Hoppa till huvudinnehåll

Konstfabrikens omsättning minskade ifjol

KOnstfabriken i Borgå
Konstfabrikens omsättning minskade med tretton procent, men det ser redan bättre ut för i år. KOnstfabriken i Borgå Bild: Yle/Carmela Walder konstfabriken i borgå,Konstfabriken

Under våren och slutet av året gjorde Porvoo Event Factory Ab, som hyr ut Konstfabrikens evenemangslokaler, ett planerat resultat. Sommarsäsongen var en stötesten och inverkade negativt på hela årets resultat.

Resultatet visade ett underskott på 65 000 euro efter avskrivningar och låneräntor.

Omsättningen minskade med tretton procent.

Minskningen i omsättningen berodde på sommarsäsongens resultat, men även på att efterfrågan på underleverantörtjänster som teknik, transport och övernattning minskade med sextio procent.

Ingång till konstfabriken i Borgå
Ingång till konstfabriken i Borgå Bild: Yle/Jeannette Lintula konstfabriken i borgå

Bolaget betjänade under året 380 kundtillställningar i vilka 118 000 personer deltog.

Fler kulturevenemang under 2017

Porvoo Event Factory täcker i princip sina operativa kostnader med inkomsterna av företagsförsäljning, det vill säga möten och seminarier. Andelen för avskrivningar och låneräntor täcks med inkomsterna av uthyrningen av Avanti- och Fabrikssalarna för kulturevenemang.

Bolagsstyrelsen kunde se en sjunkande trend i antalet kulturevenemang i evenemangssalarna ifjol och beslöt att skrida till åtgärder. Bolaget skrev bland annat ett nytt avtal om hyror med Borgå stads kultur- och fritidstjänster.

Avtalet ökar antalet kulturevenemang i Avanti- och Fabrikssalarna märkbart år 2017.

Dörrar och tegelvägg utanför Avanti-salen i Konstfabriken
Dörrar och tegelvägg utanför Avanti-salen i Konstfabriken Bild: Yle/Robin Halttunen Konstfabriken,avanti-salen

Styrelsen beslöt dessutom om att delta i Konstfabrikens programinnehåll med egna produktioner. Bolaget kommer med dessa åtgärder och i samarbete med kultur- och fritidstjänster att erbjuda ett uppsving i kulturevenemangsutbudet under 2017.

Ökning i biljettförsäljning

Åtgärderna har redan nu haft en positiv inverkan, biljettförsäljningen till evenemangen i Konstfabriken har ökat med trettio procent i jämförelse med ifjol.

Antalet möten och seminarier fortsätter att öka och allt fler väljer Konstfabriken som plats för stora tillställningar. Antalet reserveringar för stora företagstillställningar har ökat med trettio procent.

Rekryteringsmässan DonFabriken i Konstfabriken i Borgå
Bland annat rekryteringsmässan Donfabriken arrangerades i Konstfabriken. Rekryteringsmässan DonFabriken i Konstfabriken i Borgå Bild: Yle/Carmela Walder rekrytering av arbetskraft,Konstfabriken,rekryteringsmässa

Läs också