Hoppa till huvudinnehåll

Kontrollavgifter och mopedböter största orsaken till skulder hos unga i gymnasieåldern

Mopedparkering av Borgå
Mopedparkering av Borgå Bild: Yle/Carmela Walder Moped,mopeder,mopedparkering i borgå

Forskare som undersökt ungas skuldsättning föreslår att polisen inte längre skulle ge böter till unga som kör moped, utan i stället sätta in andra sanktioner som att lägga mopedkortet på hyllan.

Den vanligaste orsaken till att 15-17-åringar har skulder som drivs in är obetalda kontrollavgifter från kollektivtrafiken och mopedböter.

- Vi föreslår att polisen i stället för att ge böter ska begränsa möjligheten att köra mopeden. Till exempel genom att ta bort registerskyltarna, sätta mopedkortet på hyllan eller skjuta upp möjligheten att få körkort. Också när det gäller obetalda kontrollavgifter i kollektivtrafiken skulle det löna sig att tänka på alternativ, säger forskningsledare Kati Rantala från Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

Också när det gäller obetalda kontrollavgifter i kollektivtrafiken skulle det löna sig att tänka på alternativ― Kati Rantala, HU

Rantala vill väcka diskussion kring hurdana sanktioner unga ska få om de åkt i kollektivtrafiken utan att betala. Hon påminner om att det kan få långsiktiga följder för de unga om de lämnar mopedböter eller kontrollavgifter obetalda.

I åldersgruppen 18-34 som fått domstolsbeslut om skulder är snabblån och konsumentkrediter den vanligaste orsaken.

I forskningsprojekten ”Unga och skuld” och ”Ekonomisk läskunnighet” som finansierats av Finlands Akademi har man undersökt skuldsättning bland barn och unga och hurdana kunskaper de har om ekonomi.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen