmer gjorda av asylsökande i Åbo. Dessutom läses det offentligt upp negativa asylbeslut.

Hela intervjuerna med Eva Björkfelt och Linda Bäckman kan du lyssna på via länkarna här nedan.


Läs också

Nyligen publicerat - Åboland