Hoppa till huvudinnehåll

Miljön viktigare än arbetsplatser, enligt de flesta partierna

Bildcollage av en grön och lummig skog, och ett fabriksområde med mycket utsläpp.
Bildcollage av en grön och lummig skog, och ett fabriksområde med mycket utsläpp. Bild: Yle, epa förorenande,miljöförstöring,Utsläpp

Största delen av kommunalvalskandidaterna vill inte ge efter i miljöfrågor för att skapa flera jobb, det framkommer ur Yles valkompass.

Mer än 73 procent av kandidaterna är helt eller delvis av annan åsikt om påståendet att man göra avkall på miljö- och naturhänsyn om det ger fler jobb.

24 procent av kandidaterna var delvis eller helt av samma åsikt om påståendet. Tre procent av kandidaterna har helt hoppat över frågan.

Sannfinländarna mest kritiska till miljöfrågor

På partikartan hittar man två olika ytterligheter när det gäller miljöfrågor – de Gröna och Sannfinländarna.

Sannfinländarna är mest kritiska till miljövärderingar. 53 procent av partiets kandidater är av helt eller delvis samma åsikt att man kan göra avkall på miljöhänsynen om det skapar flera jobb.

Bland de Gröna kandidaterna håller endast två procent med påståendet. Ungefär samma siffror gäller Vänsterförbundet.

Överraskande resultat, enligt professor

– Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna var ändå miljövänligare än jag väntat mig, säger Minna Halme som är professor i ansvarsfull affärsverksamhet är överraskad över resultatet.

Enligt henne är det en överraskning en stor del av kandidaterna inte verkar se miljö- och sysselsättningsaspekterna som motstridiga

–Numera föds många arbetsplatser inom branscher som siktar på att skydda miljön. Miljöskydd och sysselsättning inte längre utesluta varandra, säger Halme.