Hoppa till huvudinnehåll

Silorna i Vasa rivs tidigast om två år

Silorna i dagsljus en vårvinterdag. Bilden är tagen på isen utanför silorna.
Silorna i dagsljus en vårvinterdag. Bilden är tagen på isen utanför silorna. Bild: Yle/ Jukka Tyni Vasa,silorna

Går beslutsfattandet smidigt kan silorna intill Academill i Vasa rivas om två år. Men planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso på Vasa stad säger att det är mycket som kan dra ut på tiden. Speciellt om någon lämnar in besvär till Vasa förvaltningsdomstol.

På tisdag kväll godkände stadsstyrelsens planeringssektion en detaljplaneändring som fråntar silorna dess skyddsbeteckning. Det här gör det möjligt att riva silorna, förlänga Museigatan som en lätt trafikled ner till strandpromenaden och bygga ett 12-13 våningar högt hus.

Nu ska detaljplaneändringen ut på en utlåtanderunda som räcker i 30 dagar. Först efter det ska ärendet till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.

- Hoppeligen har vi ett beslut före sommarsemestern, säger Korkealaakso.

För själva rivningen och bygget av ett nytt hus kommer man att ordna en arkitekttävling.

- Det är svårt att säga när allt kommer att vara klart. Det är mycket som kan dra ut på tiden med arkitekttävlingar, planeringar och bygglov. Allra tidigast kan det vara klart för rivning om två år, säger Korkealaakso.

Kan bli rättssak

Debatten har gått het i snart 20 år angående vad som ska hända med silorna som ståtar på Strandgatan. Eftersom det finns de som pratat högt för bevarandet av silorna och hotat göra rättsak av det skulle Korkealaakso inte bli förvånad om det lämnas in besvär till Vasa förvaltningsdomstol.

Vad gäller Museiverket har Korkealaakso svårt att sia om vilken åsikt de kommer att ha.

- De har gett ett första utlåtande som i sig godkänt en rivning i och med att de vill att det byggs något som passar in i kvarteret om silorna rivs. Men Museiverket är en av alla de instanser som ska lämna in ett utlåtande nu, så vi får se.

Planläggningsdirektör Pävi Korkealaakso.
Päivi Korkealaakso. Planläggningsdirektör Pävi Korkealaakso. Bild: Yle/Markus Bergfors vasa stad

Hon tillägger att de planerat ändringen i detaljplanen så noga som möjligt för att det ska följa allas önskemål och därför tror hon att det är en realistisk plan som nu går ut på utlåtanderunda.

Vad gäller de som protesterar och vill att man ska bygga bostäder i silorna säger Korkealaakso att det har funnits möjlighet att göra det i 20 år men ingen har visat något intresse för det.

Utredningar visar att bevarandet av silorna är ett dåligt alternativ ekonomiskt sett. Enligt de beräkningar staden tagit del av skulle en sanering av silorna kosta 4,5 miljoner euro.

Ett nybygge skulle kosta närmare tre miljoner euro. En rivning av silorna skulle kosta en dryg miljon euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten