Hoppa till huvudinnehåll

Infra: Enorm renoveringsskuld i Vasa

Vasa centrum.
Vasa centrum. Bild: Yle/Sarah Karjalainen vasa centrum,Vasa,Österbotten

Enligt facktidningen Infra är Vasa stads renoveringsskuld för gatuinfran 68 miljoner euro. Nya beräkningar visar att skulden har fördubblats.

En orsak till den enorma skillnaden mellan den gamla och den nya skulden är enligt kommunteknikens ledare, Markku Litmanen, en annorlunda beräkningsmodell. Men det finns också andra orsaker.

- Vi har inte satsat så mycket på grundrenovering som vi borde ha gjort. Vi har till exempel inte gjort tillräckliga reparationsarbeten på konstruktioner, i stället har vi satsat på ytarbeten, konstaterar Litmanen på Infras webbplats.

- En orsak är också modeflugan på 1980-talet, då man försökte påverka kostnaderna med att bland annat använda billigare beläggningar. Nu är dessa konstruktioner från 30-40 år tillbaka ett problem.

Inte ett sprintlopp men ett maratonlopp

I Vasa har man nu i ett par år satsat på sanering, men även om man satsat 1,5 miljoner euro mer i året på sanering, så fortsätter renoveringsskulden att växa.

- Resan ser ganska smärtsam ut. I kommuntekniken kan man inte sprinta, utan det är mer fråga om ett maratonlopp. Vi siktar ändå på att halvera renoveringsskulden. Jag tror vi har ett lopp på tio år framför oss.

- Allt grundar sig på att vi planerar och bygger ordentligt. Det lönar sig inte att spara på fel saker.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten