Hoppa till huvudinnehåll

Ribban sätts högt i sommar – Lavillenie till PNG

Renaud Lavillenie
För Renaud Lavillenie är sex meter ingenting... Renaud Lavillenie Bild: EPA/WU HONG renaud lavillenie

Friidrottstävlingen Paavo Nurmi Games levererar. Till årets upplaga av tävlingen – den 54:e i ordningen – har tävlingsarrangörerna lyckats värva världsrekordhållaren i stavhopp, fransmannen Renaud Lavillenie.

Det innebär troligen att ribban i Åbo ställs – rent bokstavligt – väldigt högt den 13 juni när tävlingen går av stapeln.

Lavillenies världsrekord lyder på 616 centimeter och är från år 2014.

– Om man vill tala om levande legender så är Lavillenie en sådan. Det är otroligt fint att få honom till Åbo, säger Jari Salonen som är verkställande direktör för PN Turku Oy som arrangerar Paavo Nurmi Games.

Arrangörerna siktar på att Lavillenie ska få ett värdigt motstånd i tävlingen som för ett par år sedan valdes till världens 34:e högklassigaste friidrottstävling.

– Vi söker motståndare åt Lavillenie från förra årets topp-20 lista. Dörren är också öppen för de 2-3 bästa inhemska stavhopparna.

Den 30-årige Lavillenie vann OS-guld 2012 och blev andra i OS i Rio i fjol. Han har vunnit EM-guld tre gånger samt ett VM-silver och tre VM-brons. VM-guldet saknas ännu i Lavillenies prisskåp. År 2014 skrev han ett stycke friidrottshistoria när han överskred Sergej Bubkas 21 år gamla världsrekord i Donetsk. Det nya världsrekordet lyder på sex meter och 16 centimeter.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport